DOLAR 32,3973 % 0.21
EURO 35,1058 % -0.02
GRAM ALTIN 2.326,32 % 0,25
ÇEYREK A. 3.803,53 % 0,25
BITCOIN 2.308.556 0.325
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 17°
Google News

SİGORTA HASTANESİNDEKİ SIR!

Son Güncelleme :

18 Ocak 2021 - 14:03

/ 2.570 views kez okundu.
reklam
SİGORTA HASTANESİNDEKİ SIR!
reklam

1992 Depreminde yıkılarak Dünya Bankası kredisiyle yeniden yaptırılan ve Erzincan’da uzun yıllar sağlık hizmeti sunan, daha sonra kapatılan eski SSK Hastanesinin akıbetinin ne olacağı merak konusu olmaya devam ediyor. Ulalar Beldesi eski Belediye Başkanı Paşa Dağ konuyu gündeme taşıdı. Dağ yaptığı açıklamada “Tam donanımlı SSK Hastanesinin kapatılmasına akıl sır ermedi” diyerek bu hastanenin  “13 Mart 1992 Erzincan Depremi Hastanesi” ismiyle Erzincan halkının hizmetine mutlaka tekrar açılmalıdır ifadelerinde bulundu. 

1992 depreminden sonra uzun yıllar Erzincan’da sağlık hizmeti veren eski SSK Hastanesinin kapatılarak atıl durumda bırakılması tepki çekmeye devam ediyor. Konuyu gündeme taşıyan Ulalar Beldesi eski Belediye Başkanı Paşa Dağ “Sigorta Hastanesindeki Sır” başlığıyla yaptığı açıklamada hastanenin yeniden faaliyete başlaması gerektiğini vurguladı. Dağ yaptığı açıklamada şu ifadelerde bulundu;

“Erzincan ilimizdeki Sigorta Hastanesi 13 Mart 1992 depremindeki felaketle yıkıldı ve çok sayıda insanımız enkazda kalarak maalesef can verdi. O günün hükumetin başbakanı olan rahmetli Süleyman Demirel  deprem sabahı ilimize geldi. Önce Sigorta Hastanesi’nde yaşanan felaketi inceledi çünkü yıllar önce Sigorta Hastanesi Süleyman Demirel tarafından yaptırılmıştı, onun için merak edip akıbetini görmek istemişti.

İncelemeler yapıldı yıkılan hastanede ve kamu binaları, vatandaşların kullandığı daireler tüm tespitler kısa zamanda yapıldı ve Dünya Bankası‘ndan 290 milyon dolar kredi kullanıldı, depremin verdiği zararlar karşılandı, Sigorta Hastanesi ve Devlet Hastanesi kamu ve diğer  yıkılan konutlar köyler dahil tüm binalar yapılarak hak sahiplerine teslim edildi.

Hatta Sigorta Hastanesi bodrum katında daha önce yapılan binada yıllar sonra tespit edilen diyaliz makinası da yıllarca insanımızın sağlığı için kullanılmamıştır.

Yeni Sigorta Hastanesi’nin başka bir özelliği de, hastaneye ait lojmanların görevli personele yetecek sayıda daireyi de kapsamasıydı.  Sağlık görevlilerine tahsis edilerek çalışan sağlıkçılara büyük bir jest yapılmıştı.  Bu  hastanemiz yani   Sigorta Hastanesi  ne hikmetse “Neon Hastanesi” yapılıp sağlık hizmeti vermeye başlayınca kapatıldı.

Sigorta Hastanesi tam donanımlı olarak sağlık hizmeti verirken neden böyle apar topar kapatıldı akıl sır ermedi. İlk etapta Işıkpınar civarında eski Askeri Hastanesi hastalara hizmet vermeye başladı, yıllar sonra Araştırma Hastanesi hizmete açılınca hastalara sağlık hizmeti verilmeye başlandı.

2020 yılında tüm dünyada ve ülkemizde Covid19 pandemisi insan neslini tehdit etmeye başladığı ve bu tehdit sürmekte.  Bu süreçte dahi Sigorta Hastanesi sağlık hizmetine neden açılmadı ve neden açılmıyor?

Sigorta Hastanesi hasta yatağı olanakları,  tıbbi cihaza ulaşım rahatlığı gibi imkanlarına rağmen değerlendirmeye alınmadı, şehrin merkezine kilometrelerce uzak olan  Askeri Hastane ve Araştırma Hastaneleri ısrarla kullanıldı!

Araştırma ve Askeri Hastanelerin uzaklığı Erzincan halkının sağlığını doğrudan etkileyen bir meseledir. Hastanın zamanında tedavi  imkanına kavuşmasının zor olması, ulaşım sorunun yani akaryakıt giderlerinin yaşanması vatandaşlarımızın ölümüne dahi neden olabilir, bu vebali kim üstlenecek.

İlimizdeki devlet yetkililerine; yani  milletvekillerine, Türk Tabipleri Birliği Erzincan Şubesine, Sivil Toplum Örgütleri Sağlık Müdürlüğü’ne ve siyasi parti yetkililerine soruyorum; İnsanlar her gün Covid19 pandemisi nedeniyle hayatlarını kaybederken siz halen bu sorumsuzluğa seyirci mi kalacaksınız?  Sesiniz çıkmayacak mı? Peki, devlet 1992 yılında depremde yıkılan Sigorta Hastanesi’ni neden 290 milyon dolar borç alarak yaptırdı, hiç mi düşünülmüyor?

Benim ve halkın parasıyla yaptırılan Sigorta Hastanesi;  “13 Mart 1992 Erzincan Depremi Hastanesi” ismiyle Erzincan halkının hizmetine mutlaka tekrar açılmalıdır.

Ben şehrin göbeğinde hiçbir araç kullanmadan rahatça sağlık hizmetine ulaşmamızı sağlayan Sigorta Hastanesi’nin neden kapatıldığını gerekçeleriyle kamuoyu ile paylaşılmasını talep ediyorum.

Bugün dünyamızda ve ülkemizde hayatını kaybeden insanlarımızın ölmesine seyirci mi kalacağız? Bu belirttiğim unsurlar çerçevesinde konunun tüm paydaşlarına aşağıda yer alan sorularımı yöneltiyorum;

  1. 30 bin metrekare arsa üzerinde inşa edilen Sigorta Hastanesi, lojmanı ve polikliniği neden kapatıldı? Gerekçeli kararın detaylarıyla paylaşılmasını talep ediyorum.

2.Ülkemizde 22 bin insan öldü. Dünyamızda 2 milyon insan öldü. Erzincan ölçeğinde veriler detaylı sağlanmadığı için kaç kişinin öldüğünü ekleyemiyorum ancak bu süreçte Sigorta Hastanesi aktif hale getirilseydi  vatandaşların sağlık hizmetine erişimi daha iyi olmaz mıydı?

3.İstanbul’da yer alan Atatürk Havalimanı prefabrik yapılarla Covid19 pandemisi için milyonlar harcanarak yapılırken; Erzincan Sigorta Hastanesi neden kapalı?

Yetkililerden cevap bekliyorum.”

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.