Mimari yapısı, sanat tarihi ve farklı görüntüsüyle dikkat çeken Erzincan Terzibaba Camii’ni kendine has özellikleriyle ilgi odağı oluyor. Bölgenin en önemli ibadet merkezlerinden biri olan Cami modern mimari motifleriyle dikkat çekiyor. KUDAKA tarafından Terzibaba Camii ile ilgili tanıtım filmi yayınlandı.
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı KUDAKA Erzincan’ın mimari yapısı, sanat tarihi ve modern yönleriyle anlattığı Terzibaba Camii’ni kendine has özellikleriyle dile getiriyor. Bölgenin en önemli ibadet merkezlerinden biri olan Cami modern mimari motifleriyle dikkat çekiyor. Caminin eser yönüyle kendine özgü sembollerine sahip olduğu özellikleri şöyle dile getiriliyor; “Yapımı 12 yıl süren ve Danyal Tevfik Çiper tarafından tasarlanan Camiinin toplam kapasitesi 7000 kişidir. Camiye girişte bir basitlik göze çarpar. Camiinin hiçte dikkat çekici olmadığını düşündüğünüz bir anda merdivenleri geçip Camiye girdiğinizde karşınızdaki muhteşem manzara ve eser sizleri hayrete düşürür. Mihrapta meşk edilen Bakara Suresinin 144. Ayeti dışında başka ayet hattı bulunmazken Camiyi çepeçevre kuşatan Esmaül Hüsna, aynı zamanda iki büyük havuzdan üçüncü bir havuza akan su sesinin ortaya çıkardığı ahenk insanı başka âlemlere götürmektedir.”
Terzibaba Cami 1932-2008 yıllarında yaşayan Mimar Danyal Tevfik Çiper tarafından projelendirilerek hayırseverlerin yaptığı bağışlarla inşa edildi. Camiinin inşasında yapılan kendine özgün detaylar ise dikkat çekmeye devam ediyor. Caminin kubbesi depreme dayanıklılık bakımından betonarme yerine çelikten yapılmış. Kubbenin çapı 50 metre ve çift cidarlı (duvarlı). Bu nedenle Cami Türkiye’nin bir kubbe altında en çok insan bulundurabilen Camisidir. Modern mimari anlayışıyla inşa edilen Caminin minareleri kılıçtan esinlenerek yapıldı. Caminin iç kısmı çepeçevre cam pencerelerle kuşatılmıştır. Bunun sebebi ise Erzincan’ın görkemli dağlarının dualara kattığı ikramdır. Kılıçların keskin yönleri ise kıbleyi göstermektedir. Camii de dikkat çeken diğer bir özellik ise halıların mavi zemin üzerinde sarı noktalarla işlenmiş adeta gökyüzünün yeryüzüyle olan bağını anlatan bir tasvir kullanılmasıdır. Modern mimari yapı özelliklerine sahip olmasından dolayı cami yapısının bünyesinde büyük bir otoparkı, alışveriş merkezi ve sosyal tesisleri bulunur. Mali sıkıntılar nedeniyle yapımı 12 yıl sürse de Cami Erzincan halkı tarafından sevilen ve benimsenen bir ibadet mekânıdır.
Camiye adı verilen değerli şahıs Terzibaba Hazretleri Erzincan’da yaşamış mutasavvıf kişiliğiyle ahalinin dikkatini çekmiş biridir. Asıl adı Muhammed Vehbi’dir. Mesleği terzilik olduğu için ‘Terzibaba’ ya da ‘Hayyat Vehbi’ olarak tanınır. 1778-1848 yılları arasında yaşadığı rivayet edilir. Zamanında Erzincan’da Camii Kebir ile Kurşunlu Camii arasında bulunan Benderli Mahallesinde yaşadığı bilinir. Terzilik yaptığı dükkân ise Kasaplar Çarşısında bulunur. Dükkân daha sonra Camiye çevrilir. Medrese eğitimi görmemiş olmasına rağmen çocukluğu tekke ve tasavvufa adanmış bir nefis ile geçer. Bu nedenle 40 yaşına kadar Kadiri Tarikatına zikir ederek hizmet eder. Ardından Nakşibendi Tarikatına yönelir. Mevlana Halid’i Bağdadi’nin halifesi olarak Erzincan’da irşad (rehber) vazifesi görür. Yürüttüğü dini vazifelerle dönemin birçok insanının tasavvufa yönelmesine vesile olur. Terzibaba Hazretleri birçok mürit ve halife yetiştirmiş sahih bir kişiliktir.