DOLAR 32,5829 % 0.03
EURO 34,9925 % 0.37
GRAM ALTIN 2.421,08 % -0,09
ÇEYREK A. 3.958,46 % -0,09
BITCOIN 64.293,78 -3.382
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 10°
Google News

ETİK İLKELERİ BİLİNCİ VE DUYARLILIĞI GELİŞTİRİYOR

Son Güncelleme :

26 Mayıs 2022 - 10:49

/ 536 views kez okundu.
reklam
ETİK İLKELERİ BİLİNCİ VE DUYARLILIĞI GELİŞTİRİYOR
reklam

Doğru bir insan olmak ve insani değerler hakkında bir düşünme pratiği anlamına gelen etik terimi ilkeleriyle birlikte bireylerin kişilik kazanmasında önemli ölçütler arasında yer alıyor. 2008 yılından itibaren ise her yıl 23-29 Mayıs tarihleri arası Etik Haftası olarak ele alınıyor.

Doğru bir insan olmak ve insani değerler hakkında bir düşünme pratiği anlamına gelen etik terimi ilkeleriyle birlikte bireylerin kişilik kazanmasında önemli ölçütler arasında yer alıyor. 2008 yılından itibaren ise her yıl 23-29 Mayıs tarihleri arası Etik Haftası olarak ele alınıyor. Kamu Görevlileri Etik Kurulu 25 Mayıs 2004 tarihinde kamuda etik kültürünü yerleştirmek üzere çalışmalar yapmak veya yaptırmak, bu konuda yapılacak çalışmalara destek olmak ve etik uygulamaları gözetlemek için kuruldu. Bu nedenle 2008 yılında 25 Mayıs’ta ülke genelinde “Etik Günü” ve aynı günün yer aldığı hafta ise “Etik Haftası” olarak kutlanmaya başlandı.

Etik terimi Yunanca “kişilik, karakter” anlamına gelen “ethos” sözcüğünden türemiştir. Her ne kadar birbirlerinin yerine kullanılsalar da ahlak ve etik farklı kavramlar olarak değerlendirilebilir. Etik daha çok felsefenin bir alanı olarak doğru bir biçimde yaşamaya dair yapılan tartışmaları ve bu alanda geliştirilmiş iddiaları kapsarken, ahlak toplumsal kabuller, gelenekler, varsayımlar, kurallar ve yasalar üzerine kuruludur. Elbette bu kavramlara dair tartışmalar birbirlerine dair iddialarda bulunmaktadır. Etik İyi, kötü, doğru, yanlış, adalet, suç, değer, erdem, vicdan, gibi kavramları temel alan etik farklı alt dallara da ayrılmaktadır.

Özellikle kamuda kişiliğin veya karakterin temel ölçütlerinden olan Etik İlkeler toplumsal bir ölçü olarak davranış, hal ve hareketlerimizde yer edinmeye başlıyor. Bu nedenle Etik ilkeler farklı disiplinlerde pek çok konuyu ve tartışmayı kapsayarak ekonomide, politikada, hukukta, psikolojide, biyoloji ve ekolojide evrensel değerleri konu edindiği için bütün pratikleri içerebilen bir yargı ve doğrular sistemi haline geliyor. Oluşturduğu ilkeler sistemi ile toplumda ve özellikle bireyler özgülünde birey olma ve birey oluşturma bilincinin geliştirilmesini sağlayarak insanın insana karşı olan duyarlılığını da arttırıyor.

Etik İlkeler nelerdir?

Görevin yerine getirilmesinde kamu hizmeti bilinci, Halka hizmet bilinci, Hizmet standartlarına uyma, Amaç ve misyona bağlılık, Dürüstlük ve tarafsızlık, Saygınlık ve güven, Nezaket ve saygı, Yetkili makamlara bildirim, Çıkar çatışmasından kaçınma, Görev ve yetkilerin menfaat sağlamak amacıyla kullanılmaması, Hediye alma ve menfaat sağlama yasağı, Kamu malları ve kaynaklarının kullanımı, Savurganlıktan kaçınma, Bağlayıcı açıklamalar ve gerçek dışı beyan, Bilgi verme, saydamlık ve katılımcılık, Yöneticilerin hesap verme sorumluluğu, Eski kamu görevlileriyle ilişkiler, Mal bildiriminde bulunma.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.