SON DAKİKA
hava
Google News

Kötü kokulardan nasıl kurtuluruz?

Son Güncelleme :

09 Aralık 2019 - 11:29

/ 935 views kez okundu.
reklam
Kötü kokulardan nasıl kurtuluruz?
reklam

Koku kelimesinin çağrışımları pek hoştur; bahar kokusu, bebek kokusu, parfüm kokusu, çiçek kokusu… Burnumuza gelen kokular hep bunlar olsun isteriz ama ne yazık ki, hayatımızda kökü kokular da var. Bununla birlikte bazı konulara dikkat ederek evimizdeki kötü kokulardan kurtulmamız mümkün tabii ki!

Yemek kokusu: Yeni pişmiş yemeklerin kokusu, örneğin fırından henüz çıkmış kurabiyelerin kokusu bizi daha evimizin kapısında tebessümle karşılar. Ama bazı yemeklerin kokusunun evimize sinmesinden hiç hoşlanmayız; kavrulmuş soğan, kızartma, lahana ve türevi sebzelerin kokusu da kötü kokuların başında gelir. Tabii ki alınacak en belli başlı tedbir, aspiratörü en yüksek derecesinde çalıştırmak ve ayrıca mutfak penceresini açmaktır. Bunun yanı sıra kızartma yaparken bir kapta tarçın çubuk veya defne yaprağı kaynatırsak kötü kokuyu engellemiş oluruz. Karnabaharın haşlama suyuna bir miktar süt katmak, kereviz pişirirken küçük bir parça lahana turşunu eklemek, lahana pişirirken ise doğal kumaştan yapılmış bir torbaya ekmek içi koymak ve bunu tencereye yerleştirmek kötü kokuları azaltacaktır. Kavrulmuş soğan kokusunu yok etmek için de teflon tavada Türk kahvesi kavurmak yeterli olacaktır.
Balık kokusu: “Yemekler ve kötü koku” dendiğinde balığı ayrıca ele almak kaçınılmaz. Yemesi ne kadar keyifli olsa da balık kokusu günlerce evden çıkmaz; bu durum balık pişirmeyi kadınlar için kabus haline bile getirebilir. bulunan bazı bileşikler, havayla temas edince gerçekten son derece nahoş kokulara sebep olurlar. Bu bileşikler alkali özelliği taşıdıkları için en iyi yöntem limon gibi asidik maddelerden yararlanarak kötü kokuları gidermektir. Örneğin balıkların kızartılacağı yağa limon sıkmak etkili bir yöntemdir. Balık kızartırken bir başka kapta sirkeli su kaynatmak da öyle. Eğer balığı fırında pişirmişsek, pişme işleminin ardından sirkeli su dolu bir kabı fırına yerleştirmek ve fırını tekrar 10 dakika kadar çalıştırmak kokuyu alacaktır. Bir kaba tarçın serpip fırında ısıtmak da balık kokusunu alan bir başka yöntem. Tabak ve tavalara sinmiş balık kokusu ise limonla silerek veya kahve telvesiyle ovularak yok edilebilir.
Sigara kokusu: En iyi yöntem içmemek ama hala sigara içiyor veya sigara içilen ortamlarda bulunuyorsanız, sigara kokusuyla baş etme taktikleri geliştirmeniz lazım demektir… Sigara içilen mekanın, ki bu genellikle mutfak olmaktadır, kapısı sürekli kapalı tutulmalıdır. Mum yakmak çok bilinen klasik ama etkili bir yöntem. Küçük tabaklar içine bir kaşık karbonat eklenmiş bir çay bardağı su koymak da öyle. Evdeki sigara kokusunu hızlıca yok etmenin bir başka yoluysa küçük bir tencerede suyla birlikte bir kapak çamaşır yumuşatıcısını kaynatmak. Su iyice kaynayınca kabı elimize alıp tüm evde dolaştırırsak buharın eve yayılmasını sağlayabiliriz. Bir başka yöntemse mutfağın birkaç köşesine ıslak sünger yerleştirmek.
Çöp kokusu: Çöp kokusundan kurtulmanın en etkin yolu, tabii ki uygun poşetleme ve ayrıştırma yöntemi. Özellikle yemek artıklarını ayrıca poşetleyerek çöp torbasına atmak, kokuları önlemek için ideal. Bunun dışında çöp kutusunun içine karbonat veya kabartma tozu serpmek, tuvaletler için hazırlanan koku giderici tabletleri koymak da kötü kokuların oluşumunu engeller.
Tuvalet kokusu: Sık temizleme ve hijyene yoğun önem verme tabii ki hepimizin önceliği tuvalet temizliğinde. Buna ragmen yine de kötü kokular oluşuyorsa koku giderici tabletler, en büyük yardımcımız. Ayrıca klozet ve lavabolara yarım bardak karbonat veya limon suyu dökmek, sonra bol suyla durulamak kötü kokuların emilmesini sağlayacaktır. Aynı işlemi beyaz sirkeyle de yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra lavaboya kahve telvesi ve sonrasında kaynar su dökebilirsiniz. Bir bardak karbonatı veya limon suyunu banyonuzun uygun bir köşesinde sürekli tutmak da kötü koku oluşumunu engelleyecektir. Kokulu sabunlar ve mumlar da tuvalet kokusunun giderilmesinde etkili yardımcılardır.

Haber: Haber Merkezi

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.