DOLAR 32,5674 % 0.06
EURO 34,8749 % 0
GRAM ALTIN 2.435,42 % 0,22
ÇEYREK A. 3.981,91 % 0,22
BITCOIN 66.754,00 0.663
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 18°
Google News

ERZİNCAN’DA BAĞ PLANTASYONU GELİŞİYOR

Son Güncelleme :

21 Nisan 2022 - 18:15

/ 775 views kez okundu.
reklam
ERZİNCAN’DA BAĞ PLANTASYONU GELİŞİYOR
reklam

Erzincan’ın organik madde bakımından zengin arazilerinde ekilen meyve çeşitleriyle hem coğrafik işaret kazanmış hem de bağ plantasyonlarında üretilen ürünlerin ticari ve sanayi amaçlarla pazarlanarak önemli bir gelir elde ediliyor. Karaerik üzümü, ahududu, alıç, armut, ayva, badem, böğürtlen, ceviz, elma, duz, erik, incir, kayısı, Trabzon hurması, zerdali, nar, şeftali ve vişne gibi meyvelerin ekildiği araziler giderek yaygın bir tarım iş kolu durumuna geldi.

Erzincan’ın organik madde bakımından zengin arazilerinde ekilen meyve çeşitleriyle hem coğrafik işaret kazanmış hem de bağ plantasyonlarında üretilen ürünlerin ticari ve sanayi amaçlarla pazarlanarak önemli bir gelir elde ediliyor. Karaerik üzümü, ahududu, alıç, armut, ayva, badem, böğürtlen, ceviz, elma, duz, erik, incir, kayısı, Trabzon hurması, zerdali, nar, şeftali ve vişne gibi meyvelerin ekildiği araziler giderek yaygın bir tarım iş kolu durumuna geldi. Erzincan’da meyve ürünlerinin yanı sıra sebze ve süs bitkiciliğinin gelişmesi de ekilebilir tarım arazilerinin geniş anlamda kullanımını sağlayarak ciddi bir tarım kültürünün oluşmasına neden oldu. Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından bu kapsamda bağ bitkileri, sebze ve süs bitkileri konularında gerçekleştirilen çalışmalara yönelik tarımda verimliliğin arttırılmasına yönelik çalışmalar sürdürüyor. Tarım ve Orman Bakanlığı Bahçe Bitkileri Dairesi Başkanlığı koordinesinde yürütülen proje çalışmaları Enstitü ilgili birimleri tarafından izlenme ve değerlendirilmesi yapılarak gerekli kaynakların sağlanması amacıyla girişimlerde bulunulmasını sağlıyor.

Türkiye’nin karasal iklim özelliklerinin hakim olduğu bölgede yer alan Erzincan bir tarım ve hayvancılık bölgesi olarak da tanımlanıyor. Bölgemizde tarımsal ürünlerin yetiştiriciliği büyük bir avantaj ve getiri sağladığı için özellikle bağcılık sektöründe yürütülen çalışmalara ayrı bir önem veriliyor.

Erzincan’da bağcılık çok eski yıllara dayanmaktadır. İlimizde 150-200 yıllık bağların var olduğu bilinmektedir. En yaygın bağ alanları ise üzüm çeşidi üzerinden yapılmaktadır. Erzincan bağcılığı denildiğinde bölge bağlarının %90-95’ini kapsayan karaerik üzüm çeşidi bir diğer adıyla Cimin üzümü Erzincan’ın ve ülkemizin ilk tescilli üzüm çeşididir. Söz konusu çeşidin hasadı diğer üzümlerin piyasadan çekilmeye başladığı döneme denk geldiği için piyasada daha çok rağbet görmesine neden olmaktadır. Geçmiş yıllara ait veriler incelendiğinde 9 bin 500 dekarlık bir araziden 5 bin 60 ton üretimin gerçekleştiği raporlara geçmiştir. Ayrıca bu meyve çeşidinin pekmez, pestil ve sirke gibi gıda ürünlerinde kullanılması da talebin artmasına bu anlamda üretimin yaygınlaşmasına neden olmuştur. Bağ plantasyonları ekilebilir arazilerde değer kazanarak bölgede adeta bir bağ örtüsü meydana gelmiş ve bağcılık kültürü toplumun tüm ekonomik ve kültürel özelliklerine de yansımıştır.

Erzincan’da bağcılığın yoğun olarak yapıldığı Üzümlü, Karakaya, Bayırbağ ve Pişkidağ alanlarında alınan toprak özelliklerinin Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde incelenmesi ardından tüm bağ alanlarının toprak tekstürünün belirlendiği sınır değerine göre killi ve tınlı olduğu anlaşılmıştır. Kil, kum ve silt karışımından oluşan toprak çeşidine verilen isimdir. Tınlı ve killi toprak drenaj açısından başarılı ve nemi tutabilen bir toprak olma özelliğine sahiptir. Bu sayede düzenli olarak kompost yapıldığında daha verimli bir toprak olabilir ve bitki köklerini daha sıkı tutabilir. Bağ meyve ürünleriyle birlikte bu toprak özelliklerini seven bitki çeşitlerinin de yetiştiriciliğini yapmak mümkündür. Yeşil fasulye, lahana ve kaktüs gibi bitkilerin verimi bu çeşit toprak yapıları üzerinde daha verimli bir şekilde yetişir. Aynı zamanda bu toprak özelliklerinin pH değerinin nötr, tuzsuz olması, kireçli, orta organik madde içeriğinde, potasyum ve fosfor oranının yetersiz olması durumu da toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerini koruduğunu ortaya çıkarmaktadır. Ancak bağcılık yapmak isteyen çiftçilere bu arazilerde ekim yaptıkları sürece gübre kullanmaları tavsiye edilir.

Bölgede tarımsal faaliyetlerin yoğunluk kazanmasıyla birlikte zirai tarım öncelikleri ve zirai tarımda zararlıların etkileri de daha çok önem kazanmaya başlamıştır. Bu nedenle modern tarımsal işletmelerinin kurularak koruyucu önlemlerin alınmasına yönelik çeşitli uygulamalar, eğitimler ve çalışmalar yürütülmektedir. Özellikle Erzincan’da bağcılık yapan çiftçilerin en çok karşılaştıkları durum meyve ağaçları veya bağ zararlıları adı verilen Arthropoda türlerinin sıklıkla görülmesi olmuştur. Konu hakkında ilaçlama ve bakım faaliyetleri yaygın olarak sürdürülmektedir.

Erzincan’da her yıl 30 bin ton meyve üretimi yapılmaktadır. İklimsel değişikliklere göre bazı senelerde verimin daha çok arttığı görülmektedir. Erzincan ili meyvecilik üretimi açısından incelenecek olursa Merkez ilçesinde, toplam 16.145 da (%50,2), Üzümlü ilçesinde 10.556 da (%32,82), Kemah ilçesinde 3665 da (%11,4), Kemaliye ilçesinde 1150 da (%3,58), İliç ilçesinde ise 644 da (%2) alanda meyvecilik üretimi yapılmaktadır.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.