DOLAR 32,2525 % -0.02
EURO 34,6899 % -0.09
GRAM ALTIN 2.402,65 % 0,10
ÇEYREK A. 3.928,33 % 0,10
BITCOIN 62.329,89 -1.933
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 17°
Google News

JEOTERMAL KAYNAKLI SERA TDİOSB’LERE BİR YENİSİ DAHA EKLENİYOR

Son Güncelleme :

26 Eylül 2022 - 16:13

/ 208 views kez okundu.
reklam
JEOTERMAL KAYNAKLI SERA TDİOSB’LERE BİR YENİSİ DAHA EKLENİYOR
reklam

Yatırımcıların teşvik, ulaşım ve istihdam ortamlarından yararlanabilecekleri Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri projesi kapsamında dijital tarım ve modern tarım uygulamalarının uygulandığı alanlarda yenilebilir yeşil enerji ile sağlıklı gıdaya ulaşmak ve üretimi arttırmak amacıyla geliştirilen Jeotermal Kaynaklı Sera projesinin kapsamı genişletiliyor. Kurulacak Jeotermal Kaynaklı Sera TDİOSB’lere firmaların kullandıkları sanayi parsellerinde ihtisas konuların uygun tesisler kurulacak.

Yatırımcıların teşvik, ulaşım ve istihdam ortamlarından yararlanabilecekleri Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri projesi kapsamında dijital tarım ve modern tarım uygulamalarının uygulandığı alanlarda yenilebilir yeşil enerji ile sağlıklı gıdaya ulaşmak ve üretimi arttırmak amacıyla geliştirilen Jeotermal Kaynaklı Sera projesinin kapsamı genişletiliyor. Kurulacak Jeotermal Kaynaklı Sera TDİOSB’lere firmaların kullandıkları sanayi parsellerinde ihtisas konuların uygun tesisler kurulacak. Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgelerinin, Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit KİRİŞÇİ tarafından dile getirdiği üzere;  son yıllarda yaşanan iklim değişikliği, tarım arazilerinin azalması, göç, jeopolitik riskler, gıda milliyetçiliği, tarım ve gıdada tekelleşme, tüketim artışı, artan maliyetler gibi sorunlar nedeniyle ucuz güvenilir ve kaliteli ürünlere ulaşımın daha kolay ve tarımda yeni destekleme modeli olarak öne çıkan Kent Tarımı uygulamasının da önemli bir ayağı olacağı değerlendiriliyor.

Bu sayede uzun mesafeden kaynaklanan nakliye kayıplarının azaltılması sağlanacak, özellikle nüfusun yoğun olduğu şehirlerde yaşayan tüketicilerin kaliteli taze meyve ve sebzeye daha kısa zamanda ve uygun fiyatla erişimi kolaylaşacak.

Doğal kümelenme yoluyla tarım sanayi entegrasyonuna büyük katkı sağlayacak olan yerel, çevreci, yenilenebilir ve üretim maliyetinin düşük olması, yıl boyunca üretim yapılması ve sezonluk arz sıkıntısının önlenmesi özellikleriyle ön plana çıkan Jeotermal Kaynaklı Sera Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgelerinin sayısı her geçen gün artıyor.

Bu çerçevede jeopolitik konumu itibariyle ekonomik faaliyetlerde avantajlar sunan Çanakkale ilinde Ayvacık ilçesinin Tuzla bölgesinde Jeotermal Kaynaklı Sera Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) kurulması için ilk adım atıldı.

İstanbul’a ve bölgede bulunan Edirne, Tekirdağ, Balıkesir ve Bursa illerine yakın olması avantajlarıyla Çanakkale ili, tarım ve ticaretin gelişmesine büyük katkılar sağlamasının yanında katma değeri yüksek ürünler ile öncelikle bölge ihtiyaçlarına yönelik üretim yapılacak olan Jeotermal kaynaklı Sera TDİOSB için de muazzam bir fırsat sunuyor.

Çanakkale Valiliği İl Özel İdaresi öncülüğünde çalışmaları başlatılan ve kurucu ortakları İl Özel İdaresi, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası, Çanakkale Ticaret Borsası ve Ayvacık Belediyesi olan Çanakkale ili Ayvacık ilçesinde uygulanacak Jeotermal Kaynaklı Sera TDİOSB Başvuru Projesi onaylandı ve Ön İnceleme Etüt Çalışması tamamlandı.

Yaklaşık 2.423 dekarlık alanda kurulması planlanan Ayvacık Jeotermal Kaynaklı Sera TDİOSB’de ısıtmada kullanılacak enerji ihtiyacı çevresinde bulunan jeotermal elektrik santrallerinden sağlanacak sıcak su ve yeni açılacak jeotermal kuyulardan karşılanacak.

Ayvacık Jeotermal Kaynaklı Sera TDİOSB’de; sera işletmelerinin kurulacağı büyüklüğü 25 dekardan başlayan en az 48 adet sera parseli ve üretilen ürünlerin işlenmesine yönelik sanayi tesislerinin kurulacağı en az 19 adet sanayi parselinin yer alması planlanıyor.

Proje faaliyete geçtiğinde yıllık 65 bin ton yaş meyve ve sebze üretimi ile Çanakkale ilinin bölgenin üretim üssü haline getirilmesi, üretilecek ürünlerin daha uygun fiyatla ve daha kısa sürede bölgedeki tüketicilere sunulmasının sağlanması ve Çanakkale ilinden yapılan tarım ürünleri ihracatına ivme kazandırması hedefleniyor.

TDİOSB içindeki sera parsellerinde, ihtisas konusuna uygun ısıtma, sulama, gübreleme, otomasyon ve dezenfeksiyon ünitelerinin yer alacağı modern teknolojik sera işletmeleri, sanayi parsellerinde ise ürün işleme ve kurutma tesisleri ile birlikte ürün tasnif, ambalaj ve paketleme tesisleri, soğuk hava depoları, sıvı karbondioksit ve kuru buz üretme tesisleri tesislerinin yer alması planlanıyor.

Çanakkale Ayvacık Jeotermal Kaynaklı Sera TDİOSB’de yapılacak olan planlı üretim sayesinde rekabet avantajı ve marka değeri ve katma değeri yüksek yaş meyve, sebze üretimi yapılması öngörülüyor. Çanakkale Ayvacık Jeotermal Kaynaklı Sera TDİOSB’nin, bulunduğu konum itibarıyla güçlü pazar oluşumunu sağlayarak yüzde 90’ı kadın olmak üzere doğrudan 2 bin 500 kişiye istihdam olanağı sağlayacak. Ayrıca yılın 11 ayında üretim faaliyeti yapılması ile TDİOSB alanındaki seralarda yıllık olarak üretilecek olan 65.000 ton kaliteli yaş meyve sebze öncelikle Çanakkale ili ve bölgedeki illerin tüketimine sunulacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kurulduğu bölgeye değer katacak ve yatırım, istihdam, üretim hedeflerine katkı sağlayacak üretim üssü TDİOSB’leri desteklemeye devam edileceği belirtildi.

 

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.