DOLAR 32,5895 % 0.35
EURO 34,8642 % 0.35
GRAM ALTIN 2.495,67 % 0,45
ÇEYREK A. 4.080,41 % 0,45
BITCOIN 2.136.176 3.917
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 24°
Google News

GELENEKSEL BİLGİLERİN KAYIT ALTINA ALINMASI PROJESİ

Son Güncelleme :

21 Temmuz 2022 - 11:37

/ 205 views kez okundu.
reklam
GELENEKSEL BİLGİLERİN KAYIT ALTINA ALINMASI PROJESİ
reklam

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından projesi başlatılan ve 2023 yılına kadar tüm illerde saha çalışmalarının tamamlanması hedeflenen ‘Geleneksel Bilginin Kayıt Altına Alınması Projesi’ kapsamında Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi öğretim görevlileri ile proje çalışmaları devam ediyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından projesi başlatılan ve 2023 yılına kadar tüm illerde saha çalışmalarının tamamlanması hedeflenen ‘Geleneksel Bilginin Kayıt Altına Alınması Projesi’ kapsamında Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi öğretim görevlileri ile proje çalışmaları devam ediyor. Biyolojik çeşitliliğe dayalı bilgi, ustalık, beceri ve uygulamaları araştırarak bölgenin kültürel ve manevi kimliğinin oluşturulmasına katkı sağlayacak proje çalışması Erzincan Merkez Kılıçkaya, Kalecik, Baltaşı ve Başpınar köylerinde köy muhtarları ile görüşülerek başlamıştı. Doğa Koruma ve Milli Parklar 13. Bölge Müdürlüğü koordinesinde gerçekleştirilen proje çalışması çerçevesinde tüm değişik türlerdeki bitki, böcek veya mikroorganizma türleri incelenerek kayıt altına alınıyor.

Türkiye içinde bulunduğu coğrafik alan içerisinde bir çok tıbbi ve aromatik, soğanlı ve kültür bitkilerinin yanı sıra yabani akrabaları ve gıda olarak kullanılan tüm bitkileriyle keşfedilmeyi bekliyor. Tüm bitki türleri dahil olmak üzere iki yaşamlıları, sürüngenleri, yerli hayvan ırkları, keşfedilmeyi bekleyen binlerce omurgasız arasında böcekleri, örümcekleri ve henüz gizemini koruyan mikroorganizmaları ile biyolojik çeşitliliğin bu çok önemli örneklerinden numuneler alınarak incelemeye alınıyor.

Kökenini Anadolu’nun binlerce yıllık tarihi geçmişinden alan tarımcılık ve hayvancılığın getirdiği geleneksel bilgileri ise özellikle yaşlı, kadın ve bilge kişilerin anlatımlarından dinleyerek bilimsel verilerin oluşturulmasında bir söylence olarak anlam kazandırılması sağlanıyor. Yeni neslin şehirlere göç etmesi gibi nedenlerle biyolojik çeşitliliğe dayalı geleneksel bilgilerin pek çoğu kayıt altına alınamadan unutulma veya kaybolma tehlikesi altında olduğundan dolayı bu faydalı bilgilerin derlenerek bilginin erişim kaynaklarıyla bir bilgi hazinesi haline getirilmesi hedefleniyor.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.