Erzincan Valiliği Genel Kolluk ve Özel Güvenlik İşbirliği ve Entegrasyonu sağlayacak olan KAAN projesine ilişkin “Bilmesi Gereken Prensibi” genelgesini İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzasıyla yayımladı. Projede KAAN uygulamasını yürütecek genel kolluk ve özel güvenlik ekiplerinin görev ve hizmetleri hakkında bilgilendirme yapılıyor.
Erzincan Valiliği Genel Kolluk ve Özel Güvenlik İşbirliği ve Entegrasyonu sağlayacak olan KAAN projesine ilişkin “Bilmesi Gereken Prensibi” genelgesini İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzasıyla yayımladı. Projede KAAN uygulamasını yürütecek genel kolluk ve özel güvenlik ekiplerinin görev ve hizmetleri hakkında bilgilendirme yapılıyor. “Bilmesi Gereken Prensibi” ile şu konulara vurgu yapılıyor; “Kamu güvenliğini tamamlayıcı mahiyette, suçu meydana gelmeden önlemek, meydana gelen olaylardan genel kolluğun en seri şekilde bilgisinin olmasını sağlamak, devam eden olaylara etkin ve zamanında müdahale ederek olay yerindeki delillerin sağlıklı şekilde muhafazası ve genel kolluğa teslimi kapsamında çalışan özel güvenlik görevlilerinin, genel kolluk kuvvetleriyle etkili iletişim ve işbirliği ile koordinasyonunu sağlamak, aidiyet duygularını geliştirmek, kamu kaynaklarının daha etkin ve verimli kullanılması amacıyla hazırlanan “Genel Kolluk-Özel Güvenlik İşbirliği ve Entegrasyon Projesi (KAAN)” Özel Güvenlik Şube Müdürlüklerinin koordinesinde 5 Ağustos 2020 tarihinde ülke genelinde hayata geçirilmiştir.
Günümüz itibariyle ülke genelinde özel güvenlik izni verilen 52.752 noktada,200.207 özel güvenlik görevlisi ve 23.388 genel kolluk personelinin katılımıyla KAAN Projesi hedeflerine ulaşarak Uygulama haline gelmiştir. 2017 yılından günümüze kadar kamu ve özel sektörde görev yapan özel güvenlik görevlileri ile özel güvenlik yöneticileri ve sorumlularına, KAAN Uygulaması eğitimleri de dahil olmak üzere, toplam 703 bin 288 özel güvenlik görevlisine eğitim verilmiştir.
KAAN Uygulamasıyla genel kolluk ve özel güvenlik unsurlarının kamu güvenliğini sağlamak amacıyla yetkileri çerçevesinde müşterek çalışmaları hedeflenmektedir. Genel kolluk personeli ile özel güvenlik görevlileri arasında KAAN Uygulaması kapsamındaki iletişim, işbirliği ve entegrasyon açısından önemli olmakla birlikte, KAAN sadece bildirim veya ihbar uygulaması değildir. KAAN Uygulamasıyla iletişimin etkin kullanılarak genel kolluğun özel güvenlik görevlileri ile “bilmesi gereken prensibi” çerçevesinde bilgi paylaşımını da kapsayacak şekilde işbirliğini sağlamak amaçlanmaktadır.
KAAN Uygulamasının kurumsallaştırılarak sürdürülebilir hale getirilmesi amacıyla aşağıda belirtilen hususlar Valiliklerimiz koordinesinde yerine getirilecektir:
KAAN Uygulaması kapsamında, genel kolluğun özel güvenlik görevlileri ile “bilmesi gereken prensibi” çerçevesinde bilgi paylaşımını da kapsayacak şekilde işbirliği içerisinde bulunması ile özel güvenlik görevlilerinin görev alanlarında duyarlı, dikkatli ve pro-aktif güvenlik hizmeti sunmaları sağlanacaktır.
KAAN Uygulaması, Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı ve Asayiş Daire Başkanlığı koordinesinde, taşrada İl Emniyet Müdürlükleri tarafından yürütülecektir.
KAAN Uygulaması, Vali ve İl Emniyet Müdürleri tarafından bizzat takip edilecek, Uygulama kapsamında planlanan programların açılışları mümkün olduğunca İl Valisi ve İl Emniyet Müdürünün katılımıyla gerçekleştirilecektir.
KAAN, ekte gönderilen şema örnek alınarak illerin teşkilatlanma yapısına göre uygulanacaktır. Uygulamadan sorumlu olarak görevlendirilen İl Emniyet Müdür Yardımcısı, Asayiş ve Özel Güvenlik Şube Müdürlüklerinden sorumlu olacaktır.
Asayiş Şube Müdürü veya İlçe Emniyet Müdürü, Uygulama kapsamında özel güvenlik görevlileri tarafından iletilen bildirimlerin, bağlı birimleri vasıtasıyla gereğinin yapılması ve koordinesinden sorumlu olacaktır.
Özel Güvenlik Şube Müdürü, Uygulama kapsamına alınacak olan özel güvenlik izni verilen yerlerin belirlenmesi, özel güvenlik görevlilerinin eğitimlerinin takip edilmesi ve sekretarya işlemlerinden sorumlu olacaktır.
KAAN Mobil, özel güvenlik görevlilerinin bildirimleri kapsamında kullanılacak olmakla birlikte, anlık ve acil bildirimleri birebir yapabilmeleri için, genel kolluk personeli ile özel güvenlik görevlileri arasındaki iletişim WhatsApp ve benzeri uygulama üzerinden ekteki şema örnek alınarak sürdürülecektir.
KAAN Uygulamasının çıktılarının doğru değerlendirilmesi ve gerekli geliştirme faaliyetlerinin gerçekleştirilebilmesi amacıyla, Uygulama kapsamında elde edilen istatistikler, İl Emniyet Müdürlükleri Belge Yönetimi ve Koordinasyon Şube Müdürlükleri nezdinde ayrı başlık olarak takip edilecektir. Bu istatistikler Belge Yönetimi ve Koordinasyon Daire Başkanlığı tarafından üst makamlara arz edilecektir.
Bakanlığımız marka projelerinden olan KAAN Uygulamasının aktif tanıtımı amacıyla, Valiliklerimizin ve Emniyet Müdürlüklerimizin web sayfalarında ve sosyal medya hesaplarında KAAN Logosu kullanılarak Uygulamaya yer verilecektir. Uygulama kapsamında gerçekleşen işbirliğine ilişkin tüm bilgi ve çalışmalar bu platformlardan kamuoyuna duyurulacaktır.
KAAN Uygulamasının tüm personel tarafından bilinir hale getirilmesi amacıyla İl Emniyet Müdürlüğü tarafından gerekli bilgilendirmeler yapılacaktır.
Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı tarafından, KAAN Uygulamasının Polis Akademisi öğrencilerine tanıtımı gerçekleştirilerek özel güvenlik izni verilen yerlerde genel kolluk ve özel güvenlik görevlilerinin yetki ve sorumlulukları konusunda bilgi edinmeleri sağlanacaktır.
Valiliklerce KAAN Uygulamasının etkinliğini artırmak amacıyla başarı gösteren genel kolluk ve özel güvenlik görevlilerine· sertifika, başarı belgesi, şilt vb. ödüller verilecektir.
Sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısı, Uygulamanın mahalli şartlar kapsamında geliştirilmesi yönünde ihtiyaç duyulan konularla ilgili Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı ve Asayiş Daire Başkanlığını bilgilendirerek karar alabilecektir.”