SON DAKİKA
hava
Google News

‘ÖZEL EĞİTİMDE AKILCI İLAÇ KULLANIMI’ SEMİNERİ DÜZENLENDİ

Son Güncelleme :

24 Mayıs 2024 - 13:17

/ 332 views kez okundu.
reklam
‘ÖZEL EĞİTİMDE AKILCI İLAÇ KULLANIMI’ SEMİNERİ DÜZENLENDİ
reklam

Bütün hastalıklarda olduğu gibi psikiyatri alanındaki hastalıklarda da uygun doz ve sürede ilaç kullanımına ilişkin doktorun düzenlediği şekilde ve sürede ilaç kullanımı hayati derecede önemlidir. Bu kapsamda Erzincan Milli İrade Özel Eğitim Uygulama Okulunda özel gereksinimli çocukların ailelerine yönelik Özel Eğitimde Akılcı İlaç Kullanımı semineri düzenlendi. Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uzm. Dr. Hülya Karagöz tarafından verilen seminerde ailelerin merak ettikleri sorulara yanıtlar verildi.

Bütün hastalıklarda olduğu gibi psikiyatri alanındaki hastalıklarda da uygun doz ve sürede ilaç kullanımına ilişkin doktorun düzenlediği şekilde ve sürede ilaç kullanımı hayati derecede önemlidir. Bu kapsamda Erzincan Milli İrade Özel Eğitim Uygulama Okulunda özel gereksinimli çocukların ailelerine yönelik Özel Eğitimde Akılcı İlaç Kullanımı semineri düzenlendi. Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uzm. Dr. Hülya Karagöz tarafından verilen seminerde ailelerin merak ettikleri sorulara yanıtlar verildi. Erzincan’da 2000 yılından beri faaliyet gösteren ve 2016 yılından bu yana Erzincan Milli İrade Özel Eğitim Uygulama Okulu olarak özel gereksinimli çocuklara eğitim veren okulda farkındalık çalışmaları aralıksız devam ediyor. Erzincan’ın Merkez İlçesine bağlı Geçit Mahallesinde hizmet veren okulda otistik, down sendromlu, orta ve ağır düzey zihinsel yetersizliği olanlar ile görme engelli, bedensel ve zihinsel engeli bulunan bireylere sosyal yaşama uyum ve adaptasyonu geliştirecek eğitimler veriliyor. Erzincan Milli İrade Özel Eğitim Uygulama Okulu Müdürü Eyüp Çiçek öncülüğünde Uzm. Klinik Psikolog Bülent Sarıkaya’nın koordinesinde Erzincan’da ilk defa özel gereksinimli öğrencilerin hem kişisel hem de bedensel gelişimlerine katkıda bulunulması amacıyla Özel Eğitimde Akılcı İlaç Kullanımı konulu seminer düzenlendi.

Özellikle öğrencinin yakını tarafından takibi yapılan ilaçların etki dereceleri, ilaçların olası yan etkileri, gerektiği durumlarda ilaçsız tedavi durumlarında gözetilmesi gereken hususlar, uygun doz ve uygulama süreleri gibi pek çok konuda yapılan bilgilendirme ardından ailelerin birer birer soruları cevaplanarak yanıtlar arandı. Seminere özel gereksinimli öğrencilerin ailelerinin yanı sıra hemşirelik okulu stajyer öğrencileri de katılarak konu hakkında bilgiler alındı.

Düzenlenen seminere ilişkin bir değerlendirmede bulunan EMGEAH Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uzm. Dr. Hülya Karagöz şu ifadelere yer verdi; “Merhabalar. Ben Psikiyatri Uzmanı Doktor Hülya Karagöz. Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapmaktayım şu anda. Bir süre önce Bülent Bey beni ilaç kullanımı hakkında bilgilendirme yapmam için davet etti. Ben de hemen kabul ettim. Neden hemen kabul ettim? Çünkü aileler ilaç konusunda problem yaşadığı gibi biz hekimler de ilaç konusunda problem yaşamaktayız. Aileler halk arasında duyduğu şeylerden dolayı bazı ön yargıları var. Bu ilaçlar bizi uyuşturur mu? Yan etki yapar mı? Biz deli miyiz? gibi böyle halk arasında bazı söylemler var. Biz de çok zorlanıyoruz hastaları tedavi etmekte. Hastaları ailelerine rağmen tedavi etmeye çalışıyoruz ve bu bizi çok yoruyordu açıkçası. Bu nedenle Bülent Bey böyle bir teklife gelince hemen kabul ettim.

Şimdi özel gereksinimi olan çocukların çoğunda dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, davranış sorunları, uygunsuz cinsel davranışlar gibi ek şikâyetler de meydana gelmekte. Tabii özel gereksinimi olan çocukların birçoğunun asıl tedavisi özel eğitimdir. Ama dediğim gibi yan sorunlar için dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, davranış bozukluğu, uygunsuz cinsel davranışlar, saldırganlık gibi ek şikâyetlerde tedavilerimize başvuruyoruz. Ailelerin en sık sorduğu şeyler bağımlılık yapar mı? Hayır, ilaçlarımızın %99’u bağımlılık yapmaz. Bağımlılık yapabilen ilaçlar da aileye bilgi verilir ve daha kontrollü ve daha özenli bir şekilde başlanır.

Onun dışında işte ilaçlarımızın etki göstermesi için belirli bir süreye ihtiyacı vardır. Aileler bu süreçte sabırsızlanmakta. Bazı yan etkiler çıktığında hemen tedaviyi kesmektedirler. Ama bu kişinin, hastanın tedavi olma şansını ortadan kaldırmakta. Bu yüzden hekimle işbirliği içerisinde olmak çok önemli.

Bu toplantının bize kattığı şey şu. Biz kısıtlı bir sürede aileyle iletişime geçiyoruz. Ne biz kendimizi tam ifade edebiliyoruz aileye kısa sürede ne de aile kendine tam ifade edebiliyor. O an sormak istedikleri soruları soramıyorlar belki ama böyle topluca yani aynı dertten mustarip olan insanların topluca, bir araya gelerek iletişime geçmemiz çok kıymetli oldu. Onlar sorularını sordular. Benim söylemek istediklerim vardı. Onları söyledik. Birbirimizi tamamladık. Birbirimizi anladık bu süreçte. Ben çok memnun kaldım bu davetten. İsteyerek ve severek geldim ailelerle konuşmaya. Ailelerin de çok memnun kaldığını görüyorum. Umarım bir farkındalık oluşturabilmişizdir.”

Psikiyatri Uzm. Dr. Hülya Karagöz tarafından 2 aşamalı olarak verilen seminerde ilk olarak öğrenci velilerine yönelik bilgilendirme eğitimi tamamlanması ardından seminer 2. aşamada okul öğretmenlerine yönelik olarak devam etti.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.