Pirinç, kinoa veya arpa gibi tahıllar, fazla nişasta, kir ve mikroplardan arınması için pişirmeden önce soğuk suyla iyice yıkanmalıdır.
Yıkanmamış avokado kabuğunda bakteri, böcek ilacı ve paketleme, nakliye işlemleri sırasında başka mikropların geçebilmesi nedeniyle mutlaka yıkanması gerekmektedir.
İnsanlar karpuzu kesmeden önce onu yıkamak gerektiğini düşünmeyebilirler çünkü sadece içini yiyoruz. Fakat bu düşünce tamamen yanlıştır. Salmonella ve listeria adlı bakteriler karpuz kabuğunda yaşayabilir. Kesildiği zaman da bakteriler yenilebilir kısma yerleşebilir .
Konserve fasulye kolayca durulanabilen tuz gibi koruyucularla doludur. Bu nedenle yıkanmış fasulye, aldığınız sodyum oranını azaltacaktır.Bu yüzden mutlaka yıkanması gerekmektedir.
Kabuklu deniz ürünlerini,kumdan ve kirden arındırmak için muhakkak suda yıkamak gerekiyor.
Meyve ve sebzeleri çiğ yeseniz de pişirerek yeseniz de mutlaka yıkamalısınız.
Mantarlar küçük süngerler gibidir ve büyüdükçe kirlenirler, bu da onları yıkamanın önemli nedenlerinden biridir.
Ürünleri, tenekeleri, yumurtaları ve diğer yiyecekleri temizleyebilirsiniz ancak elleriniz mikropları, bakterileri, virüsleri veya daha fazlasını kolayca bu ürünlerin üzerine taşıyabilir. Bu yüzden ellerimizi sıcak su ve sabunla 30 saniye yıkamalıyız.
Soğan, pırasa ve kereviz gibi kümelenmiş sebzeler, basit bir durulamayla temizlenemeyen bol miktarda çatlaklara ve çentiklere sahip bitkilerdir. İçerisinde bol miktarda kum bulundurduğundan bol suyla yıkanması gerekmektedir.
Haber: Sebahattin KAPLAN