SON DAKİKA
hava
Google News

KIRMIZI ET ÜRETİMİNDE %9,3 ORANINDA BİR ARTIŞ OLDU

Son Güncelleme :

10 Mayıs 2022 - 11:29

/ 283 views kez okundu.
reklam
KIRMIZI ET ÜRETİMİNDE %9,3 ORANINDA BİR ARTIŞ OLDU
reklam

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK 2020-2021 yılı et üretim istatistiklerini açıkladı. Buna göre Kırmızı et üretimi 2021 yılında %9,3 oranında artarak 1 milyon 952 bin 38 oldu. En çok üretilen et ise 1 milyon 460 bin 719 ile Sığır eti oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK 2020-2021 yılı et üretim istatistiklerini açıkladı. Buna göre Kırmızı et üretimi 2021 yılında %9,3 oranında artarak 1 milyon 952 bin 38 oldu. En çok üretilen et ise 1 milyon 460 bin 719 ile Sığır eti oldu. Kırmızı et üretim tahmini, Tarımsal İşletmelerde Hayvansal Üretim Araştırmasından elde edilen demografik verilere dayalı olarak belirlenen “Kasaplık Güç Oranı” ile hesaplanan “iç popülasyondan kesilen hayvan sayısı” ile “ithalattan kesilen hayvan sayısı”nın ortalama karkas ağırlıkları ile çarpılması suretiyle elde ediliyor.

Buna göre 2020 yılında 1 milyon 785 bin 952 ton olan kırmızı et üretimi, 2021 yılında %9,3 artarak 1 milyon 952 bin 38 ton olarak tahmin edildi. Bu kapsamda bir önceki yıla göre sığır eti üretimi %8,9 artarak 1 milyon 460 bin 719 ton, koyun eti üretimi %11,7 artarak 385 bin 933 ton, keçi eti üretimi %4,5 artarak 94 bin 555 ton, manda eti üretimi ise %28,6 artarak 10 bin 831 ton oldu.

Son on yıla ilişkin kırmızı et üretim tahminleri incelendiğinde, toplam kırmızı et üretiminin 2012 yılında 1 milyon 67 bin 553 ton iken 2021 yılında 1 milyon 952 bin 38 tona ulaştığı görüldü. 2021 yılı için 1 milyon 952 bin 38 ton olarak tahmin edilen toplam kırmızı et üretiminin %74,8’ini sığır eti, %19,8’ini koyun eti, %4,8’ini keçi eti ve %0,6’sını manda eti oluşturdu.

Tarım ve Orman Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Tarımsal Yatırımcı Danışma Ofisi Erzincan Tarımsal Yatırım Rehberinde yayınlanan TÜİK büyükbaş ve küçükbaş verilerinde Erzincan’da hayvan varlığı toplam sayısının büyükbaş hayvan Sığır 2020 yılında 124 bin 125 iken 2021 yılında 128 bin 289 olarak %3,35’lik bir artış görüldü. Küçükbaş hayvan keçi varlığında ise 2020 yılında 51 bin 887 iken 2021 yılında 56 bin 710 olarak %9,29’luk bir artış oldu. Koyun varlığında ise 2020 yılında 449 bin 140 iken 2021 yılında 493 bin 367 olarak %9,84 oranındaki artış kayıtlara geçti. Sonuç olarak Erzincan ülke geneline göre hayvan varlığı ve kırmızı et üretim oranlarında hem zamanlı ve istikrarlı bir gelişim çizgisinde olduğunu gösterdi.

 

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.