DOLAR 32,2726 % 0.04
EURO 34,8411 % -0.01
GRAM ALTIN 2.439,79 % 0,30
ÇEYREK A. 3.989,06 % 0,30
BITCOIN 62.934,17 2.306
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava
Google News

MİLLETVEKİLİ SARIGÜL BAKAN IŞIKHAN’A 5 MADDELİK BİR SORU ÖNERGİSİ VERDİ

Son Güncelleme :

24 Şubat 2024 - 14:43

/ 238 views kez okundu.
reklam
MİLLETVEKİLİ SARIGÜL BAKAN IŞIKHAN’A 5 MADDELİK BİR SORU ÖNERGİSİ VERDİ
reklam

CHP Erzincan Milletvekili Mustafa SARIGÜL Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat IŞIKHAN’a Anayasa’nın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 96. ve 99. maddeleri gereği İliç’teki altın maden çalışmalarına ilişkin 5 maddeden oluşan bir yazılı sorusu önergesi verdi.

CHP Erzincan Milletvekili Mustafa SARIGÜL Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat IŞIKHAN’a Anayasa’nın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 96. ve 99. maddeleri gereği İliç’teki altın maden çalışmalarına ilişkin 5 maddeden oluşan bir yazılı sorusu önergesi verdi. Milletvekili SARIGÜL sunduğu önergesinde şu detaylara yer verdi; “Son yıllarda dünyada olduğu gibi artan taleple birlikte Türkiye’de de kömür, altın, gümüş, bakır, manganez ve krom cevherleri için madencilik faaliyetleri artmıştır. Fakat teknolojide yaşanan gelişmeler ve uygulanan yeni tekniklere rağmen madenler işçi sağlığı ve iş güvenliğini tehdit eden çalışma alanları olmaya devam etmektedir.

Maden Ocaklarındaki sağlıksız çalışma koşulları ve üretimde kullanılan insan sağlığına zararlı kimyasallar meslek hastalıklarını her geçen gün daha da yaygınlaştırmakta ve insan sağlığını çok daha fazla etkiler hale gelmektedir.

Meslek hastalığı, sigortalının çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal özürlülük halleridir. Ancak meslek hastalığının en önemli özelliği yüzde yüz önlenebilir olmasıdır. Kontrol yöntemleri doğru şekilde uygulandığında ve gerekli risk yönetimi çalışmaları yapıldığında işletmelerde meslek hastalıklarının önüne geçilebilecektir. Meslek hastalıklarının önlenmesi hastalıklar meydana çıkmadan önce risklerin tanımlanmasına ve ortadan kaldırılmasına bağlıdır.

“Maden İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliğine göre işletmeler, işçilerin yapmakta oldukları işlerde maruz kaldıkları sağlık ve güvenlik risklerine uygun olarak sağlık gözetimine tabi tutulmalarını sağlamalıdır. Bunun içinde, işçilerin işe girişlerinde ve işin devamı süresince periyodik olarak sağlık gözetimleri yapılmaktadır.

13 Şubat günü Erzincan’ın İliç ilçesinde faaliyet gösteren altın madeninde yaşanan korkunç kaza ve aynı madende 2022 yılında siyanür taşıyan borulardaki çatlak nedeniyle yaşanan kimyasal sızıntısı, akıllara altın ayrıştırma işlemi sırasında kullanılan kimyasal madde sonucu çalışanların karşılaşabilecekleri hastalık riskleri gelmektedir.

Bu bağlamda;

  1. Erzincan’ın İliç İlçesinde faaliyet gösteren Çöpler altın Madeninde çalışanlar hangi periyodlarla sağlık kontrollerinden geçirilmektedir? Bu sağlık kontrolleri hangi sağlık kuruluşlarında yapılmaktadır?
  2. Yapılan bu sağlık kontrollerinde hangi tetkikler yapılmakta ve çalışanlar hangi branştaki doktorlara muayene olmaktadır?
  3. Söz konusu altın madeninde son sağlık kontrolü hangi tarihte yapılmıştır ve sonuçları nelerdir?
  4. Çöpler Altın Madeninde kullanılan kimyasal sonucu ölen ya da hastalanan çalışan var mıdır?
  5. Son 5 yılda Erzincan’ın İliç ilçesinde tespit edilen meslek hastalıklar nelerdir? Tespit edilen hastalıkların temel sebebi nelerdir? Bu kişilerden kaçı söz konusu altın madeninde çalışmaktadır?”
reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.