DOLAR 32,2546 % -0.02
EURO 34,6934 % -0.07
GRAM ALTIN 2.401,24 % 0,04
ÇEYREK A. 3.926,03 % 0,04
BITCOIN 62.183,99 -2.34
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava
Google News

ERZİNCAN’DA KASIM AYI TARIM TAKVİMİ

Son Güncelleme :

14 Kasım 2023 - 14:23

/ 209 views kez okundu.
reklam
ERZİNCAN’DA KASIM AYI TARIM TAKVİMİ
reklam

Erzincan’da pancar hasadı devam ederken kış mevsiminin iklimsel etkisinin erken başlaması nedeniyle kış sebzeciliği için hazırlıklara hız verilmeye başlandı. Özellikle patates ekimi için tam zamanı diyebileceğimiz Kasım ayında aynı zamanda sera kurulumu ve sera ürünlerinin hazırlıkları başlar. Kasım ayında Erzincan’da kışlık sebze hasadı devam ederken kışlık sebze ürünlerinin konserve, turşu vb. şekilde saklanarak paketlenmesi süreci hemen hemen sona erer.

Erzincan’da pancar hasadı devam ederken kış mevsiminin iklimsel etkisinin erken başlaması nedeniyle kış sebzeciliği için hazırlıklara hız verilmeye başlandı. Özellikle patates ekimi için tam zamanı diyebileceğimiz Kasım ayında aynı zamanda sera kurulumu ve sera ürünlerinin hazırlıkları başlar. Kasım ayında Erzincan’da kışlık sebze hasadı devam ederken kışlık sebze ürünlerinin konserve, turşu vb. şekilde saklanarak paketlenmesi süreci hemen hemen sona erer. Kasım ayında hangi sebzeyi ekebilirim diyen üreticiler başta patates olmak üzere çilek, enginar, bakla ve bezelye ekimi yapabilir. Çayır ve mera bitkilerinde yonca ekimi yapılırken meralarda fosforlu gübre uygulaması yapılır.

Kasım ayında Erzincan’da meyvecilik sezonunda son aşamaya girilmiştir. Meyvelerde derime devam edilir. Meyveler ambalajlanıp pazarlara hazırlanır. Bağ, sert ve yumuşak meyve türlerinde zararlı etmenlerin takibine devam edilir. İklim ve türe özgü analize dayalı gübreleme yapılır. Dökülen meyveler bahçe dışına çıkarılıp imha edilmelidir.

Kasım ayının 2. Yarısından itibaren buğday ekimlerine başlanır. Tohum ilaçlaması yapılır. ekin kurdu ile mücadele edilir. Mısır hasadında ise hasat tamamlanır ve boşalan tarlalar yeni ekim dönemi için hazırlanır. Pazarlama devam eder.

Büyükbaş hayvancılıkta; Şap ve yanıkara aşıları yapılır. Tüberküloz, paratüberküloz testleri ve brucellosis yönünden serolojik yoklamalar yapılır. Çevrede görülen salgın hastalıklara karşı gerekli tedbirler alınır. Ay içinde nokra mücadelesi yapılır. Genç hayvanlar ile yaşlılar ayrı meralarda otlatılır, ayrı ahırlarda barındırılır. Aylık verim kontrolleri yapılarak, kayıtları tutulur.

Küçükbaş hayvancılıkta; yaylalarda artan soğuk havanın etkisiyle sürüler yavaş yavaş toplanıp ahırlara taşınır. Doğum için gereken hazırlıklar tamamlanır. İleri gebe koyunlara, meradan yeteri kadar faydalanamadıkları takdirde, yem takviyesi yapılır. Yavru atımı görüldüğünde, bu koyunlar derhal tecrit edilir. Atılan yavru ve anadan alınan marazi maddelerin laboratuvarda yapılacak muayeneleri sonucunda, salgın bir hastalık tespit edilmişse; bu hastalık türüne göre, gerekli işlemler uygulanır.

Kümes hayvancılığında Kasım ayında tüy dökümüne giren tavukların damızlıkta kalması gerekir. Kusurlu görülen tavuklar ve yumurta verimine geçmemişler ay sonundan itibaren damızlıktan çıkarılabilir. Kümesteki ışıklandırma, bir program dâhilinde düzenlenmelidir. Aydınlatma süresince, follukların biraz loş ışıklı tutulması faydalıdır. Piliç ve tavuklar arasında herhangi bir salgın hastalığın çıkmaması için, koruyucu önlemler alınır. Kümeslerde kış mevsimi için gerekli önlemler alınır. Hazırlıklar tamamlanır. Yetiştirme kayıtları tutulur.

Arıcılıkta ise Ekim ayında tamamlanan kışa hazırlama çalışmaları Kasım ayında da devam eder. Arılar kışa varroadan temizlenmiş olarak girmelidir. Kışa hazırlanan kovanlarda, arıların kaplayabileceği kadar çerçeve kuluçkalıkta bırakılmalı, balı alınmalıdır. Arı mevcuduna göre, kovanda bal bırakılırsa, kış için yeterli olur. Kışa hazırlanan kovanlar yağmurdan korunmalı, uçma delikleri daraltılmalı, yağmur ve rutubetten korunmalıdır. Hazırlanan kovanlar kışlanacağı yerde rahatsız edilmemelidir.

Balık sezonunun açılmasıyla beraber Erzincan’da tatlı su balıkları özellikle Kasım ayında havaların soğumasıyla birlikte yağlanmaya ve lezzetli olmaya başlar. Erzincan’da en çok tutulan sazan, alabalık gibi balıklar tezgâhlarda yerini almıştır. Ancak balık yetiştiriciliği yapan balıkçılarında bu ayda dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunur. Bunlar; Algarnalarda ağız açıklığı, torba uzunluğu ve motor gücü kontrolleri yapılır. Denizlerde ve iç sularda, avlanma sirkülerinde belirtilen boy yasağı kontrolleri sürdürülür. Deniz ve iç suları kirleten sanayi kuruluşları denetlenir. Balık üretim tesislerinde, denetimlere devam edilir.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.