DOLAR 32,4156 % 0.19
EURO 35,7329 % 0.62
GRAM ALTIN 2.326,05 % 0,24
ÇEYREK A. 3.803,08 % 0,24
BITCOIN 2.301.920 2.31
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava
Google News

ŞUBAT AYI SERACILIK İÇİN EN UYGUN ZAMAN

Son Güncelleme :

24 Şubat 2022 - 14:29

/ 324 views kez okundu.
reklam
ŞUBAT AYI SERACILIK İÇİN EN UYGUN ZAMAN
reklam

Tarımsal alanda üreticilerin ve yetiştiricilerin mevsimsel hareketlerin biyodinamik takvimine göre Şubat ayında Seracılık en uygun zaman olarak değerlendiriliyor. Özellikle havaların ısınmasıyla birlikte yağış oranının Şubat ayı itibarıyla artması nedeniyle tarımsal ürün üreticilerinin nasıl bir hazırlıkta bulunmaları gerektiğine ilişkin tavsiyelerde bulunuluyor.

Tarımsal alanda üreticilerin ve yetiştiricilerin mevsimsel hareketlerin biyodinamik takvimine göre Şubat ayında Seracılık en uygun zaman olarak değerlendiriliyor. Özellikle havaların ısınmasıyla birlikte yağış oranının Şubat ayı itibarıyla artması nedeniyle tarımsal ürün üreticilerinin nasıl bir hazırlıkta bulunmaları gerektiğine ilişkin tavsiyelerde bulunuluyor. Şubat ayından itibaren en çok ekilen bitkiler kök, yaprak, çiçek ve meyve grubundaki bitkiler olarak tanımlanıyor. Özellikle su elementli bitkilerin veya sebzelerin ekilmesi, şaşırtma yapılması ve seralarda veya bahçelerde yerleştirilmesi için en uygun zaman. Toprağın direkt ekim veya sıfır toprak işlenmesi amacıyla toprak neminin korunması ve toprağın ıslahı için toprak işleme sürecinin tamamlanması gerekiyor.

İklimin zaman zaman değişiklikler göstermesi nedeniyle ürünün Seralarda üretilerek yetiştirilmesi önem arz ediyor. Bahar aylarında bolluğun en fazla görülebileceği sebze ürünlerinin yanında çiçek bitkileri de yer alıyor. Bu süreçte sıcaklık, ışık, nem ve hava gibi etmenler denetleniyor. Çeşitli kültür bitkileriyle bunların tohum, fide ve fidanları üretiliyor. Bu bitkileri korumak ve sergilemek amacıyla cam, plastik vb. ışık geçirebilen malzemelerde kaplanarak yüksek sistemli bir örtüaltı yetiştiriciliği yapılıyor. Düşük yatırım masraflarıyla da kurulabilen Seralarda ısıtma sisteminin doğru bir şekilde sağlanması yetiştiriciye birçok açıdan kazanım sağlayabiliyor. Çünkü kış aylarında kurulan seralarda bir ısıtma problemi ortaya çıkabiliyor. Ancak sıcaklıkların artmasıyla birlikte doğal olarak çevresel ısınmanın artması seracılıkta bu gideri ortadan kaldırıyor. Özellikle Şubat ile birlikte Mart ve Nisan aylarında buhar oranının doğada yükselerek artması da nem kaybı gibi sorunları gideriyor. Daha düşük yatırım gideriyle daha iyi kalitede ve bollukta ürün elde edilebiliyor.

Şubat ayında turfanda sebzecilik için daha önce kasalara ekilen domates, biber, kabak, patlıcan fideleri ile karpuz, hıyar tohumları 10×10 cm ebattaki naylon torbalara dikilir. Bu arada tünellerin hazırlığı yapılır. Taban gübresi uygulanır. Kargı ve tel çubuklar yerlerine dikilir. Çökerten hastalığına karşı mücadele yapılır.

Yine bu aydan itibaren kesme çiçek yetiştiriciliği olarak da bilinen Seracılık çalışması süreci başlar. Kesme çiçek olarak da bilinen bitkiler kumlu, tınlı, geçirgenliği iyi, organik madde miktarı yüksek topraklarda tohumlanır. Kasımpatı, menekşe, süs lahanası, çuha çiçekleri, siklamenler, funda gibi çiçeklerin yanında soğanlı bitkiler olan Muscari, sümbül ve laleler için ekim zamanıdır.

Şayet Şubat ayında bütün bu işlemleri tamamladıysanız Nisan ve Mayıs ayından itibaren ürünleri toplamaya başlayacaksınız demektir. Şayet seracılık fikrinde değilseniz. Bahçelerde ekilecek bitkiler içinde uygun bir zaman. Hava koşullarını da takip ettiğiniz zaman değişik fikirlerde bahçe önerilerini hayata geçirebilirsiniz.

Şubat ayında bahçelerde yapılacak önemli işlerden biri de dondan hasar gören ağaç, çalı ve güllerin budanmasıdır. Kırık ve çok odunlaşmış dalları dipten temizleyin. Çünkü bitki dalları zamanında budandığında bahar mevsimine sağlıklı yeni sürgünlerle dünyaya yeniden gelir. Yağışların başlamasıyla birlikte ise yeni ve sağlıklı dallardan yeşererek daha hızlı ve güçlü olarak gelişir.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.