DOLAR 32,2053 % -0.22
EURO 35,1156 % -0.22
GRAM ALTIN 2.500,70 % 1,40
ÇEYREK A. 4.088,64 % 1,40
BITCOIN 67.100,01 0.434
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 15°
Google News

ERZİNCAN’DA MAYIS AYI TARIM TAKVİMİ

Son Güncelleme :

06 Mayıs 2024 - 9:51

/ 200 views kez okundu.
reklam
ERZİNCAN’DA MAYIS AYI TARIM TAKVİMİ
reklam

Kış mevsiminin geç başlaması ve bahar mevsiminde gerekli iklimsel koşulların oluşmamasından kaynaklı olarak sebze fidelerinin Nisan ayı sonuna doğru çıkması nedeniyle bu yıl Mayıs ayı sebze fidelerinin toprakla buluştuğu ay olacak. Bahçe yetiştiriciliğinde Mayıs ayı kritik bir dönem olmakla birlikte ekim yapmak için en uygun bir zaman dilimi oluyor. Mayıs ayında en önemli tarla ürünü olan pancar bitkisi için ideal ekim zamanı. Mayıs ayında tarım takviminde yapılacaklar listesi ise bir hayli kabarık.
Kış mevsiminin geç başlaması ve bahar mevsiminde gerekli iklimsel koşulların oluşmamasından kaynaklı olarak sebze fidelerinin Nisan ayı sonuna doğru çıkması nedeniyle bu yıl Mayıs ayı sebze fidelerinin toprakla buluştuğu ay olacak. Bahçe yetiştiriciliğinde Mayıs ayı kritik bir dönem olmakla birlikte ekim yapmak için en uygun bir zaman dilimi oluyor. Mayıs ayında en önemli tarla ürünü olan pancar bitkisi için ideal ekim zamanı. Mayıs ayında tarım takviminde yapılacaklar listesi ise bir hayli kabarık. Sebze ekimlerinin ön plana çıktığı bu ayda dış parazitlere karşı önlemler, yaprak biti gibi zararlılarla mücadele ve meyve ağaçlarının ilaçlanması gibi işlemler ağırlık oluşturuyor. Mayıs ayının başında daha çok kışlık sebzelerin yerini alacak sebzelerin ekimleri yapılıyor. Patlıcan, domates, biber, havuç, soğan, sarımsak, turp, pancar, fasulye ve marul gibi sebzelerin fidelerini dikmek ve bakımlarını yapmak için Mayıs ayı ideal bir zaman oluyor. Mayıs ayı aynı zamanda patates ekimi için de en uygun zamandır.
Mayıs ayında maydanoz, fesleğen, nane, kekik, dereotu, taze soğan, semizotu, roka, adaçayı, göbek marul, marul ve hindiba gibi yeşilliklerin ekimine başlanabilir. Yeşilliklerin toprağa dikilmesi için en uygun zaman toprak sıcaklığının 11-13°C’ye yükseldiği zamandır. Genellikle hava sıcaklığının 14-15°C civarında olduğu döneme denk gelir. Tohum ekimi için ideal derinlik 1-2 cm arasındadır. Tohumlar yüzeye yakın olduğu için kuruma eğilimlidir. Bu nedenle ekimden sonra toprağın nemli kalmasına özen gösterilmesi gerekir.
Mayıs ayının ikinci yarısı kavun ve kabak ekimi için idealdir. Ekim yapmadan önce verimli bir gelişim dönemi için bitkiler arasında yeterli mesafe bırakıldığına emin olunmalıdır. Kavun, kabak ve karpuz gibi bitkilerin gelişimi için toprağın hafif kumlu ve tınlı olması tercih edilir.
Mayıs ayında bahçe sahipleri yoğun bir dönem geçirir ancak doğru planlama ve özenli çalışma ile sezonun verimli geçmesi mümkün. Bu ayda en önemli işlerin başında tarla temizliği ön plana çıkıyor. Toprağın yabani otlardan ayıklanması ve bahçenin düzenli olarak temizlenmesi sebze fidelerinin güçlenmesine ve köklerinin korunmasına yardımcı oluyor. Sebze fidesi dikiminden sonra düzenli olarak toprağı havalandırmak da önemli bir çalışma. Havalandırılan toprak yabani otların uzaklaştırılmasına ve köklere oksijen ulaşmasına yardımcı oluyor. Özellikle çilekler için toprağın düzenli olarak gevşetilmesi önemlidir. Bu çalışmaların içerisinde sebzelerde toprak altı zararlıları, sebze ve bostanda yaprak biti, kırmızı örümcek, külleme soğan mildiyösü, sebzelerde külleme, bostanlarda antraknoz, yalancı mildiyö, domates mildiyösü, sebzelerde tohum ilaçlaması yapılıyor.
Seralarda ise sebze hasadı devam ederken hasadı biten yerlerde tekrar toprak hazırlığına başlanarak mücadeleye devam ediyor.
Meyve ağaçlarının hastalıklara karşı korunması için bu ayda düzenli ilaçlama ön plana çıkıyor. İlaçlama ve doğru zamanda budama ağaçların sağlıklı büyümesini sağlayarak ve meyve verimini artırıyor. Yine analize dayalı olarak gübrelemelerin 2. Partileri uygulanabilir. Sulama ve yabancı otlarla mekanik mücadele başlatılabilir.
Hububat ürünlerinde, tahıllarda ekin güvesi ve ekin bambulu ile mücadele bu ayda yapılır. Mayıs ayının 2. Yarısından itibaren ise kıraç bölgelerde arpa ve erken ekilen buğdayların hasadına başlanır. Mısır ürününde ara sürüm işlemi ile boğaz doldurma yapılırken, suyun önüne azotlu gübre uygulanmalıdır. Buğday hasadından sonra yeniden toprak hazırlığı başlar.
Sonbahar mevsiminde ekilen Çayır-Mera ve Yem bitkilerinin ilk hasadı Mayıs ayında gerçekleşir.
Büyükbaş Hayvancılık Tarımı
Mayıs ayında tohumlamaya devam edilir. Doğuran inekler doğumlarından iki ay sonra, boğaya verilir. Erkek danalar ve sürüye katılması istenmeyen dişi dana ve düvelerin vücut ağırlıkları en az 400-450 kg. olduğunda, kasaba sevk edilir. Kilo almayanların besisine çalışılır. Ahır yemlemesinden tamamen mera hayvancılığına geçilir. Meraya, çiğ ve kırağı kalktıktan sonra çıkılmalı, sakin ve rahat bir otlatma sağlanmalı parazit yumurtaları genellikle rutubetli çayır ve mera kısımlarında bulunduğundan, böyle yerlerde hayvan otlatılmamalıdır. Hayvanlar iç parazitlere karşı ilaçlanır. Gübrelikte biriken gübre uzak bir yere götürülür veya satılır. Aylık verim ve sağlık kontrolleri yapılır; kartlara işlenir.
Küçükbaş Hayvancılık Tarımı
Kırkım hazırlıkları bitirilip, ayın en uygun bir haftasında kırkıma başlanır (kırkıma önce kısırlardan başlanılmalı, müteakiben şişek ve toklular, daha sonra da sağmallar kırkılmalıdır.) Ay sonunda bütün koyun materyali, dış parazitlere karşı etkin ilaçlarla hazırlanmış banyodan geçirilir. Kırkımı yapılmış hayvanlar teker teker elden geçirilerek, kasaplık olanlar damızlık kadrodan çıkarılıp, satılır. Daha önce besiye alınmış kuzular da bu ayda satılır. Hayvan sıtması, ayak iltihabı, şap agalaksi (sütkesen) gibi hastalıklar bu ayda görülebileceğinden, tedavileri ve yapılmamış aşıları tamamlanmalıdır.
Kümes Hayvancılığı Tarımı
Bu ayda da kuluçkahanelerde civciv çıkarılma çalışmaları sürdürülür. Salmonella Pseudomonas, arizona, coliform bakteriler ve aspergillus gibi hastalıklara neden olan etkenlerin çoğalması ve yayılması genellikle kuluçkahanelerde olduğundan; kuluçkaya başlama ve çıkım süresince, sağlık koşullarına uyulmalıdır. Koksidiyoz ve solucana karşı ilaçlama yapılır. Kümeslerde pencereler havalandırma bacaları aspiratörler kontrol edilmeli, rutubetli pis altlıklar atılarak; yeni kuru altlık serilmeli, sinek ve zararlı için gereken önlemler alınmalıdır. Yumurta verimi düşmüş tavuklar ile piliçlerin gelişemeyenleri ve erkekleri satılır. Kümesler yeni çıkan civcivler için hazırlanır. Yalancı tavuk vebası mücadelesi (burun-göz damla ve adale aşıları) yapılmış piliçler, yeni kümeslerine alınır.
Arıcılık Tarımı
Nisan ayında yapılan bölmelerin durumları izlenir. Fazlalık analar ile öksüz kovanlar analandırılır veya bazı analar ile yeniden bölme yapılır. Mayıs ayında hava koşullarına, doğal bitki örtüsüne ve kovanların yiyecek durumlarına göre yemleme sürdürülür. Doğal oğul arzu edilmiyorsa, ana arı memeleri kesilerek yok edilir. Oğulların bakımına özen gösterilerek, genç çiftleşmiş analar yumurtlamaya kadar izlenmelidir. Gerek duyulan kovanlara, çerçeve durumlarına göre ballık ilave edilir. Uçma delikleri iyice genişletilir (Havalar serin gidiyorsa, uçma deliği normal bırakılır.) Seyyar arıcılık yapacak arılar, kovanları taşıyacakları yerleri belirleyerek bölge hakkında bilgi sahibi olmalıdırlar.
Su Ürünleri
Trol avcılığının yasak olması nedeniyle, gerekli denetlemeler titizlikle sürdürülür. Motor gücü kontrolleri yapılır. Denizlerde ve iç sularda, avlanma sirkülerinde belirtilen boy yasağı kontrolleri sürdürülür. Deniz ve iç suları kirleten sanayi kuruluşları denetlenir.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.