DOLAR 32,5715 % 0.25
EURO 35,0004 % 0.05
GRAM ALTIN 2.451,69 % 0,63
ÇEYREK A. 4.008,51 % 0,63
BITCOIN 64.357,99 0.032
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 21°
Google News

HAFTA SONUNA KADAR YANIYORUZ

Son Güncelleme :

14 Temmuz 2022 - 13:47

/ 224 views kez okundu.
reklam
HAFTA SONUNA KADAR YANIYORUZ
reklam

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre Doğu İllerinde hava sıcaklıkları 2 ila 4 derece üzerinde seyredeceği belirtiliyor. Erzincan’da ise hissedilen sıcaklık 30 derecenin üzerine çıkmışken hafta sonuna kadar sıcaklığın artmasıyla birlikte en yüksek sıcaklığın 37 dereceye kadar çıkması bekleniyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre Doğu İllerinde hava sıcaklıkları 2 ila 4 derece üzerinde seyredeceği belirtiliyor. Erzincan’da ise hissedilen sıcaklık 30 derecenin üzerine çıkmışken hafta sonuna kadar sıcaklığın artmasıyla birlikte en yüksek sıcaklığın 37 dereceye kadar çıkması bekleniyor.

Erzincan’da hafta sonuna kadar 40 dereceye varan sıcaklık yükselişi endişe yaratıyor. Bayram tatillerini gezerek ve eğlenerek geçirmek isteyen vatandaşlar genellikle günün ilerleyen saatlerini tercih ediyor. Aşırı sıcaklıklarda en çok tercih edilen mekanlar ise orman örtüsünün ve suyun olduğu piknik ve dinlenme mekanları oluyor.

Peki, sıcaklıklar 37 derece ve üzerine çıkarsa ne olur?

Uzmanlara göre insan vücudu ısıyı aldığında, kan dolaşımı oran ve miktarını değiştirerek, deri ve ter bezleri ile su kaybeder. Vücut sıcaklığı ise 37 derecenin üzerine çıktığında solunumda güçlük yaşanır. Kalp daha fazla kan pompalar, kan damarları artan kan akışını düzenlemek için genişler. Çok ince kılcal damarlar ise derinin üst tabakalarına doğru sokularak işleme başlar. Kan deri yüzeyine yakın olarak dolaşır ve vücuttaki bu zararlı ısıyı atmak için çalışır. Aynı zamanda su deri içerisinden ter olarak dışarı verilir. Bu durum özellikle ilerleyen yaştaki bünyeler için ısı yorgunluğu şeklinde nükseder. Aşırı derecede sıcaklık altında bekleyen bir bünye ise güneş çarpması yaşayabilir.

Aşırı sıcaklıklarda beslenme ve sıvı alımı

Bayram tatili nedeniyle günlerini yemek dünyasının bin bir çeşit nimetlerinden tadarak geçirenlere de bir uyarı var. Özellikle aşırı sıcaklıklarda alınan besinlerin önemine dikkat çeken uzmanlar özellikle susuzluk hissi olmasa bile her gün mutlaka 2-2,5 litre su tüketilmesi gerektiğini belirtiyor. Uzmanlar ayrıca beslenme ve sıvı alımına ilişkin şu detaylara dikkat çekiyor;

Kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulunmalı, kafein içeren içecekler yerine de süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir.

Yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı; yemeklerde bitkisel sıvı yağlar kullanılmalıdır. Yemekleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemleri uygulanmalıdır.

Vücut direncini artırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral almasını sağlamak için bol miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir.

Terleme ile artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için her zamankinden daha fazla miktarlarda sıvı alınmalıdır.

Sıvı alımında su içmek esas olmakla beraber, su dışı sıvı alımında kahve, çay ve gazlı içecekler yerine süt, ayran ve meyve suyu gibi içecekler tercih edilmelidir. Eğer doktor tarafından sıvı alımı kısıtlanmış veya idrar söktürücü ilaç kullanılması söz konusu ise ilgili doktora başvurmak gerekir.

Mide kramplarına neden olabileceği için çok soğuk ve buzlu içecekler tercih edilmemelidir.

Kafein, alkol ve fazla miktarda şeker içeren içecekler vücuttan daha fazla sıvı kaybına yol açtığı için tüketilmemelidir.

Dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin, tüketiminden kaçınılmalı, çabuk bozulma riski olan besinler (et, yumurta, süt, balık vb.) açıkta bekletilmemeli, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özen gösterilmelidir.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.