Gündem24

GIDA ZEHİRLENMELERİNE DİKKAT

92 views
26 Haziran 2021 - 10:31
GIDA ZEHİRLENMELERİNE DİKKAT

Sağlık Bakanlığı son zamanlarda besin kaynaklı zehirlenmelere ve gıda ürünlerinin bilinçsiz kullanımına ilişkin dikkat çeken uyarılarda bulunuyor. Besin zehirlenmelerine neden olan etmenler ise kimyasal maddeler, doğal besin toksinleri, metaller, tarım ilaçları, deterjanlar, plastikler, parazitler ve mikroorganizmalar sayılabiliyor.

Sağlık Bakanlığı son zamanlarda besin kaynaklı zehirlenmelere ve gıda ürünlerinin bilinçsiz kullanımına ilişkin dikkat çeken uyarılarda bulunuyor. Besin zehirlenmelerine neden olan etmenler ise kimyasal maddeler, doğal besin toksinleri, metaller, tarım ilaçları, deterjanlar, plastikler, parazitler ve mikroorganizmalar sayılabiliyor.

Besinlere çeşitli kaynaklardan bulaşan veya bir amaçla dışarıdan eklenen bazı kimyasal maddelerin miktarları belirli bir düzeyi geçerse besin zehirlenmesine yol açabiliyor. Asitli besinlerin bakır veya bileşiminde kurşun içeren kaplarda saklanması veya besinlerin kalaysız bakır kaplarda bekletilmesi de ağır metal zehirlenmelerine yol açabilir. Bu nedenle kalaysız bakır, boyalı plastik ve alüminyum kaplarda besinler bekletilmemeli.

Bazı besinlerin yapısında doğal olarak ‘toksin’ denilen zehirli bileşikler bulunuyor. Bazı mantar türleri, deli bal ve yeşillenmiş, filizlenmiş patates; yapılarında bulundurdukları doğal zehirli maddeler nedeniyle besin zehirlenmelerine yol açabiliyor.

Bakteri plağı oluşmuş yiyeceklerin tüketilmesi halinde pek çok hastalık mikrobakteriyel hastalıkların sebebi olabiliyor.

Gıda zehirlenmesinden korunmak için ise çok sayıda uyarılarda bulunuluyor.

Sebze ve meyveleri yemeden önce iyice yıkayın.

Süt, yumurta, kırmızı et, tavuk, balık gibi çabuk bozulabilen gıdaları buzdolabında muhafaza edin, dışarıda bekletmeyin.

Yiyecekleri tüketmeden önce son kullanma tarihine bakın.

Derin dondurucuda bulunan gıdaları oda ısısında bekleterek değil, buzdolabında çözdürün.

Dondurulmuş gıdaları çözüldükten sonra tekrar dondurmayın.

Yemek hazırlamadan önce; kırmızı et, tavuk, balık, yumurta gibi pişmemiş gıdalara temas ettikten sonra; yemek yemeden önce ve yedikten sonra ellerinizi sabun ve suyla yıkayın.

Kırmızı et, tavuk, balık gibi yiyecekler çiğ iken diğer gıdalara temas etmemesini sağlayın, alışveriş sepetinde ve buzdolabında bu gıdaları diğer yiyeceklerden ayrı tutun.

Et ve sebze doğrarken her seferinde ya farklı kesme tahtaları ve bıçak kullanın ya da her kullanımdan önce aletleri tekrar yıkayın.

Tavuk, kırmızı et, balık gibi yiyecekleri iyice pişirin.

Yeni pişmiş ve tekrar ısıtılan yemekleri, oda ısısında iki saatten fazla bekletmeyin.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -

Hava durumu
-
-
-
Nem Oranı: -
Basınç: -
Rüzgar Hızı: -
Rüzgar Yönü: -

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.