DOLAR 32,2234 % -0.11
EURO 34,9331 % 0.17
GRAM ALTIN 2.444,47 % 0,49
ÇEYREK A. 3.996,71 % 0,49
BITCOIN 61.020,01 0.362
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 16°
Google News

DÜNYA SPOR GÜNÜ KUTLU OLSUN

Son Güncelleme :

05 Nisan 2022 - 12:50

/ 383 views kez okundu.
reklam
DÜNYA SPOR GÜNÜ KUTLU OLSUN
reklam

6 Nisan Kalkınma ve Barış İçin Uluslararası Spor günü UNESCO tarafından sporun tüm dünyada din, dil, ırk ayrımı gözetmeksizin uygulanması ve geliştirilmesi olarak ele alınıyor. Bugünde toplumların tüm kesimleri evinde, işyerinde, okulda ve yaşamın her alanında aktif olmaya çağrılıyor.

6 Nisan Kalkınma ve Barış İçin Uluslararası Spor günü UNESCO tarafından sporun tüm dünyada din, dil, ırk ayrımı gözetmeksizin uygulanması ve geliştirilmesi olarak ele alınıyor. Bugünde toplumların tüm kesimleri evinde, işyerinde, okulda ve yaşamın her alanında aktif olmaya çağrılıyor. Uluslararası Spor ve Fiziksel Aktivite Yılı, 14 Ağustos 2013 tarihinde gerçekleştirilen UNESCO Yürütme Kurulunun 192. Oturumunda aldığı karara istinaden, UNESCO’nun 5-20 Kasım 2013 tarihleri arasında gerçekleştirilen 37. Genel Konferansı kapsamında, 8 Kasım 2013 tarihinde Sosyal Bilimler Komisyonunda ilan edildi. 23 Ağustos 2013 tarihinde gerçekleştirilen Birleşmiş Milletlerin 67. Genel Kurulunda “Kalkınma ve Barış için Uluslararası Spor Günü” olarak ilan edildi.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin girişimi ile başlatılan ve Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’nde resmi olarak ilan edilen “Kalkınma ve Barış için Uluslararası Spor Günü”, topluma hizmet eden ve barış için evrensel bir araç olan sporun bu rolünü desteklemeyi amaçlıyor.

Bu gün dünya genelinde Covid-19 pandemisinin başladığı süreçte sosyal mesafe uygulamaları ile hastalığın yayılmasını önlemede bir önlem olarak ele alındı. Fiziksel aktiviteyi sağlamak, bedensel zindeliğe ulaşmak ve sosyal olarak etkin olmanın en önemli faktörleri haline gelen antrenörler, takım arkadaşları, çalıştırıcılar veya taraftarların birbirinden ayrı kalması zorunluluğu nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından bir haftada orta yoğunlukta 150 dakika ve yüksek yoğunlukta 75 dakika fiziksel aktivite veya ikisinin birleştirilmesini önerdi. Konu hakkında özel malzemelerle temas etmeden kısıtlı alanlarda fiziksel aktiviteyi geliştirmenin yollarını araştırdı. Bu nedenle tüm sporcu bireyler için sosyal mesafe ile sağlığını korumaya yönelik tavsiyeler geliştirdi. Dolayısıyla spor yalnızca spor araçlarının ve ortamlarının bulunduğu mekanlarda değil, eğitim, sağlık ve sosyal kapsayıcılığın bulunduğu her alanda güçlendirilmesi olarak ele alındı.

Spor dünyada yalnızca fiziksel aktivitelerin yer aldığı bir alan değil aynı zamanda sosyal bağları geliştiren, barışı, dayanışmayı, sevgi ve saygıyı arttırıcı rolüyle dünyayı değiştirebilen temel bir hak olarak ele alındı. Becerilerimiz şayet sosyal refahı ve huzuru sağlıyorsa bunu kollektif ve ortak akıl iradesiyle toplumların bir iyileştirici gücü olarak kullanabiliriz.

Sporda hiçbir negatif değer bulunmaz. Her zaman geliştirici ve sivil toplum hedeflerine yakın duruşuyla tüm alanlarda farkındalık özelliklerini içerisinde barındırmaktadır. Bu nedenle sporu insanlığın hizmetine sunmak daha sağlıklı ve daha barışçıl bir toplum hedefine ulaşmak için spora yönelik her türlü engelin kaldırılması birincil hedefler arasındadır. Sporun din, dil, ırk ayrımı yapılmadan uygulanması nedeniyle geliştirilen Uluslararası Paralimpik Olimpiyatları buna ön güzel örnek olma başarısını göstermiştir.

Spor eşittir. Çünkü spora toplumun tüm bireyleri dahil olabilir. Bireyler spora katıldığı oranla dirençli, sağlıklı ve toplumunun kalkınmasında rol oynayabilen bireyler haline gelirler. Bu nedenle daha bütüncül bir spor anlayışı için her zaman birbirimizi ve sporu desteklemeye ihtiyacımız vardır. Bunu sağlamanın temennisiyle 6 Nisan Dünya Spor gününüzü kutluyor, daha sağlıklı ve daha çok fiziksel aktivitenin yer aldığı bir yıl geçirmenizi temenni ediyoruz.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.