DOLAR 32,3812 % 0.18
EURO 34,9905 % -0.25
GRAM ALTIN 2.326,33 % 0,25
ÇEYREK A. 3.803,54 % 0,25
BITCOIN 2.268.211 -1.258
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 12°
Google News

KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIĞIN SORUNLARINI ANLATTI

Son Güncelleme :

29 Haziran 2022 - 15:25

/ 332 views kez okundu.
reklam
KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIĞIN SORUNLARINI ANLATTI
reklam

CHP grubu adına Elazığ Milletvekili Gürsel Erol Erzincan ve çevre illerde küçükbaş hayvancılıkta yaşanan soruları TBMM Genel kuruluna taşıdı. Erol bölgedeki mera sorunu başta olmak üzere birçok sorunu gündeme taşıdı.

CHP grubu adına Elazığ Milletvekili Gürsel Erol Erzincan ve çevre illerde küçükbaş hayvancılıkta yaşanan soruları TBMM Genel kuruluna taşıdı. Erol bölgedeki mera sorunu başta olmak üzere birçok sorunu gündeme taşıdı.

Elazığ, Erzincan, Tunceli’de yoğun bir şekilde yaşayan, hayvancılık ve tarım alanında üretim yaparak bölgesine büyük katma değer sağlayan Şavak aşiretini meclise taşıyarak sorunları ve sıkıntıları Elazığ Milletvekili Gürsel Erol dile getirdi;

“Yapacağım konuşma siyasi bir konuşma değil, gerçekten bölgede yaşanan bir sorun ilgili meclisin dikkatini ve ilgisini çekmek amaçlı. Çünkü bizim elimizde 2 tane büyük aşiret var Bunlar Beritanlar ve Şavak aşireti. Bunlar yüzyıllardır geleneksel küçükbaş hayvancılık ile uğraşan aşiretlerdir. Bölgede terörün yoğun olduğu dönemlerde bile terör örgütlerine karşı devletin yanında dik durarak hayvancılık ile ilgili yönetim ile ilgili en ufak bir şekilde taviz vermeyen aşiretlerdir.

Bu aşiretler genelde yalnızca Elazığ bölgesinde değil Tunceli, Erzincan, Sivas, Bingöl, Muş bölgesinde de o bölgedeki yaylaları da kullanan ve yerleşik olarak da o bölgelerde de olan aşiretler. Ama bu aşiretler yüzyıllardır küçükbaş hayvancılığı geleneksel yöntemlerle yapılan devletin hiçbir katkısını almayan her sene en yoğun yaşadıkları sorun mera tahsisi. Biz üretim, üretim, üretim diyoruz. Çoğu zaman vergi affı çıkarıyoruz, imar affı çıkarıyoruz, sanayiciye teşvik veriyoruz, ticarete teşvik veriyoruz, kredi veriyoruz, ahır hayvancılığına ve büyükbaş hayvancılığa kredi veriyoruz, teşvik veriyoruz ama diğer taraftan bu küçükbaş hayvancılık ile uğraşan bu aşiretlerin yaylalarından bile para alıyoruz. Para alındığı halde çoğu zaman bu aşiretler hayvanlarını götürecek yayla bile bulamamakta.

Bu aşiretlerin ne olduğunu belki çok iyi bilmiyor olabilirsiniz. Yani Beritanlar veya Şavaklar deyince ama Erzincan Tulum Peyniri deyince Şavak tulum peyniri deyince belki oradan bir bağlantı kurabilirsiniz. Tulum Peynirinin Türkiye’deki üreticileri olan iki aşiret. Bu aşiretlerin gerçekten belki benzetme gibi olabilir ama Ege ve Akdeniz Bölgesi’nde de belki Yörükler’de aynı mağduriyeti yaşayabilirler. Bu aşiretlerin Devletin desteğine ihtiyacı var. Devlet bu aşiretlere mera ile ilgili, mera tahsisinin ücretsiz verilmesi ile ilgili, hayvanlarının bakımı ile ilgili korunması ile ilgili teşvik ile ilgili değerlendirmesi ile ilgili alımı ile ilgili kesimi ile ilgili ürünlerinin alımı ile ilgili devletin desteğine ihtiyaçları var.

Hala hayvanlarla yük taşıyan, hayvanlarından elde ettikleri sütü, şehir, ilçe merkezlerine getirerek ekonomiye kazandıran aşiretler bunlar. Değerli milletvekilleri, benim sizden ricam şu; gerçekten o insanların yaşam tarzlarını, yaşadıklarını sorunları gördüğünüz zaman, içinizin parçalanmaması, duygulanıp üzülmemeniz mümkün değil. Belki de en kırsal bölgedeki insanların yaşadığı sorunlardan daha yoğun sorunlar yaşayan insanlar bunlar. Düşünün bir dağın başında elektrik yok, su yok, sosyal bir hayat yok. Yani 24 saat boyunca yaptıkları tek şey hayvanlarını otlatmak ve üretime katkı vermek üretime destek vermek. Bu insanlara destek çıkmak lazım, bu insanlara sahip çıkmak lazım, bunların taleplerini değerlendirmek lazım. Bunların aynı zamanda kışın da döndüklerinde oturabilecekleri mekânda yok. Çoğu zaman kışı da çadırlarda geçiriyorlar. Bunlarla ilgili TOKİ konutlar yapabilir bu, insanlara bir öncelik verebilir. Ayrıca hayvancılıkla uğraşan her aileden bir kişiye devletin desteği olarak sigortalıya sigorta yapılabilir, destek verilebilir. Öncelikleri sorunları yerleşimden daha ziyade öncelikli sorunları meraların ücretsiz hale getirilmesi, tahsis edilmesi, her sene sorun var. Her sene bahar ayında bu aşiretler hayvanlarımızın nereye götüreceğiz de inanılmaz sorun yaşıyorlar.

Valiliklerin tedbirleri var çoğu zaman meralara bırakmıyorlar, köylüler kendi meralarına dışarıdan gelmesine müsaade etmiyorlar. Bu iki aşiretin şu anda elinde yetiştirdiği küçükbaş hayvan sayısı yaklaşık 800 bin yani ekonomiye müthiş bir destekleri var katkıları var. Bu anlamda ben bu öneriyi, araştırma önergesini genel kurulun takdirine ve bilgisine arz ediyorum.”

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.