DOLAR 32,4513 % 0.12
EURO 34,5120 % 0.03
GRAM ALTIN 2.468,02 % -0,61
ÇEYREK A. 4.035,21 % -0,61
BITCOIN 2.115.166 -5.238
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 17°
Google News

PİLİÇ YETİŞTİRİCİLİĞİNE ÜRETİM ARZI

Son Güncelleme :

11 Mayıs 2022 - 12:14

/ 451 views kez okundu.
reklam
PİLİÇ YETİŞTİRİCİLİĞİNE ÜRETİM ARZI
reklam

Erzincan’da son yıllarda büyük ivme kazanan etlik piliç yetiştiriciliği önemli yatırım alternatiflerinden biri olmaya devam ediyor. Dünya genelinde yaşanan gıda krizi nedeniyle özellikle piliç üretiminde oldukça gerilere düşen sektör yapılan yatırımlar ve kurulan yeni işletmelerle yeniden güç kazanmaya çalışıyor.

Erzincan’da son yıllarda büyük ivme kazanan etlik piliç yetiştiriciliği önemli yatırım alternatiflerinden biri olmaya devam ediyor. Dünya genelinde yaşanan gıda krizi nedeniyle özellikle piliç üretiminde oldukça gerilere düşen sektör yapılan yatırımlar ve kurulan yeni işletmelerle yeniden güç kazanmaya çalışıyor. Özellikle tavuk üretiminde 2021 yılında yaşanan üretim azlığı 2022 yılında sektörel rekabetin artmasıyla birlikte artmaya başladı.

Erzincan’da 2009 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından devralınan tavukçuluk tavuk kombinası olarak halen faaliyetlerine devam ediyor. Yaklaşık 1000 aileye istihdam sağlayan tavuk kombinası 35 bin piliç üretim kapasitesine sahip. Yaşanan gıda krizi neticesinde sektörün merkezlerinden biri geline gelmesi beklenen Erzincan’da TKDK, KOSGEB, Banka İşletmeleri vb. kuruluşların sağladığı projelerle bir girişim sahası haline geliyor. Tavuk yetiştirme modellerinden olan Kombinalar, Tavuk Çiftlikleri, Kümes Tavukçuluğu, Mera Tavukçuluğu, Organik Tavukçuluk ve Süs Tavukçuluğu ise alternatif geçim kaynağı olarak girişimcilerin tercihleri arasında yerini alıyor.

Tavuk Yetiştiriciliği Neden Önemli

Tavukçuluk sektörü son zamanlarda en çok bahsi geçen bir sektör olmuştur. Sektör bir yandan yurtiçi protein açığını ucuz olarak kapatırken, diğer yandan ihracat yoluyla döviz girdiği sağlamaktadır. Kişi başı yumurta tüketimi yılda 300’e kadar artarken modern teknolojilerle sıvı ve toz formunda üretilerek satılmaya başlanması da artı bir ihracat potansiyeli ortaya çıkarmaktadır. Ayrıca kolay yetiştirilebilen evcil hayvanlar kategorisinde olması da avantaj sağlamaktadır.  Yine özellikle çocuklarda diş ve kemik oluşumunda sağladığı protein sentezi ve fosfor nedeniyle sofraların vazgeçilmez bir gıda ürünü olarak yerini korumaktadır.

TÜİK Mart Ayı Verileri

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK Mart 2022 Kümes Hayvancılığı Üretiminde tavuk eti üretiminin 202 bin 938 ton olarak kayıtlara geçtiğini, bir önceki ay 180 bin 53 ton olan üretimin %12,7 artış gösterdiğini kaydetti. Verilere göre Mart ayında tavuk yumurtası üretimi ise 1,65 milyar adet oldu.

Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre hindi eti üretimi %25,8, kesilen tavuk sayısı %12,4, tavuk eti üretimi %3 artarken; tavuk yumurtası üretimi %0,04 azaldı. Ocak-Mart döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre hindi eti üretimi %18,9, kesilen tavuk sayısı %14,4, tavuk eti üretimi %10,1 artarken; tavuk yumurtası üretimi %0,5 azaldı. Bir önceki ay 1 milyar 555 milyon 418 bin adet olan tavuk yumurtası üretimi Mart ayında %6,3 artarak 1 milyar 653 milyon 693 bin adet oldu.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.