DOLAR 32,5907 % 0.3
EURO 34,7809 % 0.01
GRAM ALTIN 2.490,77 % 0,25
ÇEYREK A. 4.072,42 % 0,25
BITCOIN 2.073.357 3.291
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 13°
Google News

Erzincan İl Müftülüğü tarafından  Tashîh-i Huruf Kursu başlatıldı

Son Güncelleme :

23 Ekim 2019 - 12:56

/ 978 views kez okundu.
reklam
Erzincan İl Müftülüğü tarafından  Tashîh-i Huruf Kursu başlatıldı
reklam

Erzincan İl Müftülüğü tarafından   Pîr-i Sâmi Kur’an Kursu ve İlim Araştırma Merkezi binasın da , Erzincan merkezde görev yapan 19 erkek ve 11 bayan olmak üzere toplam 30 kişilik personele yönelik Tashîh-i Huruf Kursu başlatıldı.

6 ay boyunca devam edecek olan kurs kapsamında, Kur’an-ı Kerim Okumaları, Talim ve Tecvid Uygulamaları, Ezber Okumaları, Kur’an-ı Kerim Meâl Okumaları, İlmihâl Dersleri, Hitabet Esasları yanı sıra Dini Mûsikî üzerine de dersler verilecek.

PROGRAM HAKKINDA

Âsım kıraati, özellikle Hafs’ın rivayetiyle Kûfe’nin ve hatta Orta Doğu’nun sınırlarını aşmış, nihayet XX. yüzyıl Müslümanlarının yaklaşık yüzde doksanının tercih ettiği bir okuyuş tarzı olmuştur. Bunun sebebi, Âsım kıraatinin senedindeki sağlamlığı yanında, Hafs’ın rivayetindeki sadeliği, kâide dışı okuyuşların bulunmayışı ve özellikle Arap olmayanların uygulamada zorluk çekecekleri unsurların kıraatte yer almayışıdır.

Günümüzde camilerimizde görev yapan imam-hatiplerin Kur’an-ı Kerîm kıraatindeki eksikliklerini gidermek ayrıca meslektaşlarına örnek olacak, onların yetişmelerinde bilgi ve yetenekleriyle onlara kılavuzluk edecek, kıraat ilminin öngördüğü esaslara uygun ses ve mûsikî eğitimi alarak Başkanlığımızı yurt içi ve yurt dışında temsil edecek karileri yetiştirmek amacıyla Başkanlığımız tarafından Tashih-i Hurûf Hizmet İçi Eğitim Programı geliştirilmiştir.

Söz konusu program; kurumsal gelişmeler, personel yeterliklerinin güncellenmesi, uygulayıcılardan gelen geri bildirimler, günün gelişen ve değişen şartları dikkate alınarak güncellenmiştir.

PROGRAMIN GENEL AMACI

Tashih-i Hurûf (Âsım Kıraati ve Hafs Rivayetine Göre Kur’an-ı Kerîm’i Güzel Okuma) Hizmet İçi Eğitim Programı, öğrenme-öğretme konusundaki modern yaklaşımlara, teknolojideki ilerlemelere ve mûsikî ilminin verilerine dayanarak Diyanet İşleri Başkanlığı’nda görev yapan imam-hatiplerin, Kıraat-i Âsım Rivayet-i Hafs üzere Kur’an okuyuş tarzı ile ilgili bilgi ve becerilerini geliştirmeyi amaçlamaktadır. Böylece Kur’an’ı Kerîm’i hem telaffuz, hem ses, hem de mana vb. özelliklere göre okuyabilen nitelikli din hizmetleri personelinin yetiştirilmesi ve bunlar aracılığıyla daha etkin bir din hizmeti sunulması hedeflenmektedir.

PROGRAMIN TEMEL YAKLAŞIMI

Tashih-i Hurûf (Âsım Kıraati ve Hafs Rivayetine Göre Kur’an-ı Kerîm’i Güzel Okuma) Hizmet İçi Eğitim Programı, üç temel öğretim boyutu esas alınarak hazırlanmıştır.

1. Kursiyerlere kıraat ilmini tanıtıcı genel bilgilerin yanı sıra Kıraat-i Âsım Rivayet-i Hafs üzere okuyuş tarzı ile ilgili temel teorik bilgilerin kazandırılması,

2. Bu bilgilerin uygulamaya dönüştürülmesi,

3. Ses, makam bilgi ve becerisinin kazandırılması.

Eğitim sürecinde kursiyerlere bu bilgi ve beceriler kazandırılırken geleneksel eğitim metotları yanı sıra günümüz eğitim yöntem ve tekniklerinin teknolojik imkânlarla desteklenmesi de öngörülmüştür. Program; öğrenci merkezli eğitim anlayışı ile öğrenmede bireysel farklılıkları dikkate alan, esnek yapılı, bilgiyi beceriye dönüştürmeyi hedefleyen, öğrenme sürecini pekiştiren ölçme ve değerlendirme yöntem ve tekniklerini kullanmayı esas alan bir anlayışla hazırlanmıştır.

PROGRAMIN GENEL KAZANIMLARI

Bu programda öngörülen öğrenmeleri başarıyla gerçekleştiren her kursiyer;

1. Kıraat ilmini tarihi gelişim seyri içinde ana hatlarıyla tanır.

2. Kıraatle ilgili temel kavramları bilir.

3. Âsım Kıraatinin temel niteliklerini kavrar.

4. Kur’an harflerini mahreçlerine ve sıfatlarına uygun olarak seslendirir.

5. Tecvit kurallarını teorik olarak bilir ve uygular.

6. Kur’an’ın tamamını talim usullerine ve tecvit kurallarına göre okur.

7. Ezberlediği surelerin anlamlarını bilir.

8. Kur’an okumada temel makamları bilir ve uygular.

9. Cami mûsikîsinde uygulanan makamları bilir ve uygular.

10. Ritim duygusunu geliştirir.

11. Cami mûsikîsinin icrasında sesini doğru kullanır.

PROGRAMIN UYGULAMA ESASLARI

1. Program haftada 28 saat esas alınarak hazırlanmıştır.

2. Kursun başında 10 saat Kıraat ilmi ve Âsım Kıraati hakkında teorik bilgiler verilecektir.

3. Programda yer alan tecvit kuralları, yüzüne/ezbere okunacak sure ve duaların uygulamaları esnasında teorik bilgilere atıflar yapılmak suretiyle öğretilecektir.

4. Programın uygulanmasında dersler ve krediler tablosu esas alınacaktır.

5. Haftada 18 saat Kur’an-ı Kerîm, 4 saat Dinî Mûsikî, 2 saat Kur’anMeali, 2 saat İlmihal, 2 saat Hitabet konuları programda yer aldığı şekliyle okutulacaktır.

6. Kur’an-ı Kerîm alanına ayrılan haftalık 18 kredinin 8 saati Talim Üzere Yüzüne Okuma; 6 saati Talim Üzere Ezbere Okuma ve 4 saati Talim ve Tecvit uygulamalarına ayrılacaktır.

7. Konuların haftalık ders programına yansıtılması, konulara ayrılacak süreler ve işleniş sırası; kursiyer düzeyine, eğitim ortamına ve diğer etkenlere göre belirlenecektir.

8. Kursiyerlerin belirlenen hedef ve kazanımlara ulaşma düzeylerinin kendilerine fark ettirilebilmesi ve gelişim düzeylerinin tespit edilebilmesi amacıyla kurs başında imkânlar ölçüsünde kursiyerlerin hazır bulunmaları kayıt altına alınacaktır.

9. Kurs süresince kursiyerlere dinî mûsikî alanında yetkin sanatkârların okuyuşları dinletilecektir.

10. Mûsikî dinletilerinde programda yer verilen makama bağlı kalınacaktır.

11. Kursiyerlerin okuyuşları kaydedilerek kendilerine dinletilecektir.

12. Kursiyerlere, İstanbul tavrı okuma becerisi kazandırılacaktır.

13. Kursiyerlerin kişisel ses aralıklarının farkında olmaları sağlanacaktır.

14. Kursiyerlerin öğrenme biçimleri ve hızlarının farklı olabileceği dikkate alınacaktır.

15. Kursiyerlerin gelişim düzeylerine ve öğrenme biçimlerine uygun, çeşitli bireysel ve işbirliğine dayalı öğrenme ortamları sağlayan materyal ve yöntemler kullanılacaktır.

16. Kursiyerlerin dil yeterlik düzeyleri, özel becerilere sahip olma veya öğrenme zorluğu bulunma gibi durumlarını dikkate alan materyaller kullanılacaktır. Öğrenme zorluğu çeken kursiyerlerin öğrenme etkinliklerine mümkün olduğu kadar çok katılması teşvik edilerek desteklenecektir.

17. Kursiyerlerin öğrenmelerini desteklemek için uygun kaynaklar, araç-gereç ve teknoloji kullanılacaktır.

18. Öğrenme-öğretme yöntem ve tekniklerinin bütün kursiyerlerin ihtiyaç ve becerilerine uygun olduğundan emin olunacaktır.

19. Kursiyerlerin gelişim düzeyine uygun, ilgi ve deneyimlerini gözeten, öğrendiklerini uygulayabilmelerine imkân veren değerlendirme materyalleri geliştirilerek kullanılacaktır.

20. Her bir kursiyer hakkında tutulan günlük değerlendirmeler, her ay sonu toplu olarak gözden geçirilecek, seviyesi yeterli olmayan kursiyerler hakkında gerekli önlem ve kararlar alınacaktır.

 

Haber:Haber Merkezi


 

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.