DOLAR 32,2076 % 0
EURO 35,0317 % 0.02
GRAM ALTIN 2.516,72 % 0,64
ÇEYREK A. 4.114,83 % 0,64
BITCOIN 68.901,88 3.977
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava
Google News

EĞİTİM EMEKÇİLERİ ‘ARTIK YETER!’ DEDİ

Son Güncelleme :

10 Mayıs 2024 - 14:31

/ 108 views kez okundu.
reklam
EĞİTİM EMEKÇİLERİ ‘ARTIK YETER!’ DEDİ
reklam

Geçtiğimiz günlerde İstanbul’un Eyüp İlçesinde Okul Müdürü ve öğretmen İbrahim Oktugan’ın bir öğrenci tarafından menfur bir saldırıyla vurularak öldürülmesi ardından 81 İlde öğretmenler ayağa kalktı. 81 ilde gün boyunca derse girmeyerek eğitimde şiddeti protesto eden eğitim emekçileri Erzincan İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplanarak bir kez daha ‘Artık Yeter!’ dedi. Çok sayıda öğretmenin katıldığı eylem Öğretmenevine kadar gerçekleştirilen sessiz yürüyüş ile son buldu.

Geçtiğimiz günlerde İstanbul’un Eyüp İlçesinde Okul Müdürü ve öğretmen İbrahim Oktugan’ın bir öğrenci tarafından menfur bir saldırıyla vurularak öldürülmesi ardından 81 İlde öğretmenler ayağa kalktı. 81 ilde gün boyunca derse girmeyerek eğitimde şiddeti protesto eden eğitim emekçileri Erzincan İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplanarak bir kez daha ‘Artık Yeter!’ dedi. Çok sayıda öğretmenin katıldığı eylem Öğretmenevine kadar gerçekleştirilen sessiz yürüyüş ile son buldu. Erzincan MEB binası önünde toplanan çok sayıda eğitmen bir araya gelerek eğitimde şiddeti kınadı. Düzenlenen protestoya Eğitim-İş Sendikası, Eğitim Gücü Sendikası, Hürriyetçi Eğitim Sen, TEÇ-SEN, Türk Eğitim Sen ve Eğitim Sen Erzincan Temsilcileri katıldı. Sendika bileşenleri adına bir konuşma yapan Türk Eğitim Sen Erzincan İl Başkanı Lüftü Küçük şu ifadelere yer verdi; “Kamuoyunu ve eğitim camiamızı büyük yasa boğan şiddet olaylarına bir yenisi daha eklendi. İstanbul’un Eyüpsultan ilçesinde okul müdürü olarak görev yapan İbrahim Oktugan, bir öğrenci tarafından menfur bir saldırıyla silahla vurularak canice öldürüldü. Öncelikle kıymetli meslektaşımıza Allah’tan rahmet; ailesine, yakınlarına ve eğitim camiamıza başsağlığı diliyoruz.

Okullarımızda öğretmene şiddet, mobbing, taciz, itibarsızlaştırma vakaları ciddi önlemlerin, yasal düzenlemelerin ve esaslı politikaların hayata geçirilememesi nedeniyle maalesef had safhaya ulaşmıştır.

Disiplin yönetmeliklerinin yetersizliği, eğitimcilerin itibarını zedeleyen ve sadece adı değişen öğretmeni şikâyet hatları, Cimer Uygulamasının velinin elinden sopaya dönüştürülmesinin önüne geçilmelidir. Öğretmenlik mesleğinin mülakat, torpilli yönetici görevlendirmeleri, rotasyon, performans, şeffaf olmayan ödül ve ceza gibi uygulamalarla rencide edilmesi, hem ekonomik ve sosyal hem de özlük haklarının gasp edilmesi, eğitimcilerimizi tahkir eden yayın, tutum ve açıklamalar, tüm bu şiddet olaylarına zemin hazırlamaktadır.

Çoğu okulumuzda güvenlik görevlisinin bulunmaması, güvenliğin sadece nöbetçi öğretmenler eliyle sağlanmaya çalışılması, kamera sisteminin olmaması şiddet olaylarına zemin hazırlamaktadır. Oysa her okulumuza güvenlik görevlisi alımı yapılması ve okullarımızın tamamında kamera bulundurulması hayati bir zorunluluktur. MEB’in bu konuda okullara bütçe tahsis etmesi, fedakârlıktan kaçınmaması çok önemlidir.

Öte yandan Eğitim sendikaları olarak eğitimde şiddetin önlenmesi, etkili ve caydırıcı tedbirler geliştirilmesi, eğitim çalışanlarının güvenli bir ortamda çalışmasının yasal koruma altına alınması amacıyla hem 2019 hem de 2023 yıllarında iki kez kanun teklifi hazırlayarak, milletvekilleri aracılığıyla TBMM’ye ilettik.

Kanun tekliflerimizde özellikle eğitim çalışanlarına yönelik şiddete asla hoşgörü gösterilmeyeceği, aksine şiddet suçlarının mutlaka cezalandırılacağı düşüncesinin yerleştirilmesi ve kamu sağlığını bozduğu için de ayrıca cezalandırılacağı düşüncesinin oluşturulmasının hükme bağlanmasını istedik. Ancak TBMM ‘ de taleplerimize dönük bir çalışma yapılmadı.

Özel eğitim kurumlarında çalışan eğitim çalışanlarının da, görevleri sırasında veya görevleri dolayısıyla kendilerine karşı işlenen suçlar bakımından kamu görevlisi sayılması, cezaların artırılması ve şikâyete bağlı kalmaksızın fail hakkında kamu davası açılmasını talep ettik. Bu noktada tüm siyasi partilerimiz birlik içinde olarak bu teklife destek vermesi ve teklifimizin yasalaşması en büyük beklentimizdir.

Eğitimde Şiddet Yasası çıkarılmasının yanı sıra Meclis Araştırma Komisyonu kurulması, Türk Ceza Kanunu’nda eğitim çalışanlarına yönelik şiddetin ayrı bir suç tipi olarak düzenlenmesi de öncelikli taleplerimizdendir

Daha Fazla Eğitim Şehidi Verilmesine Müsaade Etmemeliyiz!

Şiddeti protesto eden iş bırakmayı da içeren sayısız eylem, basın açıklaması ve basın toplantısı yaptık, “Eğitimde Sıfır Şiddet” temasıyla alanlara indik, anketlerimizle, araştırmalarımızla, afişlerimizle, yazılı ve görsel yayınlarımızla şiddet sorununa dikkat çektik.

Ayrıca; Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda eğitim çalışanlarına yönelik şiddet ile ilgili yasal düzenlemenin yer alması için de büyük mücadele veriyoruz…!!!! Eğitimde şiddetin önlenmesi için yasal düzenlemenin yer almadığı bir ÖMK’yı hiçbir surette kabul etmiyoruz…!!!! ÖMK ‘ ya biran önce öğretmene yönelik şiddeti önleyen bir düzenlemenin eklenmesi şarttır..!!! Üstelik bu da YETMEZ! diyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı mutlaka kamu/özel ayrımı yapmadan eğitimde şiddete yönelik ÖZEL BİR POLİTİKA geliştirmesini istiyoruz. Okullarda rehberlik birimleri daha etkin hale getirilmeli, rehber öğretmen sayıları artırılmalıdır.

Tüm bunların yanı sıra; Eğitim çalışanlarına yönelik gerçekleştirilen itibar suikastları son bulmalı, statü kaybı önlenmeli, rehber öğretmen sayısı artırılmalı, siyasiler, sanatçılar, sporcular gibi topluma rol model olan insanların eğitim çalışanları ile birlikte görünürlükleri artırılmalı, yazılı, görsel ve sosyal medya haberlerinde kullanılan “dil”e özen gösterilmeli, eğitimde şiddeti önlemeye yönelik etkin kamu spotları hazırlanmalı, öğrenciler arasında çeteleşme, madde bağımlılığı gibi şiddeti de beraberinde getiren davranışlar için etkili tedbirler geliştirilmelidir. Özellikle okullarımızdaki rehberlik birimlerinin daha etkin hale getirilmesi gerekirken, bu noktada 100 öğrenciye bir rehber öğretmen düşmesi sağlanmalıdır.

Rabia Sevilay Durukan, Mehmet Aktaş, Ayhan Kökmen, Ceren Damar Şenel, Necmettin Kuyucu, İbrahim Oktugan… Hayatlarının en verimli döneminde sevdiklerinden, öğrencilerinden koparılan tüm şehit eğitimcilerimizi saygı, rahmet ve özlemle anıyoruz. Şiddete maruz kalan sayısız eğitimcimize de minnetlerimizi iletiyor, her daim destekçisi olacağımızın bilinmesini istiyoruz.

Değerli meslektaşlarımız; Eğitim çalışanlarımıza yönelik şiddet aslında geleceğimize sıkılan kurşundur! Bu nedenle geleceğimizin karartılmasına müsaade etmeyeceğiz, şiddete müsamaha göstermeyeceğiz. Türk eğitimcileri olarak şiddetle sonuna kadar mücadele edeceğiz. Vandallara teslim olamayacak, bu vahşet olaylarının önüne geçilmesi için gerekli tedbirler alınana kadar konuyu gündemde tutmayı ve farkındalık oluşturmayı sürdüreceğiz. Eğitimcilerimizin can güvenliğinin sağlandığı çalışma ortamlarına kavuşması en büyük temennimizdir. Şuurlu nesiller yetiştirmek biz eğitimcilerin olduğu kadar ailelerin de en önemli görevidir. Buradan bir kez daha ailelerimize ve tüm topluma çağrıda bulunuyoruz: Öğretmenlere verdiğimiz değer çocuklarımızın geleceğine yönelik verdiğimiz kıymettir. Bu bilinçle hareket etmek MİLLİ BİR ÖDEVDİR!”

Ortak bildirinin okunması ardından sendika temsilcileri tarafından birer mesaj verildi. Ardından Öğretmenevine kadar sessiz yürüyüş ile protesto devam etti. Yürüyüş eğitimde şiddetin son bulması amacıyla sloganlar atılması ve alkışlarla son buldu.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.