DOLAR 32,2234 % -0.11
EURO 34,9331 % 0.17
GRAM ALTIN 2.444,47 % 0,49
ÇEYREK A. 3.996,71 % 0,49
BITCOIN 60.929,86 0.057
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava
Google News

ERZİNCAN’DA TARIMLA İLGİLİ DEV ADIMLAR

Son Güncelleme :

28 Kasım 2023 - 14:55

/ 214 views kez okundu.
reklam
ERZİNCAN’DA TARIMLA İLGİLİ DEV ADIMLAR
reklam

Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından, Erzincan’daki ulusal ve yerel basın kuruluşlarına bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yemekhanesinde düzenlenen toplantıya Erzincan Vali Yardımcısı Yusuf İZCİ, Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürü Murat ŞAHİN, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı kurum temsilcileri ile Erzincan’da görev yapan yerel ve ulusal medya temsilcileri katıldı. Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce uygulanan projelerle ilgili bilgilendirmeler yapıldı.

Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından, Erzincan’daki ulusal ve yerel basın kuruluşlarına bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yemekhanesinde düzenlenen toplantıya Erzincan Vali Yardımcısı Yusuf İZCİ, Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürü Murat ŞAHİN, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı kurum temsilcileri ile Erzincan’da görev yapan yerel ve ulusal medya temsilcileri katıldı. Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce uygulanan projelerle ilgili bilgilendirmeler yapıldı. Toplantıda aynı zamanda İl Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü İsmail ESMEK, TKDK İl Koordinatörü Metin BEKTAŞ ve TMO Şube Müdürü Mahmut ÖZKILIÇ bilgilendirmelerde bulundular. Toplantının açılış konuşmasını yapan Erzincan Vali Yardımcısı Yusuf izci, ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalı Erzincan’da sektörün gelişmesi adına aralıksız çalıştıklarını ifade etti. Erzincan Valisi Hamza AYDOĞDU’nun talimatları doğrultusunda tarım sektörü bileşenlerinin el ele vererek, sektörün gelişimi adına çalışmaya devam ettiklerini kaydeden Erzincan Vali Yardımcısı Yusuf İZCİ, tarımsal alanda yürütülen proje ve çalışmalar hakkında basına bilgiler verdi. Erzincan Vali Yardımcısı Yusuf İZCİ konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Sayın Valimiz Doç. Dr. Hamza AYDOĞDU göreve başladığı günden buyana bize verdiği talimatlarda Erzincan’ın tarım ve hayvancılığa dayalı bir şehir olduğunu, bu çalışmalara daha fazla ağırlık vermemizi ve paydaşlarla birebir görüşmeler yapmamızı belirtti. Biz de mesai arkadaşlarımızla birlikte belli konularda sürekli toplantı halindeyiz. İlçelerde tarım değerlendirme toplantıları düzenliyoruz. Bu toplantılarla ilgili köy ve mahalle muhtarlarımızı, vatandaşlarımızı çağırıyoruz. Tarımla ilgili konularla ilgili olarak İlçe protokolünü çağırıyoruz. Toplantılarımıza diğer ilçelerimizde devam edeceğiz. Böylelikle ilçelerimizde tarım sektöründe tüm paydaşları bir araya getirerek gerçekleştirilen ve gerçekleştirilecek olan çalışmaları, bu çalışmalarla ilgili soru, görüş ve önerileri ele alıyoruz.

Seracılık Sektöründe Yapacağımız Çalışmalar Neler Olacak?

Bu toplantılarda bizim dile getirdiğimiz başlıklardan ilki Seracılık oldu. Tarım sektöründe en ön plana çıkan uygulamamız Seracılık. Şu anda Erzincan’da 600 dönüm Sera varlığımız var. Bu Seralık alanda Doğu Anadolu’nun büyük bir kısmı ve Doğu Karadeniz Bölgesini göz önüne aldığımızda en fazla sera varlığı olan illerin başında geliyor. Birinci sırada Elazığ, ikinci sırada ise Erzincan İlimiz bulunuyor. Bizim amacımız Erzincan’ı yapacağımız çalışmalarla bölgenin Sera üssü haline getirmek. Şu anda Gümüşhane, Bayburt ve Doğu Karadeniz’in bazı illerinde olsun domates başta olmak üzere sebzelerin bir kısmını Erzincan’dan alıyorlar.

Bizim yapacağımız çalışmalar neler olacak? Öncelikle Kemah Yolu üzerinde 500 dönümlük bir mera alanımız var. Bu alanı Erzincan Belediyesi ve İl Özel İdaresine tahsis edeceğiz. İlgili birimlerle de görüştük. İki arkadaşımız bu konuda İl Genel Meclisimizde bilgi de verecekler. Biz ilk önce orada 270 dönümlük bir alanı İl Özel İdaresine tahsis edeceğiz. Önce hazineye devrederek ilgili kurumlara tahsis edeceğiz. Bu 270 dönümlük alanda yaklaşık 10’ar dönümlük parseller yaparak Seracılık alanda iştigal etmek isteyen ama tarlası kendisine ait olmayan kişilere kiralanacak.

İkinci bir çalışmamızda Taksim Mahallesinde geçiyor. Taksim Mahallesi TKDK’nin kriterlerine göre hibe desteğinden faydalanamıyor. Kimse yaşamıyor o nedenle o 500 dönümü Ulalar Mahallesine geçireceğiz. Burada Seracılıkla ilgilenen vatandaşlarımızı %60’lık hibeden faydalandırmış olacağız. Bugün 1 dönüm Seranın yapım maliyeti yaklaşık 600 bin TL. 10 dönüm Sera kurmak isteyen biri için yaklaşık 6 milyon TL hazır parasının ve kredisinin olması gerekiyor. Bu yapacağımız hamle ile mahalle sınırlarını değiştirerek ve TKDK mevzuatına göre KDV’den de muaf olunduğu için 6 milyon TL’nin 4 milyon TL’si hibe olmuş olacak. Cebinden sadece 2 milyon TL çıkmış olacak. Bu yolla biz Erzincan’da Seracılığa olan talebi arttırarak daha ileri bir noktaya gelmesini sağlayacağız. 27 bin vatandaşımıza Seracılığı daha cazip hale getireceğiz. 270 dönüm az değil. Ayrıca 230 dönüm Erzincan Belediyesinin istediği bir yer var. Orayı da Erzincan Belediyesi kendi şirketleri vasıtasıyla Sera yaparak istihdam sağlanmış olacak. Düşüncelerimizin 1-1,5 yıl içerisinde faaliyete geçmesini bekliyoruz. İlgili kararlar alındıktan sonra çalışmalara başlanmış olacak.

Bunun dışında TKDK’nın IPARD programı başladı. İlimizde tanıtım toplantısı yapıldı. Ocak ayının ilk haftasında başvurular başlayacak, Nisan ayının ilk veya 2. Haftasında sonuçlar açıklanacak. Bu desteklenecek alanlardan biri de az önce bahsettiğim gibi Seracılık olacak. %60 hibe olacak. İl Özel İdaresi için belirlenen alanların dışında vatandaşların bireysel olarak kendi alanlarında yapmak istedikleri Seralarda var. Bunlarla ilgili de başvuru yapacaklar. Ödenek olarak bir sorun yok. En bir 100 dönümde oradan bir destekleme bekliyoruz. TKDK desteklerinde vatandaşlara en fazla 20 dönüm destekleme veriliyor. Bizim Seracılık varlığımız daha çok Üzümlü İlçesi, köyleri ve Merkez İlçesi köylerinde yaygınlaşmış durumda. Kemah ve Refahiye arasındaki köylerde de iklim şartları uygun yerlere de vermeyi düşünüyoruz.

Bu çalışmaların dışında bildiğiniz üzere Ekşisu yolu üzerinde Jeotermal Sera çalışmamız var. Jeotermal Sera açısından gerekli analizler yapıldı ve 45-50 derece suyu çıkardı. Daha da arttırılacak zaten. Şu an ilk etapta 40 dönümlük bir alan üzerinde faaliyetini sürdürüyor. Özel sektör olsa bile İlimizde Jeotermal Sera varlığını çok daha ileri bir noktaya çıkaracak bir çalışma. Kendi prosedürüne göre giderse Jeotermal Sera çalışması 120 dönümlük bir alana kadar çıkarılabilecek. 120 dönümlük alanı da eklersek toplamda 700 dönümlük bir Sera alanına sahip olmuş olacağız. Jeotermal Sera domates üretimi üzerine üretim yapacak. Gerçekten tadı da çok farklı fiyatı da çok iyi. Yapılacak bu çalışmalarla birlikte Erzincan’ı Sera üssü haline getireceğiz. 700 dönümlük bir alanda ne kadar bir parasal döngü olacak ile ilgili bir çalışma da yaptık. Yaklaşık 690 milyon TL’lik bir Pazar oluşacak.

Sera OSB kağıt üzerinde Üzümlü Ekşisu alanında 1300 dönümlük bir alan üzerinde kurulması düşünülüyor. Tabi Sera OSB’yi kurmamız için bizim oradaki Jeotermal suyu bulmamız gerekiyor. O konuda da ortak bir çalışmamız var. Bu alanda Jeotermal arama yapmak için Kalkınma Ajansına proje sunacağız. O da Ocak ayında başlayacak. Sondaj çalışmalarında beklediğimiz sonuç gelir ise diğer paydaşlarla birlikte Sera OSB kurmak için bir araya geleceğiz.

Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var

Küçükbaş Hayvancılık sektöründe ise daha önce Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var isimli bir proje başlatılmıştı. İlçelerimizde bu konu üzerinde de duruyoruz. Daha önce Eylül ayına kadar bu destekleme miktarı 200 bin TL idi. 200 bin TL’ye yaklaşık 40 tane küçükbaş hayvan geliyor. Sayın Erzincan Valimiz Doç. Dr. Hamza AYDOĞDU’nun girişimleriyle Ziraat Bankası Genel Müdürlüğünü arayarak bu oran 200 binden 400 bin TL’ye çıkarıldı. 200 TL’si sıfır faizle veriliyor, diğer 200 bin TL’si ise çok cüzi bir faiz oranıyla veriliyor. 400 bin TL yaklaşık 80 tane küçükbaş hayvan ediyor. Bu da geçimini küçükbaş hayvancılıkla sağlayan bir kişinin aylık gelirini sağlayabilecek bir potansiyel demek. Bugüne kadar 35 vatandaşımız bu destekten faydalandı. Yaklaşık 3 bin 500 küçükbaş hayvan sayısında artış oldu. Şu anda Erzincan’da 490 bin civarında küçükbaş hayvan varlığımız var. Erzincan’da 500 küsur köy var. Bizim amacımız her köyde en az 2 vatandaşımızı proje kapsamında hayvan sahibi yapmak. Böylece 600 vatandaşımızı hayvan sahibi yapmış olacağız. Ortalama 80-90 küçükbaş hayvan olduğunu düşünürsek, küçükbaş hayvancılıkta 50-55 bin civarında bir artış olacak.

Besi OSB projesi Cumhurbaşkanlığında

Diğer bir sektörümüz büyükbaş hayvancılıkla ilgili. Besi OSB söz konusuydu. Bununla ilgili projelerin hepsi Tarım Bakanlığınca onaylandı. Taraflar belli oldu. Besi OSB projesi Cumhurbaşkanlığına sunuldu. Yatırım projesi almasını bekliyoruz. Yeri Gümüşhane yolu üzerinde 8 km’de sağ tarafta. Yaklaşık Bin 300 dönümlük bir yer.  100-150-200-400-500 büyükbaş şeklinde işletmelere ayrılmış durumda. Besi OSB çalışmaya başladığında yaklaşık 17 bin kapasiteli bir yer olacak. Daha steril bir ortamda büyükbaş hayvancılık yapılmış olacak. Büyükbaş hayvancılığı yanında süt işletmeciliği de olacak.

Coğrafi İşaret Ürünlerin Satışı Logolu Olacak

Bir diğer çalışmamız ise Erzincan’da 8 Coğrafi İşaret almış yöresel ürünümüz var. Cimin Üzümü, Kemah Tuzu, Refahiye Balı, Tulum Peyniri, Kesme Kadayıf… ayrıca coğrafi işaret alan ürünlerimiz için standart geliştirme çalışmalarımız var. Bunlar özellikle Tulum Peyniri ve Kesme Kadayıfı. Bu ürünlerle ilgili bir denetim mekanizması gerekiyor. Üretmek isteyen vatandaşlara denetimden geçtikten sonra Coğrafi İşaret kullanma hakkı verilecek. Erzincan’da yemek menüsünde artık Kesme Kadayıfı olacak.  Bunlar özellikle kamu kurumlarında başlatılacak. Yaklaşık 25 bin personele yönelik çıkarılan yemeğin yanında menüde Kesme Kadayıfının da tercih edilmesi sağlanacak. Bu da aylık 400-500 bin TL’lik bir kar sağlayacak. Kesme Kadayıfı imalatı yönünde İŞKUR’da 10 kadın eleman için istihdam açıldı. Kesme Kadayıfa talebi arttırma yönünde çalışmalar başladı.

Tulum Peyniri içinde tescil belgesi alındı ancak ürünlerinde logoyu kullanan yok. Bu logoyu kullanabilmek için ise Ticaret ve Sanayi Odasından o logoyu kullanabilme yetkisi alabilmeleri gerekiyor. Erzincan’da 25 tane Tulum Peyniri kişi veya kurumlar var. Sadece 4 tane firma logoyu kullanıyor o da Erzincan’da değiller. Logo kullanıldığı takdirde online satış platformlarında daha fazla bir fiyatla satılabilecek. Tulum Peynirinde de denetim mekanizması oluşturup firmalarımızı coğrafi işaret logosu kullanmaya yönlendirmek olacak. Bunun için hiçbir para talep edilmeyecek. Hedefimizde 3. Çalışma bal olacak. Talebi de arttırdık. Bu çalışmalarla ilgili toplam 50 vatandaşımıza istihdam sağlanacak.

Ekilemeyen Arazi Kalmasın

Diğer bir konu ekilemeyen arazilere tohum desteği. Bugün Erzincan’da bazı sebeplerden ötürü (miras vb.) ekilemeyen araziler için şunu söylüyoruz; Verimli araziler hiçbir zaman boş kalmasın. Ekim yapmak isteyenlere de %75 hibeli tohum vereceğiz. Zaten veriliyordu. Bunu biraz daha yaygınlaştıracağız.  Böylece ekilemeyen arazi kalmasın istiyoruz.

Tüm Çiftçilerimize Eğitim Vereceğiz

Bahçe Kültürleri ve Araştırma Enstitümüze bağlı 800 dönümlük bir çalışma alanımız var. Artık Ergan kuru fasulyeyi yaygınlaştırma yönünde bir çalışmamız olacak. Her hafta 100-150 kişiyi hem teorik hem de pratik eğitim verilecek. Mart ayında başlayacak. Tüm çiftçilerimize eğitim vereceğiz. Ayrıca Tarım Lisesinde okuyan öğrenciler aynı zamanda Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünde çalışma yürütecek. Bazı kamu ve askeri kuruluşa tarım alanları verilerek ekimlerinin yapılması sağlanacak.”

Toplantı ardından İl Tarım Müdürü Murat ŞAHİN tarafından Erzincan’da toplam araziye düşen ekim alanlarının istatistiksel verileriyle birlikte projelerde gelinen son aşamaya ilişkin slayt eşliğinde bir sunum yapıldı.

Ardından bir konuşma yapan İl Bahçe Kültürleri ve Araştırma Enstitüsü Müdürü İsmail ESMEK şu ifadelere yer verdi; “Kurumumuz bünyesinde birleştirilmiş 3 ayrı enstitümüz var. Bitki Sağlığı, Islah ve Genetik Yetiştirme Teknikleri. Süs, meyve ve bağlarda Ar-Ge faaliyetleri yürütmekteyiz. Kurum bünyesinde personellere eğitimler vermekteyiz. Ayrıca çiftçilere tarımda yeni tekniklere ilişkin eğitim verme görevimiz var. Talep geldiği takdirde çiftçilerimize teknik destekte bulunuyoruz. Ayrıca Müdürlüğümüzde toprak analizleri yapılmakta. İhtiyaç duyan çiftçilerimiz toprak örneklerini getirerek analiz yaptırabilirler. Toprağa uygun gübre tavsiyesi ve destek veriyoruz.”

Daha sonra konuşan TKDK İl Koordinatörü Metin BEKTAŞ şu ifadelere yer verdi; “Erzincan Kırsal Kalkınma İl Koordinatörlüğü olarak IPARD programını uygulayan bir birimiz. Hayvansal işletmelerin modernizasyonunda %60’a kadar hibe veriyoruz. Desteklerimiz KDV’den muaftır. Erzincan’da Örtü Altı Yetiştiriciliği bizim için çok önemli. 2024-2025 yıllarında hedefimiz yüksek. İşletme kurmak isteyen yatırımcılarımız var. Erzincan’da şu ana kadar 226 IPARD projesini hayata geçirdik. Erzincan’da yatırımlara destek vermeye devam ediyoruz.”

Son olarak konuşan TMO Şube Müdürü Mahmut ÖZKILIÇ şu ifadelere yer verdi; “Erzincan’da yıllık toplam alım 4 bin-5 bin ton civarında. Bu sene Erzincan ofisi olarak 57 bin ton alım yaptık. Geçen seneye göre 11 kat alım yaptık. Şu anda Erzincan’da 440 Milyon TL’lik ödeme gerçekleştirdik. Müdürlüğümüz alımlarda 512 noktayı 620 noktaya çıkardı. Alımlarımız gece 12’ye kadar devam etti. Ürünü olan çiftçilerimizin olduğunu Genel Müdürlüğümüze bildirdik. Erzincan’da toplam 7 personelimiz var. Dışarıdan geçici 3 görevli geldi. 2024 yılında yapılacak alımlar için Erzincan Valiliğimize gerekli bilgilendirmelerde bulunduk.”

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.