DOLAR 32,3466 % 0.29
EURO 35,1311 % -0.02
GRAM ALTIN 2.310,97 % 1,47
ÇEYREK A. 3.778,44 % 1,47
BITCOIN 2.297.148 2.794
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava
Google News

KEREVİZİN SAĞLIĞA FAYDALARI VE ZARARLARI

Son Güncelleme :

26 Ağustos 2019 - 13:42

/ 495 views kez okundu.
reklam
KEREVİZİN SAĞLIĞA FAYDALARI VE ZARARLARI
reklam

Çok az bilinmesine rağmen kerevizin sağlığa faydaları çok fazladır. Antioksidan özelliğinden dolayı organların hastalıklardan korunmasını sağlar. Kereviz sinir sisteminden sindirim sitemine, kan basıncının dengelenmesinden alerjik hastalıklara kadar birçok hastalığı giderebilir. Kerevizin yan etkileri yok denecek kadar azdır. Bu yüzden kerevizin düzenli olarak tüketilmesi herhangi bir sağlık sorununa neden olmaz.

Kereviz İltihabı Azaltır: Kereviz, eklem ağrılarına çok iyi gelir, romatizmadan kaynaklanan ağrılar için günlük bir miktar kereviz tüketimi ağrıların azalmasını sağlar. Bunun yanında akciğer enfeksiyonları, astım atakları ve akne sorunları için kereviz alternatif şifa kaynağı olabilir.

Kereviz Sinir Sistemi Sağlığını Korur: Kerevizin sakinleştirici özelliği vardır ve sinir sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına katkıda bulunur. İçerdiği uçucu yağlar, mineraller ve bol miktardaki magnezyum, sinir sistemini sakinleştirir. Stresten kaynaklanan olumsuzlukları giderir. Beyinde bulunan asitlerin seviyesini dengeler. Akşamları bir kereviz sapı tüketimi rahat bir uyku çekmenize yardımcı olur.

Kereviz Sindirim Sistemine Faydalıdır: Kereviz içerdiği lifler yardımıyla sindirim sisteminin sağlığına katkı sağlar. Ayrıca bol miktarda su içerdiği için gereksiz maddelerin kolay bir şekilde dışarı atılmasını sağlar. Kabızlığa neden olan bağırsaklarda hareketsizlik ve kurumayı giderir. Dikkat: Kereviz idrar söktürücü özelliğinden dolayı ishal sorunu yaşayanlarda problemi daha da arttırabilir. Bu yüzden ishal sorunu yaşıyorsanız kereviz tüketimini ertelemelisiniz.

Kereviz Göz Sağlığını Korur: Kerevizin göz sağlığını koruyan A vitamini açısından çok zengin olduğunu söylemek mümkün. Yaşa bağlı olarak ortaya çıkan görme sorunları ve gözlerdeki dejenerasyonu giderir. Günde 1-2 kereviz sapı tüketimi vücudun ihtiyaç duyduğu A vitaminin neredeyse %10’unu karşılar.

Kereviz Kötü Kolesterolü Dengeler: Kerevizin içerdiği ‘‘Butylphthalide’’ adındaki bileşen ‘‘kötü’’ kolesterolün sağlıklı seviyelerde seyretmesini sağlar. Bu bileşen ayrıca kerevize otantik tadını verir. Chicago Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırma sonucuna göre günde iki sap kereviz tüketimi kötü kolesterolü ortalama 7 puan düşürme özelliğine sahiptir. Kerevizin kolesterolü düşürmesi, yüksek kolesterole bağlı diğer hastalıkların ortaya çıkmasına da engel olur. (Kalp-damar hastalıkları, felç ve inme gibi)

Kereviz Kan Basıncını Azaltır: Kerevizin içerdiği ve ‘‘fitalid’’ olarak adlandırılan bir bileşen kan dolaşımının sağlıklı bir şekilde yapılmasına katkıda bulunur. Bunun yanında kereviz yüksek kan basıncını da düşürür.

Cinsel Sorunları Kereviz Çözebilir: Kerevizin cinsel sağlık sorunlarına da faydası bulunmaktadır. Bu konuyla alakalı olarak. Dr. Alan R. Hirsch’ın çalışmaları kerevizin içerdiği bazı bileşenlerin sağlıklı cinsel yaşam için katkıda bulunduğunu ortaya koymuştur. Dr. Alan R. Hirsch’ın günde 1-2 kereviz sapı tüketmenin cinsel sağlık sorunlarına faydalı olduğunu belirtmiştir.

Kereviz Kanserle Mücadele Eder: Illinois Üniversitesi’nde yapılan bir bilimsel araştırma, “luteolin’” olarak adlandırılan bir bileşenin kerevizde bol miktarda olduğunu ve bu bileşenin kanser hücrelerinin çoğalmasını engellediğini ortaya koymuştur. Bu çalışma sonucunda düzenli olarak kereviz tüketiminin meme kanseri hücrelerinin yayılmasını geciktirdiğini ve meme kanserine yakalanma riskini azalttığını ortaya koymuştur.

Kerevizin Zararları:
Kerevizin sağlıklı insanlara bir zararının olduğu tespit edilmemiştir ama aşırı tüketime bağlı olarak bazı yan etkileri olabilir.

Kerevizin zararları şöyle sıralanabilir:

Eğer ishal sorunu yaşıyorsanız, sorun giderilene kadar kerevizden uzak durmalısınız. Kerevizin idrar söktürücü özelliğinde dolayı sorunu arttırabilir.
Zengin besin lifleri içerdiği için sağlıksız şekilde tüketilmesi ishal, gaz ve karın ağrısına neden olabilir.
Hamilelik ve emzirme döneminde olan anneler üzerinde nasıl bir etki bıraktığına dair bilimsel bir çalışma bulunmamaktadır. Bu yüzden okuyucularımızın kerevizi tüketmeden önce doktorlarına danışmalarını öneririz.
Sinir sistemi üzerinde etkili olduğu için ameliyata hazırlanan hastaların 1 hafta veya 10 gün önceden tüketimi durdurmaları önerilir.
Yine aşırı kullanıma bağlı olarak fazla alınan vitaminler, karaciğer ve sindirim sistemlerinde bazı sorunlara neden olabilir.
Kereviz ve alt besinlerinden maksimum derecede faydalanmak için mutlaka tüketim miktarına dikkat etmelisiniz.
Tavsiyeler

Kerevizin faydalarını bilmek kadar seçimi de önemlidir. Bu yüzden dik olan kerevizleri tercih edin. Kerevizin yaprakları, taze ve gevrek olmalıdır. Kereviz seçerken kesinlikle unutmamanız gereken bir ipucu: Koyu renk, mükemmel lezzet.

Haber: Haber Merkezi

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.