Erzincan Merkez Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Tarım Alanı Öğretmen ve Öğrencileri Mesleki Gelişim Alan Ortak Dersleri Bitki Yetiştirme dersi kapsamında 30.000 sebze fidesi üretti. Liseye bir ziyarette bulunan İl Milli Eğitim Müdürü Aziz Gün idareci, öğretmen ve öğrencileri tebrik etti.
Erzincan Merkez Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Tarım Alanı Öğretmen ve Öğrencileri Mesleki Gelişim Alan Ortak Dersleri Bitki Yetiştirme dersi kapsamında 30.000 sebze fidesi üretti. Liseye bir ziyarette bulunan İl Milli Eğitim Müdürü Aziz Gün idareci, öğretmen ve öğrencileri tebrik etti. Üretim yerine İl Milli Eğitim Müdürü Aziz Gün’e Şube Müdürü Hüseyin Erol’da eşlik etti. Ziyarette öğrencilerin ve öğretmenlerin büyük emek vererek üretime katkı sağladıkları seralar ile elde edilen ürünler gösterildi.
Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başladı. Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından ilk yıl 30.000 sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapılarak, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetinde öğrencilerin olmaması nedeniyle Tarım Alanı Öğretmenleri tarafından yapıldı. Üretim kapasitesi 2021 yılında 2 katına çıkarılarak 60.000 adet oldu. 2022 yılında ise mevcut sera, tam kapasiteye ulaşılarak, aynı dönemde yaklaşık 90.000 sebze ve aromatik bitki fidesi üretilmiş oldu.
8 cins (Domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan) sebze fidesi ve 3 cins aromatik bitki (reyhan, kekik, fesleğen) üretimi olmak üzere toplamda 26 farklı tür fide üretimi gerçekleşti. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği Ata tohumları kullanılmaya çalışılmış, ancak ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi de gerçekleştirildi.
Kullanılan tohumların çoğunluğunun ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az %30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkın talebi fazla olmadığı gözlemlendi.
Ayrıca üretilen fideler “Meslek Liseleri Ailelerle Buluşuyor Projesi” kapsamında ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerin nezaretinde söz konusu ailelerin bitkisel üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedefleniyor.