DOLAR 32,2053 % -0.22
EURO 35,1156 % -0.22
GRAM ALTIN 2.500,70 % 1,40
ÇEYREK A. 4.088,64 % 1,40
BITCOIN 67.104,14 1.303
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava
Google News

SIRADIŞI SANATÇININ İLGİNÇ ESERİ

Son Güncelleme :

19 Şubat 2021 - 16:02

/ 649 views kez okundu.
reklam
SIRADIŞI SANATÇININ İLGİNÇ ESERİ
reklam

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kavukcu yeni bir sanat eseri üretti. Sıra dışı çalışmalara imza atan Kavukçu, Erzincan  Barış Manço Parkı’nda ağaçların arasına yerleştirdiği 13 metrelik piramit konstrüksiyonu buz tutturarak kadına şiddet konusunu gündeme getirdi.

Daha önce terör, şiddet, ölüm, sonsuzluk, yücelik, eğitim, pandemi gibi birçok kavram ve orman yangınları, mülteci sorunu, Covid-19 gibi birçok sosyal problem üzerine enstalasyonlar, alan- kurgular ve performanslar üreten sanatçı, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kavukcu yeni bir sanat eseri üretti. Erzincan Merkez’de Barış Manço Parkı’nda ağaçların arasına yerleştirdiği 13 metrelik piramit konstrüksiyonu buz tutturarak kadına şiddet konusunu gündeme getirdi.

Sanatçının enstalasyonu 9 metrelik bir metal konstrüksiyon ve tepesinde gökyüzüne uzanan 4 metrelik bir merdiven yapıdan meydana getirildi.  Merdiven üzerine neon ışıklandırmalar ile “KADIN” kelimesini yerleştiren ve ardından enstalasyonu buz ile bir araya getiren Kavukcu, toplumdaki cinsiyet eşitsizliği ve her gün şiddetin her türlüsüne maruz kalan kadınlar adına bir eleştiri dili oluşturdu.. Kavukcu’nun buz tutturduğu enstalasyonun dört ayrı yüzeyine kadına ait bazı kavramları boya ile yazdığı performansı ile tamamlanan eser, şehrin merkezinde olması itibariyle kadına şiddetin acı ve insafsız yönlerini insanlara hatırlatmayı amaçlıyor.

Sanatçı, buz tutturduğu konstrüksiyonun bir yüzeyine “ANNE” yazarak, hem bugünlerde yaşanan terör olayları nedeniyle acı içinde bırakılan/ psikolojik şiddete maruz kalan şehit annelerini hem de bütün anne olan kadınların sürekli aile yaşantılarında ve toplumsal hayatında yaşadıkları acılara gönderme yaptı. . Buz tutmuş bir yüzeye ise “AİLE” yazarak kadının aile içindeki yerine göndermede bulunan Kavukcu, bir diğer buz yüzeye ise “EMEKÇİ KADIN” yazarak çalışan kadınlara, işçi kadınlara ve bir kadının hayatında verdiği bütün emeğe gönderme yaptı. Dördüncü yüzeye ise “ŞİDDET” yazarak bu üç duvardaki güçlü, merhametli, şefkatli, topluma katılan kadın rollerinin hepsini kaplayan bir probleme işaret etti.

Bu acıyı ve şiddeti sanatsal bir dil ile ifade ederek eleştiri getiren Kavukcu, adeta bu şiddeti buz içine hapsetmek istiyor.. Konstüksiyonunu buz tutturan Kavukcu, bir diğer yönüyle ise kadına şiddetin toplumda gözden kaçırılmasını eleştirerek, toplumun kadına şiddete karşı buz tutan yönünü simgeleştiriyor.

Konstürüksiyonun en tepesineyse ışıltılı harfler ile “KADIN” kavramını yerleştiren Kavukcu, toplumdaki cinsiyet eşitsizliğine bu kavramı yükselen formun en tepesine yerleştirerek karşı çıkıyor.. Ayrıca sanatçı, neon aydınlatmalar ile yazdığı “KADIN” yazısı ile bütün zorluklara rağmen hayatıın ayrılmaz bir parçası olan kadınların ışıldayarak ayakta kalmasına da gönderme yapıyor. Konstrüksiyonun gökyüzüne ve sonsuzluğa açılan formu da bu durumu pekiştirerek, bir yönüyle kadın cinayetlerini eleştirirken bir yönüyle de sonsuzluğa uzanan varlıkları ile kadını ifade ediyor. Ayrıca kadının kendi kültürümüz ve geleneğimizde baş tacı edilmesi durumuna da gönderme yapıyor.

Kavukcu, Erzincan Barış Manço Parkı’nda yaptığı çalışması için gereken desteği kendisinden esirgemeyen Erzincan Valisi Mehmet Makas’a, Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun’a ve Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent’e teşekkürlerini iletirken, toplumda kadına şiddetin azalması ve insanların bu konuda bilinçlenmeleri gerektiğini belirtti.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.