DOLAR 32,5829 % 0.03
EURO 34,9925 % 0.37
GRAM ALTIN 2.421,08 % -0,09
ÇEYREK A. 3.958,46 % -0,09
BITCOIN 64.293,78 -3.382
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 10°
Google News

EBYÜ 15. YILINI KUTLUYOR

Son Güncelleme :

03 Mart 2021 - 16:25

/ 521 views kez okundu.
reklam
EBYÜ 15. YILINI KUTLUYOR
reklam

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi kuruluşunun 15. yılını kutluyor. 11 Fakülte, 12 Meslek Yüksek Okulu, 4 Yüksekokul, 3 Enstitü ve 24 bin 500 e ulaşan öğrenci sayısıyla sayılı üniversiteler arasına giren Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi gelişimini sürdürüyor. Rektör Prof. Dr. Akın Levent kurulduğu günden bugüne kadar yaşanan gelişmeler hakkında bilgi verdi.

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi kuruluşunun 15. yılını kutluyor. 11 Fakülte, 12 Meslek Yüksek Okulu, 4 Yüksekokul, 3 Enstitü ve 24 bin 500 e ulaşan öğrenci sayısıyla sayılı üniversiteler arasına giren Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi gelişimini sürdürüyor. Rektör Prof. Dr. Akın Levent kurulduğu günden bu güne kadar geçen 15 yıllık süre içinde yaşanan gelişmeler hakkında bilgi verdi:

“2021 Mart ayı içerisinde bulunuyoruz. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi bundan tam 15 yıl önce bugünlerde çıkarılan kanunla kurulduğunu biliyoruz ve bu nedenle Erzincan’ın 15 yıl etkinlikleri adı altında bugün itibariyle siz basın mensupları ile beraber bunu paylaşmak istedik.

Erzincan’da üniversite 1976 yıllarına dayanıyor. 1976’da ilk önce Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak kurulan bir eğitim birimi. Daha sonra Atatürk Üniversitesi’ne bağlandı bildiğiniz gibi. 2006 Mart ayının 1’inde de 5467 sayılı kanunla üniversite olmasına karar verildi. Bundan 15 yıl önce. 2018 yılının Mayıs ayının 8’inde de yine 30425 sayılı kanunla üniversitemizin ismi Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi olarak değişti.

Üniversitemizde 2006 yılında 3 fakülte varken bugün 11 Fakülte, Meslek Yüksekokulu 4 iken bugün 12 tane Meslek Yüksekokulu, Yüksekokul bir tane iken 4 tane Yüksekokul oldu. Enstitülerine sayısı 3, Koordinatörlükler 13, Araştırma merkezleri 11 tane. Personel öğretim üyesi ve memurla beraber toplam 1.658 personele ulaşmış durumdayız.

Öğrenci sayımız da 24.491. Bugün itibariyle aktif öğrencimiz bulunmaktadır. Bu 15 yıllık gelişim tablosun da bir de şunu söylemek istiyorum. Kurulduğu yıllardaki kapalı alan ve arazi miktarı metrekare olarak 217.000 metrekareden bugün itibariyle 2.222.000 metrekareye, kapalı alan ise 95.800 metrekareden 295.400 metrekareye yükselmiş bulunmakta. Yine üniversitemizin 5 tane Fakülte başvurusu, 2 tane de Yüksekokulun fakülteye çevrilme başvurusu bulunmakta. Bunların üzerinde çalışmaya devam ediyoruz. Çok yakın zamanda en azından şu Yüksekokulların Fakülteye çevrilmesine YÖK tarafından bekliyoruz.

Üniversitemizin bu tarihi gelişiminden kısaca bahsettikten sonra üniversitemizin son yıllarda Öğretim üyelerimizin üniversitemizdeki elemanların çalışmaları sayesinde başarılarından da biraz söz etmek istiyorum. 2020 URAP verilerine göre Türkiye’deki 207 üniversiteden 99. Sıraya yükselmiş görünüyoruz. Türkiye’de 207 Üniversiteden 99. Sıra. Bu URAP verisi. URAP dediğimiz University Ranking By Academic Performance. Ortadoğu’nun yani Türkiye’deki bir araştırma neticesinde olan bir veri. Devlet üniversiteleri arasında 76 Devlet Üniversitesi arasında 81. 2000’den sonra kurulan 95 üniversite arasında ise 37. sırada olduğumuzu görüyoruz. Yine URAP’ın sıralamasına göre dünyadaki 25.000 üniversiteden 2469. Sıraya yükseldiğimizi görüyoruz. URAP’ın verilerine göre.

Bir başka veriye geçtiğimiz zaman World University Rankings 2020-21 dünya üniversiteleri sıralamasında Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi 2019 yılında 1464. sıradayken 2020’de 1348. sıraya yükseldiğini görüyoruz. Türkiye’deki üniversiteler içerisinde de 2019’da 33. sıradayken 2020’de 27 sıraya yükseldiğini görüyoruz. Üniversitede yükselmede bugünden yarına –kolay değil tabii ki- bu yükselmeleri oldukça kayda değer olarak görüyorum. Son olarak yine geçtiğimiz aylarda sizlere duyurusunu yaptığımız en önemli başarımız da, US News World Report dediğimiz Amerika’da bir dünya üniversitesi sıralamasında ise üniversitemiz dünya üniversiteleri arasında 971. Sıraya, Asya üniversiteler arasında 238. Sıraya, Türkiye’deki üniversiteler arasında ise 16. Sıraya yükseldiğini görüyoruz. Ayrıca üniversitemizin Fizik Bölümü’nün ayrıca bir başarısı var. Dünya üniversiteleri arasında 383. sıraya yükselme başarısını gösterdiler. Bu da oldukça önemli bir başarı bize göre. Çünkü hani hep konuşuyoruz ya Türkiye’deki üniversiteler ilk 500’e bir türlü giremiyor, bir giriyor bir çıkıyorlar. Aslında bu şöyle bir şey; Türkiye’deki üniversiteler yapılanması ile alakalı bir şey. Sadece bir alanda yapılanan üniversiteler bu sıralamaya girmek konusunda daha büyük başarı gösteriyor. Bu yüzden, atıyorum, şu an böyle bir şey mümkün değil belki ama Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Fizik Üniversitesi sadece olsaydı, o açıdan bakabilseydik, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi dünyada 380. Sıraya yükselmiş olacaktı. Bu da takdir edersiniz ki çok büyük bir başarı. Ben bu başarılarından dolayı üniversitemizde görevli akademik personel ve diğer tüm personellere sizlerin nezdinde teşekkür etmek istiyorum. Bu onların başarısı tabii.

Kısaca bir personel sayılarla göz atacak olursak. 2017’de 881 olan akademik personel 2020 yılında 1077’ye yükselmiş. Yani yaklaşık 190-200 civarında bir yükselme olmuş. İşçi sayısı 135 iken 2017’de 2020’de 217’ye yükselmiş. Memur sayısı da –bu çok manidar tabii ki- memur sayısının artmasını bekleriz. Memur sayısının azaldığını görüyoruz. 2020 yılında 366’dan 345’e düştüğünü görüyoruz. Yani memur sayısı bizde giderek azalıyor. Nedeni de bize verilen memur kadroları oldukça az. Geçen sene itibarıyla bir 10 bir 10 daha verilmişti. Bu sene henüz 5 tane memur kadrosu verilmiş bulunmakta.

Öğrenci sayıları 2017 sonra oturmuş durumda. 24000 neredeyse. 24 bin ile 25 bin arası. 24.000’nin altına düşmüyor. Aslına bakarsanız her zaman bunu sizlerle paylaşıyoruz. Üniversitedeki öğrenci sayısından ziyade kalitesinin çok daha iyi olması gerekiyor.

Sırası gelmişken onu da söylemek isterim. Erzincan Kültür Eğitim Vakfı’nın bilimsel araştırma projeleri ve üniversitemize yaptığı katkılar yanı sıra bu sene daha doğrusu önümüzdeki sene 2020-2021 eğitim öğretim yılı için başarılı öğrencilere burs vermeyi planladılar. Beraber bunun protokolünü hazırladık. Bugünlerde YÖK’e göndereceğiz. YÖK’te öğrenci seçme sınavındaki kitapçıklara bunu yazacak. Bu bizim için çok önemli niye? Öğrenciler başarılı öğrencilere burs verildiğini duyduğu zaman ilk 3 sırada, ilk 5 sırada, ilk 10 sıradaki öğrencilere burs verildiğini duyunca daha fazla girmek isteyecekler. Daha fazla tercih yapacaklar ve dolayısıyla üniversitemizdeki öğrencilerimizin kalitesi artacak. Üniversitedeki öğrencilerin kalitesinin artması demek; üniversitedeki akademik personelinde kalitesinin birlikte arttırılması anlamına gelir. Dolayısıyla üniversitemizin akademik anlamda daha başarılı olmasını umuyorum.

Bu sene 2020-21 eğitim öğretim yılında öğrenci açısından bir farklılık vardı. %95.03 doluluk oranı yakaladı. Bu da önemli bir başarıydı. Çünkü kontenjanlardaki doluluk oranları bizim için oldukça önemli. Bu başarıyı yakalamada -biraz evvel söyledim- EKEV Erzincan Kültür Eğitim Vakfı’nın bize olan, bilimsel araştırma projelerine olan maddi kaynak aktarımı. Bunun yanında bu sene, 2020 yılı ortalarında Aydın Doğan Vakfı da bir kaynak aktarımı yaptı. Buradan hem EKEV’e hem de Aydın Doğan Vakfı’na sizin aracılığınızla teşekkür etmek istiyorum. Fakat takdir edersiniz ki bu kaynak aktarımı yıldan yıla değişebilir. Biz o yüzden geldiğimizden beri şunu söylüyoruz. Bu bilimsel araştırmalarda kullanmak üzere sürekli kaynağa ihtiyacımız var. Bunu da nereden sağlayabiliriz? Erzincan Binali Yıldırım Üniversite Vakfı’nda yapılacak işlerle, faaliyetlerle sürekli bir gelir elde etmeyi düşünüyoruz. Sayın Başbakanımız, Erzincan’ın medar-ı iftiharı Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım’ın çok büyük katkılarıyla Erzincan Binali Yıldırım Üniversite Vakfı çok saygıdeğer işadamlarıyla oluşturuldu. Bunların katkılarıyla Üniversite Vakfı çok güzel şeyler yapmaya başladı.

Şimdi birkaç işe girerek, fakat bunu kesinleştikten sonra söyleyebiliriz. Bu işler sayesinde üniversitenin sürekli bir kaynağı olacak bundan sonra. Önümüzdeki senelerde biz gideceğiz başka arkadaşlar gelecek. Öğretim üyeleri gidecek başka öğretim üyeleri gelecek. Erzincan Üniversitesi Erzincan’a yakışır ve ismini taşıdığı Başbakanımıza yakışır bir üniversite haline gelecek diye ümit ediyoruz ve bekliyoruz. Bu üniversite vakfımızın Onursal Başkanı Başbakanımız Binali Yıldırım. Başkanı Valimiz Mehmet Makas beyefendi ve doğal yönetim kurulunda Vali, Belediye Başkanı ve rektör var. Bunların haricinde de saygıdeğer işadamımız Tuncer Kırtıloğlu, eski milletvekilimiz Sebahattin Karakelle, yine iş adamlarımızdan Ömer Aksu ve Başbakanımızın kızı Büşra Yıldırım olduğundan toplam 7 kişiden oluşuyor. Üniversite Vakfı’nın da burada bize en önemli katkısı üniversitenin bilimsel araştırma faaliyetlerine yapacağı sürekli kaynak aktarımı olacaktır. BAP diyoruz yani bilimsel araştırma projeleri. Bilimsel Araştırma Projelerinde 2020 yılında yaklaşık 1 milyon 142 bin lira kadar bir kaynak aktarımı yapmışız. Bunlarla projeler yapıldı. Çeşitli fakültelerin çeşitli birimlerinde çeşitli projeler yapıldı.

Kampüsteki peyzaj çalışmalardan bahsetmek istiyorum. Geldiniz görüyorsunuz ama tam görmeniz için epey dolaşmanız gerekecek. Ben size kısaca özetlemek istiyorum. Toplam peyzaj alanı 100.000 metrekare. 100.000 metrekarenin içerisine İşte kamelyalar, otomatik sulama sistemleri ile ağaçların sulanması, banklar, pergoleler yapıldı ama bütün Üniversitesi sahasına özellikle şu girişten sonra sağlı sollu boş olan araziler var. Kumluk araziler var. Çakıllık araziler vardı. Orda da toprak çekimi yapılarak epey miktarda ağaç ekildi. Bir de üniversitenin arkasında yani kuzey kısmında gördüğünüz tepelik arazilerinde Orman Genel Müdürlüğünün de katkılarıyla ağaçlar ekildi. 2019 yılında yaklaşık 35000 ağaç 2020 yılında da yaklaşık 20000 ağaç ekilerek üniversitemizin Erzincan’a yakışır bir şekilde yeşil hale gelmesini sağladı.

Geçtiğimiz yıl içerisinde Türk Telekom tarafından yaptırılan, hep beraber açılışını yaptığımız, Başbakanımızın katılımıyla açılışını gerçekleştirdiğimiz kütüphanemizden de biraz söz etmek isterim. Bildiğiniz kadarıyla doğudaki Ankara’dan bu tarafta bütün üniversitelerde bu büyüklükte bu kapasitede başka bir kütüphane yok. Hakikaten çok güzel bir kütüphane. Hem fiziki şartları ile hem de donanım bakımından çok güzel bir kütüphane oldu. Bu kütüphanenin 124.000 üzerinde bir basılı yayını olduğu, 14000 gün üzerinde kitabının olduğunu, 2000’in üzerinde süreli yayınının olduğunu da söylemek istiyorum. Kapalı alan miktarı tane 10000 metrekare. Aynı anda 700 öğrencinin çalışacağı çalışma salonu var. Altındaki önceden müze olarak düşünen yerde çalışma salonu haline getirildiği zaman binin üzerinde aynı anda öğrencimiz çalışma imkânı bulacak ve güzel bir çalışma ortamında çalışacak. Birçoğunuz mutlaka gördünüz. İnşallah öğrencilerimiz geldiğinde Rüzgâr onları kütüphanede görmekten bizde mutluluk duyacağız.

Biraz üniversitedeki yapılanmamalardan fiziki yapılanmalardan da söz etmek istiyorum. Yeni rektörlük binası bitti. Artık bundan sonra temizlik başlıyor ve Mart ayının sonuna doğru yavaş yavaş taşımaya başlarız. Nisan ayı sonunda da taşınma işlemleri de bitecek. Nisan ayından sonra yani Rektörü kurmak üniversitenin ana Kampüsü içerisinde bütün rektörlük birimleri hizmete başlayacak. Dolayısıyla üniversitenin problemlerine daha yakından dokunma imkânı bulacağız. Bu bizim için çok önemli. Daha öncesinde olmasını beklerdik ama bu zamana kadar kaldı. Bundan sonra burada hizmet vermeye devam edeceğiz.

Başbakanımızın katılımıyla Anaokulu açılışı yaptık. Anaokulu Erzincanlı işadamlarından Yavuz Çakır’ın yaptığını sizlerde biliyorsunuz. 800 metrekare bir kapalı alanda 2000 metrekare bahçeye sahip olan, birde doğuda örneği hiç olmayan son derece güzel bir Anaokuluna sahip olduk ve bunu Milli Eğitime devrettik. Bundan sonra Milli Eğitim burayı çalıştıracak. Çocuklarımız burada eğitim öğretime başlayacak.

Anagold 24’ün Mühendislik binasının hemen üzerinde laboratuvar ve de dersliklerinin olduğu 5 bloktan birisi. Şu anda yapılıyor. İnşallah bu yılın sonuna doğru bitecek. Onun haricinde üniversite bizim genel bütçeden yaptırdığı Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu Antrenman yeri inşaatı hızla devam ediyor. Onun inşaatı biraz daha büyük olduğu için kaynağın gelme durumuna göre 2-3 yıl içerisinde bitmesi planlanıyor. Ali Cavit Çelebioğlu Sivil Havacılık ve İktisat Fakültesi binasının arkasında yapılmış olan binada pandemi nedeniyle Çelebi Holding’in kaynak aktarımında güçlük çekmesi üzerine bir müddet ertelendi ama öyle zannediyorum ki şu bahar aylarda tekrar inşaata başlayacaklar. Kısa zamanda bitireceklerini tahmin ediyorum.

Artı üniversiteler çevre duvarlarının yapım inşaatı geçen sene ihale ettik. 3100 metrelik bir duvar inşaatı ve çevre yolu inşaatları bunun içerisinde de bir bisiklet yolu inşaatımız var. İhale ettik tabii. Geçen sene itibarıyla da 1600 metrelik kısmı tamamlandı. 1600 metrelik duvar tamamlandı. Geri kalan kısmı da 2022 ortalarına kadar bitirilmesi planlanıyor.

Pandemi süresince üniversite olarak Erzincan’ımıza oldukça değerli olduğunu düşündüğümüz katkılarımız oldu. Dezenfektan çalışmalarımız oldu. Eczacılık Fakültesi olarak hastaneye infüzyon halindeki hastalarımızın almasını temin etmek maksadıyla yoğun bakımdaki hastalara temin etmek maksadıyla ilaçları sıvılaştırarak infüzyon yoluyla verilmesi yönünde çalışmalar oldu. Yine Sağlık Müdürlüğüne pandemide kullanılmak üzere 3 adet araç, 1 adet ambulans ve 4 adet personel vererek onların çalışmalarına katkıda bulunduk. Onun haricinde cihaz olarakta katkılarımız oldu. PCR yapılmak üzere PCR cihazı ve steril kabin cihazı verildi. Tabii ki üniversitenin steril dezenfeksiyon işlemleri de her yerde olduğu gibi yapıldı.

Otomasyon sistemleri oldukça eskimişti. Otomasyon sistemlerini değiştirdik. Personel otomasyonu değişildi. Ek derste otomasyon değişildi. Öğrenci işleri bizim için çok önemli ve öğrenciler e-devlet’ten transkriptlerini alacak şekle getirildi.

Yeni açılan programlardan biraz bahsedelim. Birçok program açıldı. Birçok program teklifimiz oldu ama bunların hepsinin kabul edilmesi mümkün değildi. Sağlık Bilimler Fakültesine Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü açıldı. 2019’da 43 Yüksek Lisans Programı 2020’de de 47 tane Yüksek Lisans programı açıldı. Doktora da 2019’da 22 adet doktora programı 2020’de de 23 adet doktora programı açıldı. Teknoloji transfer Ofisi’ne de başladık. İçinde şirket kurma aşamasına şu aralar bitmek üzere. Teknoloji Transfer Ofisi’nin arkasından da haber Teknopark açma çalışmalarımız devam ediyor Sanayi ve Teknoloji Bakanı ARGE genel müdürü ile görüştük. Onlardan destek alıyoruz. Yapımını tamamen onlar yapacak ve şehrin merkezinde seçeceğiniz bir yerde yapılacak Teknopark. Erzincan’ın girişimci sanayicileri girişimci ticaret erbaplarının iş yapabilecekleri, ARGE işlerini yapabilecekleri bir alan olacak. Dolayısıyla Erzincan’a çok büyük ölçüde katkı vereceğini inandığımız bir yer olacak Teknopark. Kalite koordinatörlüğü Eğitim ve öğretimin araştırma ve geliştirmenin olması için çok önemlidir. Kalite koordinatörlüğü YÖK vasıtasıyla arkadaşların çalışmaları da son derece güzel işler yapmaya devam ediyor.

Bir de sizi uluslararası öğrenci sayıları oldukça artı. Geçtiğimiz yıl itibarıyla 2019-2020 eğitim öğretim yılında 85 olan yabancı öğrenci sayısı 2020-21 de 565 öğrenciye yükseldi. 480 öğrenci daha kabul ettik. 13000 tane müracaat vardı. Türkiye’de bu bir rekordur. 13000 bin tane müracaat oldu. Niye 13000 tane müracaat oldu ona da bakarsak biz biraz erken açtık. Onun için bize çok müracaat oldu. Bu öğrencilerden 480’ini kabul ettik. Dolayısıyla 565 tane yabancı uyruklu öğrencimiz oldu. Buna YÖK çok önem verdi. Çünkü Cumhurbaşkanımız çok önem veriyor. Her toplantı da dile getiriyor. Yabancı uyruklu öğrenciler gönüllü kültür elçileridir. Burada Türkiye’nin tanıtımında gönüllü kültür elçisi oluyor o yüzden Cumhurbaşkanımızda buna çok önem veriyor. Öğrencilerin dağılımına bakacak olursak; 33 tane ülkeden öğrencilerimiz var. Bu öğrencilerin en çoğu 144’ü Suriyeli. Sonra Somali 86 ile, 48 Azerbaycan, İran’dan 24, Türkmenistan’dan yine 24, Ukrayna’dan 22, Moritanya’dan 10 Mısır’dan 15 şeklinde 33 tane ülkeden toplam 565 tane öğrencimiz var. Bu da bana göre oldukça önemli. Bunlar da siz de paylaşmak istedim. Uluslararası projeleriniz var. Çok önemli. Öğretim üyelerimizin değerli katkılarıyla ve çalışmalarıyla 4 tane KOS Projesi, 2 tane Amerika Birleşik Devletleri’nde Fulbright Projesi, 1 tanede Almanya’dan projeler yapıldı.

Bu arada internet sitesini devamlı yeniliyoruz. Günün gelişimine ayak uydurmak maksadıyla, daha çok ilgi çekici olması için, öğrenciler daha çok baksınlar ve daha yarayışlı olsun diye internet sitemizi sürekli yeniliyoruz ve şu anda da ana siteyi yeniledik. Alt birimlerin siteleri de yavaş yavaş yenilenmeye devam ediyor.”

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.