DOLAR 32,2053 % -0.22
EURO 35,1156 % -0.22
GRAM ALTIN 2.500,70 % 1,40
ÇEYREK A. 4.088,64 % 1,40
BITCOIN 67.135,62 0.391
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava
Google News

ERZİNCAN VALİLİĞİ İLİÇ ARAŞTIRMA KOMİSYONUNA BRİFİNG VERDİ

Son Güncelleme :

07 Mayıs 2024 - 15:57

/ 102 views kez okundu.
reklam
ERZİNCAN VALİLİĞİ İLİÇ ARAŞTIRMA KOMİSYONUNA BRİFİNG VERDİ
reklam

13 Şubat 2024 tarihinde İliç Çöpler Maden Sahasında meydana gelen kazanın ardından aralıksız yürütülen çalışmalar devam ederken Türkiye Büyük Millet Meclisince kurulan İliç Araştırma Komisyonu Erzincan’a gelerek çalışmalarına başladı. Erzincan Valiliği koordinasyonunda AFAD İl binasında gerçekleştirilen bir toplantı ile bir araya gelen İliç Araştırma Komisyonu burada Erzincan Valisi Doç. Dr. Hamza Aydoğdu tarafından brifing aldı. Vali Aydoğdu ayrıca komisyon tarafından yöneltilen soruları yanıtladı.

13 Şubat 2024 tarihinde İliç Çöpler Maden Sahasında meydana gelen kazanın ardından aralıksız yürütülen çalışmalar devam ederken Türkiye Büyük Millet Meclisince kurulan İliç Araştırma Komisyonu Erzincan’a gelerek çalışmalarına başladı. Erzincan Valiliği koordinasyonunda AFAD İl binasında gerçekleştirilen bir toplantı ile bir araya gelen İliç Araştırma Komisyonu burada Erzincan Valisi Doç. Dr. Hamza Aydoğdu tarafından brifing aldı. Vali Aydoğdu ayrıca komisyon tarafından yöneltilen soruları yanıtladı. Başkanlığını AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu’nun yaptığı aralarında Erzincan Milletvekilleri Mustafa Sarıgül ve Süleyman Karaman’ın da bulunduğu 22 kişilik komisyon bilgilendirme toplantısı sonrası bir basın açıklamasında bulundu. Ulusal ve yerel basın mensuplarının hazır bulunduğu basın açıklamasında ilk olarak konuşan Erzincan Valisi Doç. Dr. Hamza Aydoğdu konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Bugün siyasi partilerimizin temsilcileri ve İliç komisyonu Başkanımızı Erzincan’ımızda ağırlıyoruz. Milletvekillerimiz 2 gün boyunca burada gözlemlerde bulunacak. Erzincan Valiliği olarak 13 Şubat’tan itibaren İliç’te yapılan bütün çalışmaları değerli milletvekillerimize sunduk. Değerli Milletvekillerimizin de bizlere soruları oldu. Birazdan İliç’e doğru hareket edeceğiz. Milletvekillerimiz hem alanı gezecek hem de orada sunumlar alacak. Aileler ziyaret edilecek. Ben ümit ediyorum ki bu çalışmaların sonucunda ülkemizde bir daha böyle kazalar yaşanmasın. Bütün komisyonumuza teşekkür ediyorum.”

Ardından öncelikle kendisini tanıtarak konuşmasına başlayan AK Parti Antalya Milletvekili ve İliç Araştırma Komisyonu Başkanı Atay Uslu şu ifadelere yer verdi; “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde İliç’teki maden kazası sonrası bir komisyon kurulması kararı verildi. Bu karar üzerine İliç maden kazasının tüm yönleriyle araştırılması ve benzer kazaların önlenmesine yönelik tedbirlerin belirlenmesi amacıyla bir meclis araştırma komisyonu kuruldu. Meclis araştırma komisyonu mecliste grubu bulunan siyasal partilerin ortak kararıyla kuruldu. Bütün partilerimiz bu komisyonun kurulmasını istedi. Komisyonumuzda yine grubu bulunan siyasal partilerden milletvekili arkadaşlarımız var. Beraberce çalışıyoruz. Komisyonumuzun başkanlık divanında yalnızca AK Parti değil AK Parti yanında, Milliyetçi Hareket Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisi de temsil edilmekte. Yani komisyon hem kuruluş aşamasında hem temsiliyet olarak geniş bir çerçeveye oturtulmaya çalışıldı. Çünkü hedefimiz hepimizi derinden üzen, Erzincan’ı derinden üzen, milletimizi derinden üzen ve bizleri derinden üzen, kazanın her yönüyle araştırılması. Bunun için geniş bir temsiliyet oluştu.

Bugün Sayın Valimiz AFAD binasında kriz merkez İl bürokratı arkadaşlarımızla beraber bize hem kaza öncesi durum hem kaza sonrası durum hem de bundan sonra yapılacak çalışmalar konusunda bilgiler verdi. Kendilerine geniş, aydınlatıcı ve bu kazayla ilgili soruları giderici bilgiler için teşekkür ediyoruz. Ekibine teşekkür ediyoruz. Biliyoruz ki Sayın Valimizin önderliğinde kaza olduğu dakikadan itibaren buradaki tüm kurumlar teyakkuz halinde. Her türlü çalışmayı yapıyorlar. Devletimiz teyakkuz halinde. Bakanlarımız hızlı bir şekilde bölgeye intikal ettiler. İlgili bürokratlarımız, bakan yardımcılarımız 7/24 bölgede görev yapmaya başladılar ve devam ediyor.

Şu aşamada 4 kardeşimizin cansız bedenine ulaşıldı. Kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz. Yakınlarına, sevenlerine başsağlığı diliyoruz. 5 kardeşimize ulaşmak için ise arama çalışmaları 7/24 devam ediyor. Bu kazayla ilgili adli ve idari soruşturmalar devam ediyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi de genel kurulunda kendisine ait olan denetleme yetkisini süreci içerisinde bu komisyonun oluşumunu ortaya çıkardı. Komisyon konuştuktan sonra önce kamu kurumlarını dinledik. Şimdi bölgedeyiz. Bundan sonra bilim adamlarıyla üniversitelerimizle beraber çalışacağız. Ardından sivil toplum kuruluşlarıyla, derneklerle bu konuyu çalışacağız. Ve sonuçta bir rapor hazırlayacağız.

Amacımız şu;

1.Bu kazadaki ihmal süreçlerini ortaya çıkarmak.

2.Benzer kazaların olmaması için, alınması gereken tedbirler konusunda çalışmak.

3.Önce insan, önce çevre, önce doğa sonra madencilik anlayışıyla güvenilir ve sürdürülebilir bir madencilik politikasının -altın madeni olduğu için de- süreç ve araştırma komisyonunun ana konusu güvenilir ve sürdürülebilir altın madenciliği mimarisinin kurulması, süreçlerine destek olmak istiyoruz. Bununla ilgili olabildiğince geniş kesimle irtibat kuruyoruz, istişare ediyoruz. Bugün işçilerimizi de dinleyeceğiz. Bölgede çalışan işçilerimizi de dinleyeceğiz. Bugün bilim adamlarımızı da dinleyeceğiz. Hedefimiz hiç kimsenin kafasında tek bir soru işareti kalmasın. Hiç kimsenin şüphesi olmasın, bu süreçle ilgili bir olayla ilgili. Hedefimiz bununla ilgili süreçleri araştırmak ama bundan sonra bu tür kazaların olmasını da önleyici tedbirleri ortaya koymak. Hem onarıcı hem önleyici. Hem risk yönetimi hem de kriz yönetimi açısından yapılması gereken her türlü adımın atılmasını sağlayacağız.

Aldığımız bilgiler doğrultusunda şunu ifade edeyim. Çokça tartışılan bir konu var. Kaza sonrası çevresel etkiler konusu. Bununla ilgili, ilgili bakanlıklarımız, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığımız, Devlet Su İşleri, AFAD ve İl Valiliğimiz bilgiler verdi. Yaptıkları izlemelerle ilgili bize önemli sonuçları paylaştılar. Şu ana kadar kamu kurumlarımızdan, valiliğimizden, ilgili bakanlıklarımızdan aldığımız bilgiye göre, bu kazanın, çevresel etkileri anlamında olumsuz bir duruma rastlanmadığını görüyoruz. Ancak kurumlarımız yine teyakkuz halinde. Gerekli çalışmaları, gerekli ölçümleri yapıyorlar. Bundan sonra ortaya çıkabilecek çevresel etkilerin sonuçlarını düzenleyebilmek, olumsuza çevirebilmek, yani çevresel etkileri azaltmakla yok etmek için de çalışmalar yapıyorlar. Bu çalışmalardan bir tanesi Devlet Su İşleri’nin yaptığı çalışmaydı. O çalışmayla ilgili de Ankara’da bilgi aldık. Bugün de yerinde göreceğiz.

Ben tekrar Erzincan’ımıza çok geçmiş olsun diyorum. Bu tür kazalar olmasın istiyoruz. Madenlerimizde insan güvenliği, işçi sağlığı anlamında maksimum tedbirler alınsın. İşyeri güvenliği kurulsun ve kurumsallaşsın istiyoruz. Genel Kurul bize görev verdi. Biz raporumuzu hazırlayacağız. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne genel kurula ve ilgili kurumlara sunacağız. Çok teşekkür ediyorum.”

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.