DOLAR 32,3245 % 0.21
EURO 35,1555 % 0.02
GRAM ALTIN 2.300,19 % 0,99
ÇEYREK A. 3.760,81 % 0,99
BITCOIN 2.288.589 -0.332
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 17°
Google News

KURBAN BAYRAMINDA ET TÜKETİMİNE DİKKAT!

Son Güncelleme :

19 Temmuz 2021 - 10:32

/ 462 views kez okundu.
reklam
KURBAN BAYRAMINDA ET TÜKETİMİNE DİKKAT!
reklam

Kurban bayramında kurbanlar kesilecek ve et ve tatlı tüketiminde artış olacak. Peki, kurban eti nasıl tüketilmeli, bayramda tatlı tercihi ne olmalı. Bu soruların cevabını Diyetisyen Esma Koç’tan aldık.

Kurban bayramında kurbanlar kesilecek ve et ve tatlı tüketiminde artış olacak. Kurban etinin tüketimi ve bayramda tatlı tercihi hakkında ERT Haber’e konuşan Diyetisyen Esma Koç uyarılarda bulundu.

Koç açıklamasında; “Kesilen kurban etini o gün içinde hemen tüketmememiz gerekiyor. Maalesef ki yaptığımız hata kurban etini kestiğimiz gibi hemen pişirmek. Aslında doğru olanı kurban etini dinlendirdikten 8 saat sonra tüketmektir. Bunun sebebi de şudur. Kesilen ette ölüm sertliği oluşur.  Bu da hem pişirmede hem de sindirimde bazı zorluklara sebep olur. Hazımsızlık, şişkinlik gibi sorunlar oluyor. O yüzden eti en az 8 saat dinlendirmemiz gerekir.

Kurban etini nasıl pişirmemiz gerekir diye soracak olursak; sağlıklı pişirme teknikleri dediğimiz haşlama, ızgara, fırında ve buğulama yöntemleriyle pişirmemiz daha doğrudur. Ama bizim toplumumuzda mangal vazgeçilmezdir. Mangal yaparken de şu noktaya çok dikkat etmemiz gerekir. Et ile ateş arasında en az 15 cm mesafe olması gerekir. Bu mesafeyi korumadığımız takdirde etin vitaminini azaltmış oluruz ve etin kanserojen yapısı ortaya çıkar ne yazık ki.

Etler kesildi, etler dinlendirildi ardından bunun saklama koşulları da şöyle; Kestiğimiz eti önce dinlendirmemiz gerekiyor. Hemen dondurucuya atmamamız gerekiyor. Dinlendirdikten sonra dondurucuya atabiliriz. Tabii ki bunları da küçük porsiyonlar şeklinde yapmamız gerekiyor. Parçalı kuşbaşı şeklinde veya kıyma şeklinde. İki – üç gün üzeri açık bir şekilde dolapta bekletebiliriz. -18 derecede de 6 – 12 ay arası saklayabiliriz. Kıymayı da üzeri açık şekilde bir gün bekletebiliriz. -18 derecede 2 – 3 ay bekletebiliriz dondurucuda.

Kurban bayramında çok fazla et tüketiliyor. Bu nedenle bunu dengelememiz gerekir. Çünkü kırmızı et yüksek oranda donmuş yağ ve kolestrol içerir. Bu da bizde kalp damar hastalıklarına, yüksek kolestrole sebep olur. O yüzden kırmızı etin pişirilmesi, tüketim miktarı çok önemli. Çok aşırıya kaçmamak lazım. Yine pişirirken içine tereyağı, kuyruk yağı gibi ekstra yağlar eklemememiz gerekiyor. Kırmızı eti kestiğimizde görülen yağlı kısımlarını ayırt edip kendi suyunda pişirmek çok daha sağlıklıdır. Miktara da çok dikkat etmek gerekiyor. Aynı zamanda şuna da değinmek istiyorum. Kırmızı etin demir içeriği çok yüksektir. Bu demirden yararlanabilmek için yanında mutlaka bol limonlu salatalar veya zeytinyağlı sebze yemekleri tercih etmemiz gerekir.

Bayramların vazgeçilmezi tatlılar için ikram edilen tatlılardan bahsetmek gerekir. Bizim toplumumuz biraz zorlayıcıdır. İllaki o ikramı yememiz gerekiyor. Doyumluk değil de tadımlık, küçük. Kırmamak amaçlı miktarını abartmadan tadımlıklar şeklinde tüketilebilir. Tatlı tercihine gelirse, benim sizlere tavsiyem kesinlikle sütlü tatlılardan veya meyvelerden yana kullanmanızdır. Eğer şerbetli tatlıları tercih edeceksek baklavadan bir dilim yememiz yeterli olur.

Herkese iyi bayramlar diliyorum. Bu evrede de bol bol su içmeyi ve hareket etmeyi de unutmayalım.” dedi.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.