DOLAR 32,5038 % 0.08
EURO 34,7826 % -0.12
GRAM ALTIN 2.499,53 % 0,61
ÇEYREK A. 4.086,73 % 0,61
BITCOIN 2.097.313 -1.531
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 23°
Google News

Karamuk bitkisinin faydaları

Son Güncelleme :

23 Haziran 2020 - 17:18

/ 6.359 views kez okundu.
reklam
Karamuk bitkisinin faydaları
reklam

Karmuk bitkisi küçük ve koyu renkli yapısıyla üzüm, erik ya da yabani bir yemişe benzetilebilir. Yol kenarlarında kendiliğinden yetişir. Çekirdekleri zehirli olabilir, tüketilmemesi önerilir. Türkiye’de de yetişir, hububat tarlalarında kendini gösterir.

Ne olduğunu çoğu kişi bilmez

Diken üzümü, ekşimen, karamuk, kazımık, sarı çalı diyen kişiler oldukça fazladır. Daha çok karamuk bitkisi adı ile anılır. Kimse tarafından pek bilinmeyen bu bitki, herkes tarafından farklı isimlerle anılmaktadır. Meyvesinin yanı sıra yaprakları, kökü, gövdesi hatta kabukları bile kullanılır.

En büyük faydası; soğuk algınlığına karşı

Koyu renkli meyvelerin soğuk algınlığıyla savaştığı gerçeği bu meyve için de geçerlidir. Her ne kadar soğuk algınlığı tedavisi için daha çok kullanılıyor olsa da birçok farklı faydası da mevcuttur. Soğuk algınlığı belirtilerinden olan ateşe, halsizliğe, iştahsızlığa da iyi gelir. Yorgunluğu da giderir. Safrayı artırır, kusmayı önler, damar daraltıcıdır, kabızlığa iyi gelir, yüksek tansiyona iyi gelir, karaciğeri yeniler ve güçlendirir, varise iyi gelir, kadınsal hastalıklardan âdet ve menapoza iyi gelir. Antikor sayısını artırarak bağışıklık sistemini güçlendir ve dirençlik sağlar. Antikor sayısı arttıkça vücut, hastalıklarla daha kolay savaşabilir hale gelir.

Farklı şekillerde tüketilebilir

Meyvesinin yanında diğer bileşenlerini de tüketebileceğimiz gibi en çok meyve kısmından tatlı, hoşaf, şurup yapılır ve o şekilde tüketilir. Karamuk bitkisinin tat ve renk veren bir yapısı vardır. Hatta çorbaya ve bulgur pilavına da konur. Kök, yaprak, gövde, kabuk veya kendisinin kaynamış suda bekletilmiş hâli demlenerek içilebilir.

Haber:Haber Merkezi

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.