DOLAR 32,3273 % 0.22
EURO 35,1092 % -0.13
GRAM ALTIN 2.308,42 % 1,36
ÇEYREK A. 3.774,26 % 1,36
BITCOIN 2.288.335 2.61
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava
Google News

ŞİFA DEPOSU “KUŞBURNU MARMELATI”

Son Güncelleme :

16 Kasım 2021 - 14:25

/ 674 views kez okundu.
reklam
ŞİFA DEPOSU “KUŞBURNU MARMELATI”
reklam

Erzincan’da marmeladıyla ünlü Kuşburnu sofralarda yerini almaya başladı. Kendine özel yapım tekniğiyle elde edilen Kuşburnu marmeladı bir hayli zahmetli bir süreçten geçiyor.

Erzincan’da marmeladıyla ünlü Kuşburnu sofralarda yerini almaya başladı. Kendine özel yapım tekniğiyle elde edilen Kuşburnu marmeladı bir hayli zahmetli bir süreçten geçiyor.

Dijital Tarım Pazarı DİTAP, yerel pazarlar ve tezgâhlarda en popüler gıda ürünü olarak satışı yapılan Kuşburnu marmeladı Erzincan’da ev hanımlarının kendine özgün pişirme yöntemleriyle tadına doyulmaz bir lezzet halini alıyor.

Yaygın ürün yetiştiriciliğinden dolayı kısa bir dönem öncesinde Erzincan’ın Refahiye ilçesinde projelendirilen Kuşburnu demonstrasyon bahçesi Erzincan’da kuşburnu yetiştiriciliğini geliştirerek ürünün sofralarımıza bir lezzet haline dönüşmesi için yoğun çaba sarf ediliyor.

Erzincan’da ormanlık ve çalılık alanlarda yöre halkının yoğun uğraşlarıyla toplanan kuşburnu kış aylarında marmelat ve reçel olarak özellikle kahvaltı sofralarında sunulan tarım ürünlerinin başında yer alıyor.

Ticaretinin yoğun olarak yapıldığı kuşburnu C vitamini deposu olması bakımında soğuk algınlığına iyi gelen bir meyve özelliğini taşıyor. Sonbahar mevsiminde Erzincanlıların tabiriyle Gorova denilen Kuşburnu reçeli veya marmelatı ekmeğe kolaylıkla sürülmesinin yanında sulandırılıp değerli bir içeceğe de dönüşebiliyor.

Bu yöresel yiyeceğin yapımı ise bir hayli zahmetli. Dikensi dallarından toplanan kuşburnu el emeğiyle saplarından ayıklanıyor. Ayıklanıp yıkanan kuşburnu bidonlara doldurularak kendine özel Kuşburnu makinesinde dikensi çekirdeklerinden ayrılma sürecine geçiyor. Posasının marmelat özüyle ayrıştığı makine sürecinin ardından tekrardan ince eleklerden geçirilerek belli bir kıvama getiriliyor.

Kazanlarda bir miktar şeker ve limon tuzu (tercihe bağlı) eklenerek kaynatılan kuşburnu kıvama gelene kadar pişiriliyor.

Ardından kavanozlara doldurularak kapatılıyor. Doğru şişelendiğinde bir seneye kadar bozulmadan duran marmelatlar yiyecek ambarlarında beklemeye alınıyor.

Erzincan’a özgü Kuşburnu marmelatı coğrafi işareti almayı bekleyen bir ürün olarak sofralarımızı süslemeye devam ediyor. Rengiyle ve tadıyla bir lezzet şöleni haline gelen Kuşburnu marmeladı sizlere afiyet olsun.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.