Ülke genelinde ve bölgede yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle hayvan alımı tercihleri gündeme geliyor. Özellikle Erzincan’da küçükbaş hayvanların yetişme koşullarından dolayı organik olduğunu belirten Erzincan Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kemal Özel; “Kurban kesecek vatandaşlarımızın tercihi küçükbaş hayvan olsun.” dedi. Özel ayrıca Erzincan’da Kurban Bayramı öncesi canlı kurbanlık kilo fiyatının 200 TL olacağını belirtti.
Ülke genelinde ve bölgede yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle hayvan alımı tercihleri gündeme geliyor. Özellikle Erzincan’da küçükbaş hayvanların yetişme koşullarından dolayı organik olduğunu belirten Erzincan Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kemal Özel; “Kurban kesecek vatandaşlarımızın tercihi küçükbaş hayvan olsun.” dedi. Özel ayrıca Erzincan’da Kurban Bayramı öncesi canlı kurbanlık kilo fiyatının 200 TL olacağını belirtti. 16-19 Haziran 2024 tarihleri arasında kutlanacak Kurban Bayramı öncesinde İllerde kurban fiyatları ve kurban kesim fiyatları belli oldu. Erzincan’da da neredeyse yavaş yavaş gündeme oturmaya başlayan kurban bayramı hazırlıkları için yetiştiriciler hazırlıklarına başladı. Toplamda 610 bin 527 küçükbaş hayvan sayısı olan Erzincan’da yetiştiriciler hem fiyat hem de kolaylık açısından küçükbaş kurbanlık talebinde artış olacağını düşünüyor. Yaklaşan kurban bayramı öncesi muhabirlerin sorularını yanıtlayan Erzincan Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kemal Özel hem birlik olarak hem de Erzincan’da kurbanlık satışlarında gelinen son aşamayı değerlendirdi. Başkan Yardımcısı Kemal Özel muhabirlerin sorularına şu yanıtları verdi; “Erzincan’da koyun ve keçi yetiştiricilerinin şu anda geldiği aşamada hayvan sayısı olarak çok iyiyiz. Çok güzel bir yerlere geldik. Ama şu aşamada sıkıntılarımız gerçekten de çok büyük. En başta çoban sıkıntımız. Her ilde olduğu gibi. Erzincan’da da bugün gerçekten bir çoban sıkıntımız var. İnşallah bunu da aşacağız. Ama aşılacak gibi değil. Zaten aşağı yukarı bir 10 yıldır dışarıdan gelen bugün Afganistan’dan gelenler onların sayesinde buraya kadar geldik. Ama bu saatten sonra çok yüksek fiyatlarla olmasına rağmen bugün Erzincan’da çoban sıkıntısı yaşıyoruz maalesef.
Birlik olarak bizim sıkıntılarımız koyun keçi birliği olarak sıralasak çok olur. Üreticiyiz. Ürettiğimiz hayvanların bugün hakkını tam alamıyoruz. Peynir üretiyoruz. Peynirin hakkını alamıyoruz. Bizim elimizde hayvan çıktıktan sonra et para eder. Bizim üreticinin elinde peynir çıktıktan sonra para eder. Ama maalesef biz tam kendi istediğimiz hakları alamıyoruz.
Yaklaşan bir kurban bayramı var. Bizim bu sene beklentimiz küçükbaş hayvanda canlı kilo koyun keçi 200 lira civarı düşünüyoruz. Tabii bu canlı kilo. Erkek toklu teke de 250 lira civarı düşünüyoruz. Şu andaki piyasaya göre Kurban Bayramı’nda fiyatlar bu şekilde olur.
Yaklaşan Kurban Bayramında Erzincan’da bazı sorunlar yaşıyoruz. Biz şu anda kendi memleketimizde Erzincan’da yaşadığımız en büyük sıkıntı Kurban Bayramı’nda meydan hayvan pazarı. Hayvan pazarında sıkıntımız var. Küçükbaş hayvanlarımız yani büyükbaşın iyi kötü orada sistemler çok güzel ama küçükbaş hayvan sistemi çok iyi değil. Hayvanlarımız sığmıyor, koralarımız çok küçük. İnsanların barınacağı, yatacağı, oturacağı, kalkacağı hiçbir şey yok. Bir çorba içecek yerimiz bile yok. Dışarıdan gelen bugün diyelim ki ilçelerden gelen bir hafta kalan meydanda konaklayan insanlarımız samanların üstünde yatıyorlar. Meydanda küçükbaş pazarı çok sıkıntılı. Bunu biz daha önce de dile getirdik. İnşallah belediye başkanımız da buna bir el atar. Orayı da çözerse bizim için çok güzel olur. Çünkü bizim küçükbaş hayvan sayımız Erzincan’da çok yüksek. Çoğu da dışarı gidiyor. Zaten Erzincan’da bizim sade küçükbaş hayvanı tüketme şansımız çok az. O yüzden biz genelde hep dışarıya, güneydoğuya oralara daha çok gönderiyoruz.
Bir de şu var. Bizim küçükbaş hayvanımız bugün kurban kesecek insanların tercihi olsun bence. Çünkü artık organik küçükbaş hayvan bir tek Erzincan’da kaldı bu ülkede. Biz Kurban Bayramında olsun, öbür türlü olsun insanlara sağlıklı ve hormonsuz et, temiz et tüketsinler diye çabalıyoruz. Ama küçükbaş hayvan Erzincan’da çok az tüketiliyor. İnşallah bu sene kurbanları iyi olur. Temennimiz o. Çünkü büyükbaş hayvandansa biraz küçükbaş hayvana yatkın olsunlar. Organik istiyorlarsa bence küçükbaş hayvan daha güzel olur.
Kurban Bayramında küçükbaş hayvan tercih edenler genelde hayvanın görünüşüne bakması lazım. Dış görünüşüne. Küçükbaş hayvanlar da zaten hasta olan hayvanların yüzü daha değişik olur. Böyle diken diken olur. Durgun olur. Ona dikkat etmeliyiz. Ondan sonra ayaklarının topal olmamasına, ağzındaki dişlerinin sağlam olmasına, yaşlı olmamasına dikkat edersek küçükbaşlarda bir sıkıntı olmaz. Büyükbaş hayvanlarda kapak açma gibi bir olay var. Bizim küçükbaşlarda zaten bir hayvan annesi kadar olduğu zaman genelde herkes kurban diye kesiyor.
Kurban alacak vatandaşlarımız hayvan hakkında bilgilerini TÜRKVET üzerinden girip bilgi alabilirler. TÜRKVET’te küpe numarası ile hayvanın kime ait olduğunu, aşı durumlarını öğrenebiliriz. Tabii küpeli hayvanlara bakıp alınması daha sağlıklı olur. Hayvanın kime ait olduğu belli olur. Aşılarının nasıl olduğu belli olur. Bu yönde tabii ki daha sağlıklı olur. Küpe çok önemli.
Son olarak üreticimiz için iyi bir Kurban Bayramı olur. Bu sene küçükbaş hayvan sektöründe çok büyük sıkıntılarımız var. İnşallah onları aşacağız. Bunun mücadelesini veriyoruz. Peynir konusu olsun, et konusu olsun. Ette bugün düşme var. Küçükbaş hayvanda da olsun, büyükbaş hayvanda da olsun. Ama yetkililere şöyle bir şey söylüyorum. Bunu tüketiciye yansıması için çaba göstermeleri gerekiyor. Bugün Erzincan’da market ve kasapların reyonlarda bu yansımıyor. Sade bizim üreticilerimizden fiyatlarda düşme oluyor. Öbür türlü reyonlara gittiğimiz zaman, halen, fiyat değiştiği halde bu yansımıyor. Maalesef gün be gün fiyatlarımız geri gelmeye başladı. Ama umarım tüketicilerimiz bu düşüşten yararlanabilir.”