DOLAR 32,4504 % -0.15
EURO 34,8290 % -0.66
GRAM ALTIN 2.438,67 % 0,10
ÇEYREK A. 3.987,23 % 0,10
BITCOIN 63.913,45 -1.228
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava
Google News

PAKDEMİRLİ; “ERZİNCAN’DA 89 PROJEYE HİBE SAĞLADIK”

Son Güncelleme :

13 Aralık 2021 - 14:38

/ 259 views kez okundu.
reklam
PAKDEMİRLİ; “ERZİNCAN’DA 89 PROJEYE HİBE SAĞLADIK”
reklam

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi kapsamında Erzincan’da 89 projeye 16 milyon TL hibe desteği yapıldığını söyledi. Bakan Pakdemirli aynı zamanda 484 kişiye istihdam sağlanarak başta kadın ve genç girişimciler olmak üzere çiftçilerin, yetiştiricilerin ekonomik faaliyetlere katılımlarının sağlandığını belirtti.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi kapsamında Erzincan’da 89 projeye 16 milyon TL hibe desteği yapıldığını söyledi. Bakan Pakdemirli aynı zamanda 484 kişiye istihdam sağlanarak başta kadın ve genç girişimciler olmak üzere çiftçilerin, yetiştiricilerin ekonomik faaliyetlere katılımlarının sağlandığını belirtti.

Kırsal Kalkınma Destekleri kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımlar kapsamında ele alınan Erzincan’da Tarım Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü destekleri devam ediyor. Destek alan ekonomik yatırım konuları arasında 3.500.00 yeni tesis, 2.500.000 tamamlama ve 2.000.000 kapasite arttırımı ve/veya teknoloji yenileme ve/veya modernizasyonu sağlanarak;

  • Tarımsal Ürünlerin İşlenmesi, Kurutulması, Dondurulması, Paketlenmesi ve Depolanmasına Yönelik Yatırımlar
  • Tarımsal üretime yönelik modern sabit yatırımlar
  • Yenilenebilir enerji üretim tesisleri (Jeotermal, biyogaz, güneş ve rüzgâr enerjisi)
  • Su ürünleri yetiştiriciliği (denizlerde ve iç sularda)
  • Hayvansal ve bitkisel orijinli gübre işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması yer alıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada Erzincan’da tarıma yatırım yapmak için 10 neden bulunuyor:

  1. Ekolojik koşulların tarımsal üretim için uygun oluşu ve mikro klima alanların varlığı,
  2. Karayolu, demiryolu ve havayolu ağlarının mevcudiyeti
  3. Su zengini olan Erzincan’ın tarımsal sulama ve balıkçılık için çok uygun olması,
  4. Bitki deseninin çeşitliliği ve örtüaltı sebze yetiştiriciliğinin artması
  5. Komşu il sayısının fazlalığı, Karadeniz ve Doğu illerine yakınlığı,
  6. Tavukçuluk alanında oldukça ileri düzeyde yatırımların mevcut olması,
  7. Küçükbaş hayvancılığın ilin tamamında yapılabiliyor olması, büyükbaş hayvancılıkta entegre tesislerin mevcut oluşu, büyükbaş hayvancılıkta kültür ırkı oranının artması ve çayır-mera alanlarının genişliği,
  8. Tarıma elverişli olduğu halde kullanılmayan tarım arazilerinin geniş bir biçimde bulunması,
  9. Tulum peyniri, Erzincan balı, kuru fasulye, cimin üzümü gibi ülke genelinde tanınmış yerel tarımsal ürünlerin bulunması,
  10. Çiftçilerimizin yenilikleri benimsemedeki üstünlükleri

Erzincan’da tarımsal yatırım için uygun sektörler ve alanlar ise şöyle ifade ediliyor:

Meyvecilik-Sebzecilik

Verimli topraklar, mikro klima iklim, yeterli ve kaliteli su, ihracat imkanı, yöresel ürünler, entegre yetiştiricilik imkanlarının bulunması, ilimizde meyve işleme tesisinin olması sektörün gelişmesine imkan sağlamaktadır.

Örtü Altı Sebze Yetiştiriciliği

Mikro klima iklim, uzun güneşlenme süresi, yeterli ve kaliteli su, ihracat imkânı, 1400 da alanda Sera TDİOSB proje çalışmasının sürmesi, Yapılan projelerle mevcut sera alanlarının 500 da olması ve yeni projelerle Erzincan bölgemizde ve yakın yurt dışı pazarında sebze üretim merkezi haline gelecektir.

Ürün İşleme ve Gıda Sanayi

Örtüaltı sebze yetiştiriciliğinin artması beraberinde ürün işleme, paketleme, standardizasyon, salça, konserve, kurutma, depolama, soğuk hava vb. sanayi sektörlerini aktif hale getirecektir.

Tavukçuluk

Çok sayıda broiler tesisinin mevcudiyeti, Saatte 8 bin adet kapasiteli, günlük 37 bin 500 adet, yıllık 9 milyon 375 bin adet canlı tavuk satın alabilecek kapasiteye sahip Tavuk Kombinesi’nin kurulmuş olması sayesinde bölgesinde önemli bir kuruluşa sahiptir.

Su Kaynakları ve Ürünleri

Yetiştiricilik için uygun bol ve kaliteli su kaynakları, 3 adet baraj gölünün varlığıyla önemli su kaynaklarına sahiptir.

Süt Ürünleri

Yapılan projeler kapsamında alınan 150 adet süt soğutma tankı sayesinde günlük 65 ton sütün soğuk zincire dâhil olması, Günlük 45 ton çiğ sütün işleneceği süt işleme tesisinin kurulması Erzincan’ın süt ve süt ürünleri konusunda gelişime açıktır.

Arıcılık

Erzincan çiçek balının ülke genelindeki tanınmışlığı, geniş flora yapısı sayesinde arıcılık önemli bir sektördür.

Büyükbaş-Küçükbaş Hayvancılık

İl yüzölçümünün %37’sinin çayır ve meralardan oluşması, yem bitkisi çeşitlerinin geniş alanlarda yetiştirilmesi, 1410 da alanda 9.460 adet büyükbaş kapasiteli Besi TDİOSB projesinin Bakanlıkça kabul edilmiş olması ve tüzel kişilik kazanması, 500 başlık düve üretim merkezinin kurulması Erzincan’ı hayvancılık sektöründe öne taşımaktadır.

Atlı Sporlar

Hipodrom ve geleneksel atlı sporlar tesislerinin proje ihalesinin yapılması bu sektörü tetikleyecektir.

Tarıma Elverişli Olup Ekilmeyen Tarım Arazileri

Erzincan genelinde toplamda 83.677 ha tarım arazisi çeşitli nedenlerle tarıma elverişli olduğu halde kullanılmamaktadır. Bakanlığımızın desteklediği tohum dağıtımı gibi projeler devam ettirilerek ekilmeyen araziler ülke ekonomisine kazandırılabilir.

 

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.