DOLAR 32,2053 % -0.22
EURO 35,1156 % -0.22
GRAM ALTIN 2.500,70 % 1,40
ÇEYREK A. 4.088,64 % 1,40
BITCOIN 66.747,13 -0.11
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava
Google News

EKOLOJİK KÖPRÜLER HAYVAN GÜVENLİĞİNİ ARTTIRIYOR

Son Güncelleme :

08 Mayıs 2024 - 11:09

/ 139 views kez okundu.
reklam
EKOLOJİK KÖPRÜLER HAYVAN GÜVENLİĞİNİ ARTTIRIYOR
reklam

Yaban hayatın bölünmesini önlemek ve biyolojik çeşitliliğe katkı sağlamak amacıyla düşünülen ardından hayvancılığın ve özellikle yaylacılığın gelişkin olduğu şehirlerde örnek olarak kurulan ekolojik köprüler bir ilk olmaktan çıkamadı. Erzincan’da da Üzümlü D-100 karayolu üzerinde Üzümlü Belediyesi tarafından kurulan köprü halen sığır, koyun vb. hayvanların geçebileceği bir geçit olarak kullanılıyor. Ancak halen karayolu üzerinde alt geçit olarak kullanılan hayvan geçitleri bir üst geçite dönüştürülmüş değil. Aşırı yağışlarda sel ve su baskını riski taşıyan bu geçitlerin üst geçit olarak düzenlenmesi hayvan güvenliği için bir ihtiyaç haline geliyor.

Yaban hayatın bölünmesini önlemek ve biyolojik çeşitliliğe katkı sağlamak amacıyla düşünülen ardından hayvancılığın ve özellikle yaylacılığın gelişkin olduğu şehirlerde örnek olarak kurulan ekolojik köprüler bir ilk olmaktan çıkamadı. Erzincan’da da Üzümlü D-100 karayolu üzerinde Üzümlü Belediyesi tarafından kurulan köprü halen sığır, koyun vb. hayvanların geçebileceği bir geçit olarak kullanılıyor. Ancak halen karayolu üzerinde alt geçit olarak kullanılan hayvan geçitleri bir üst geçite dönüştürülmüş değil. Aşırı yağışlarda sel ve su baskını riski taşıyan bu geçitlerin üst geçit olarak düzenlenmesi hayvan güvenliği için bir ihtiyaç haline geliyor. Ülkenin çeşitli noktalarında inşa edilen ekolojik köprü sayesinde yöreye özgü karaca, domuz, çakal, tilki gibi hayvanların tel örgülerle yönlendirilerek otoyolu karşıdan karşıya geçmesini sağlanıyor. Geçimini yaylacılık ve sürü yönetimi ile sağlayan yetiştiriciler için ise koyun ve sığır sürülerini güvenli bir şekilde karşıdan karşıya geçirebilmeleri için en kolay ve rahat yöntem olarak biliniyor. Ekolojik köprü sayesinde aynı zamanda hayvanların yaşam alanlarından geçen yollarda artan trafik kazalarının da önüne geçilebiliyor. Bu nedenle hayvanların ağırlıklı olarak kullandığı potansiyel yerlerin belirlenmesi bu noktalarda kurulacak ekolojik köprüler ile bu biyoçeşitliliğin korunması amacıyla çalışmaların geliştirilmesi elzem oluyor.

Erzincan’ın Üzümlü İlçesi D-100 karayolunda örnek olarak inşa edilen Ekolojik Üst Geçit 108 m uzunluğunda, 6 m yüksekliğinde ve 4,2 m genişliğinde. Bu ekolojik geçit hayvanların güvenli geçişlerini sağlayarak özellikle büyükbaş ve küçükbaş hayvanların meralarda otlanmasını kolaylaştırıyor. Bu sayede besiciler sürülerini zahmetsiz ve güvenli yoldan götürmenin memnuniyetini yaşıyor.

 

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.