SON DAKİKA
hava
Google News

ERZİNCAN ENDEMİK BİTKİLER FAUNASI

Son Güncelleme :

08 Ekim 2021 - 8:52

/ 1.096 views kez okundu.
reklam
ERZİNCAN ENDEMİK BİTKİLER FAUNASI
reklam

Toprak ve iklim çeşitliliği, yüksek rakım ve ayrık dağlar formasyonuna sahip bölgemizde biyo çeşitliğe yol açan türleşme koşullarında Erzincan 500’den fazla ot ve çiçeğe kendi faunasında ev sahipliği yapıyor. Endemik bitki çeşitliliğiyle çoğu Avrupa ülkesinde bulunmayan ve belki de 10 ya da 20 katı zenginlikte bitki türlerini barındıran Erzincan İspanya’nın toplam endemik bitki sayısına da yakın bir sayıda bulunuyor.

Toprak ve iklim çeşitliliği, yüksek rakım ve ayrık dağlar formasyonuna sahip bölgemizde biyo çeşitliğe yol açan türleşme koşullarında Erzincan 500’den fazla ot ve çiçeğe kendi faunasında ev sahipliği yapıyor. Endemiz bitki çeşitliliğiyle çoğu Avrupa ülkesinde bulunmayan ve belki de 10 ya da 20 katı zenginlikte bitki türlerini barındıran Erzincan İspanya’nın toplam endemik bitki sayısına da yakın bir sayıda bulunuyor.

Erzincan Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Müdürlüğü araştırma ekiplerinin yanı sıra birçok bitki araştırmacısı tarafından her yıl Erzincan’ın doğasında yetişen bitki listesine yeni türler ilave oluyor. Araştırmacılar en son 2010 yılında Kemaliye ilçesinde, bilimsel nitelemesini de bu ilden alan Kemaliye marulu, Eğin Kaplanpençesi ve Kemaliye Dolamaotu’nun bu bitkilere bir örnek olduğunu açıkladı.

Erzincan, endemik geven türleri açısından da çok zengin bir coğrafyaya sahiptir.  11.974 km2 alan sınırlarına sahip Erzincan’da yöreye özgü ve tehlike altında olan dikensi Erzincan geveni, çok dar bir alanda yetişme özelliğine sahip. Bu nedenle çoğunlukla küçükbaş hayvanlar tarafından tüketilmesi gevenin yaşamını tehdit etmektedir.

1959 yılında keşfedilen, Erzincan’a özgü endemik çançiçeğinin izi, 2009 yılına kadar kaybedildiğinden yok olduğu kaydı düşülmüş, ancak 2009’da 100 bireyle hala hayatta olduğu tespit edilmiştir.

Yine keşfedildiği 1890 yılından bu yana izine rastlanmayan Nicarotu, 120 yıl sonra 2009’da tekrar Erzincan’da keşfedilmiştir.

Beyaz çiçekli Ak korunga, Erzincan kelebeği sadece Erzincan’da görülen çeşitlerden bazılarıdır.

Kemaliye ile İliç ilçeleri arasında yetişen ve kırmızımsı mor çiçekler açan Sakaltutan ve Pöske dağlarında yetişen endemik peygamber çiçeği de otlatma tehdidine maruz türlerdendir.

Erzincan’a özgü endemik bir çakırotu yalnızca Kemah dolaylarında bir dağın yamacında yetişmektedir. 2009 yılında bir yabancının, endemik bitkiler açısından çok zengin olan ve Erzincan ovasının kuzeyinde bulunan Sipikör Dağında çadır kurduğu ve günlerce bu dağdan bitki topladığı bir çoban tarafından gözlenmiştir. 50 dolayında endemik bitkiye ev sahipliği yapan Sipikör Dağı ve Üzümlü kasabasının yakınında, 130 endemik bitkili, bir bölümü sadece bu dağa özgü Keşiş Dağının endemik bitkilerindendir.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.