DOLAR 32,3862 % 0.19
EURO 35,1055 % -0.02
GRAM ALTIN 2.326,14 % 0,25
ÇEYREK A. 3.803,23 % 0,25
BITCOIN 2.288.933 0.077
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 17°
Google News

“TARİHİ DOKUNUN BOZULMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ”

Son Güncelleme :

22 Nisan 2022 - 19:07

/ 390 views kez okundu.
reklam
“TARİHİ DOKUNUN BOZULMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ”
reklam

1939 Erzincan depreminden sonra yaptırılan şehrin en eski yapılarından olan tarihi özelliği taşıyan 13 Şubat Caddesi üzerindeki Ziraat Bankası binasının yıkılacak olması kararına tepkiler çığ gibi büyüyor. CHP İl Başkanı Ayhan Doğan olaya tepki göstererek bu binaya sahip çıkılması gerektiğini ifade etti.

1939 Erzincan depreminden sonra yaptırılan şehrin en eski yapılarından olan ve tarihi özelliği taşıyan 13 Şubat Caddesi üzerindeki Ziraat Bankası binasının yıkılacak olması kararına tepkiler çığ gibi büyüyor. CHP İl Başkanı Ayhan Doğan olaya tepki göstererek bu binaya sahip çıkılması gerektiğini ifade etti. Tarihi banka binası önünde yapılan açıklamaya CHP İl Başkanı Doğan, Merkez İlçe Başkanı Ali Aras, Kadın Kolları, Gençlik Kolları, Pati yöneticileri ve partililer katıldı.

Burada açıklama yapan Başkan Doğan Erzincan’ın dokusunun bozulmasına izin vermeyeceğiz” diyerek alınan karara tepki gösterdi.

Başkan Doğan açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Bizler bir gün göçüp gideceğiz bu güzel beldeden Ama bizden sonra, bizi anlatmalı gelecek kuşaklara, bu şirin Erzincan. Bizden sonra bu şehirde kalacak evlatlarımıza, şehri en iyi anlatan miraslar bırakıp gitmeliyiz.

Bizden sonraki vasıflı insanların bu şehirde yaşamlarını sürdürebilmeleri için bugünden başlayarak geleceğe yönelik çok önemli nedenler oluşturmalıyız. Nasıl ki içlerinde insan yaşamayan binalar uzun süre hayatta kalamazlarsa. Hak ettikleri gelişmişliğe ulaşamayan şehirler de, umut veren şehir olgusuna ve arzu ettikleri nüfusa asla ulaşamazlar.

O zaman nasıl olmalı şehirler? Şehirler; umut dağıtmalı bünyesinde yaşayan insanlara. Şehirler; kucak açmalı kendisine koşan kalabalıklara. Şehirler geçmişiyle bir arada yaşamalı aslına sadık kalmalı. Şehirler; kendisine tarihsel misyon oluşturan değerlerini korumalı.

Şehirler tarihine kültürüne mirasına sahip çıkmalı. Ağaçları kesilmemeli şehirlerin. Nefesleri tükenmemeli şehirlerin. Feryatlarına kulak verilmeli şehirlerin. Şehirlerle ilgili önemli kararlar alınmadan önce şehirlerde yaşayanlara mutlaka sorulmalı. Sesleri kısılmamalı şehirlerin. Önleri açılmalı şehirlerin.

Şehirlerin aydınları susmamalı. Şehirlerin kanaat önderleri özgürce konuşmalı. Şehirlerin cazibesi artırılmalı. Şehirlerin kültürel değerlerine saygı duyulmalı. Şehirlerin dinamiklerine sahip çıkılmalı. Siyasiler, şehirlerin geleceğini aydınlatmalı. Zenginler, şehirlerin ufkunu karartmamalı. Yöneticiler, şehirlerin ruhunu yaşatmalı. Bürokratlar, şehirlerin tarihi misyonuna saygı duymalı. Seçilmişler, şehirlerin ruhuyla uyuşmalı.

Korku barınmamalı şehirlerde. Zulüm yaşanmamalı şehirlerde. Eleştirenlere saygı duyulmalı şehirlerde. Başarı kendine yol bulmalı şehirlerde. Sülüklerden kurtarılmalı şehirler. Dalkavuklardan arınmalı şehirler. Adam gibi adamlardan oluşmalı şehirler. Dünyaya örnek çalışmalarla iz bırakmalı şehirler. Vasıflı insan sayısında birbiriyle yarışmalı şehirler.

Nüfusları artarken sorunları artmamalı şehirlerin. Aldıkları sorunlu göçlerle gelecekleri kararmamalı şehirlerin. Kaliteli insanları bünyesinde tutmalı ve kaliteli göçler almalı. Şehirler nefes almalı soluksuz kalmamalı. Şehirlerin bünyesinden çıkan filizler asla budanmamalı. Şehirler sonsuza kadar ilelebet yaşamalı. Yaşadığımız şehirlerde; doğruları, ağzımız dolu dolu haykırarak cihana duyuramıyorsak, Söyleyin neye yarar insanlığımız, neye yarar iri ve heybetli cüsselerimiz…

Bu şehirde sürekli yaşanan büyük deprem felaketleri sonucu geçmişten günümüze kadar bizden öncekileri anlatan çok az tarihsel yapı bulunmaktadır.

İşte onlardan biride bugün önünde yıkılmasına birlikte engel olmaya çalıştığımız bu taş binadır.

Gelin Dağ gibi, taş gibi duralım bu binanın yanında. Söz konusu Erzincan olduğunda hepimiz siyaset üstü duygularla şirin Erzincan’ımıza sahip çıkalım.

İstiklal marşımızın yazarı Mehmet Akif Ersoy un Süleymaniye nin önemine binaen yazdığı o güzel dörtlüğü burada size okuyarak konuşmamı sürdürmek istiyorum.

Mehmet Akif Diyor ki;

Gel yıkalım şu Süleymaniye’yi desen

İki kazma kürek, iki de ırgat gerek.

Hadi gel yapalım yeniden şunu desen

Bir Sinan birde Süleyman gerek.

Bizde buradan diyoruz ki;

1960lı yılların başında yapılan tarih kokan bu taş binayı iş makineleriyle bir günde yıkabilirsiniz.

Ama yarın pişman olduğunuzda tarih sizi yargıladığında haydi gelin yeniden yapalım diyemezsiniz. Hatanızı tamir edemezsiniz.

Şehrimizin değerli yöneticileri!

Öncelikle bu şehrin değerleriyle mutlu olduğunu her yerde anlatan Sayın Binali Yıldırım beyefendi.

Saygıdeğer yöneticiler seçilmiş ve atanmışlar.

Farklı görüşlerde siyaset yapan ilimizde ki siyasi parti yöneticileri

Çok kıymetli sivil toplum örgütlerimiz buradan sizlere en tiz sesimizle sesleniyoruz. Bu kararın yeniden gözden geçirilmesini ve bu yıkımın acilen durdurulmasını istiyoruz.

Değerli basın mensuplarımız!

Lütfen duyun ve duyurun bu sesimizi.

Evet, bu şehrin yönetiminde bizde varız diyen herkese. Sesimizin en yüksek tonuyla buradan haykırarak yanımızda durmanızı ve bu yanlış karara bizimle itiraz etmenizi istiyoruz…

Bizler bugün burada şehrine değer veren şehriyle gurur duyan her görüşten Erzincanlılar olarak tarihe bir not düşüyoruz.

Lütfen şehrimizin basın mensupları bu sözlerimizi ve bu eylemimizi kayda alsınlar.

Biz artık bu şehirde biz yaptık oldu mantığıyla hareket eden bir yönetim kadrosu asla istemiyoruz. Bir şehrin Üniversitesi o şehrin tarihi misyonunu tarihsel hikayesini yok etmeye kalkan bir kararın arkasında duruyorsa, o üniversitenin şehre sağlayacağı bilimsel bir katkısının olamayacağını düşünüyoruz.

Son kez uyarıyoruz vicdanlarınıza sesleniyoruz eğer duymak istemezseniz sesimizi, ulusal anlamda farklı platformlara taşıyacağız bu yanlış kararınızı.

Hukuksal sürecide başlatarak şehrimizin tarihsel misyonuna sahip çıkacağız.

Bu şehrin güzide avukatlarını da yanımıza alarak haklı davamızı sonuna kadar savunacağız.

Şehre rağmen, Erzincan halkına rağmen biz istediğimizi yaparız diyenler ilk seçimlerde bunun neticesine de katlanmak zorunda kalacaklardır.  Erzincanlıları ciddiye almazsanız eğer onlarda seçim zamanı sizleri ciddiye almazlar bu böyle biline…

Değerli arkadaşlar!

Hepinize teşekkür ediyorum. Bu memleket sevdamıza ve haklı çağrımıza koşup gelerek Erzincan davamızı yalnız bırakmadınız. Burada tek yürek oldunuz. Yürekleri Erzincan için birlikte çarpanlara selam olsun. Sizleri kutluyorum. Erzincan’a sahip çıkan bu şehrin vefalı insanları….”

CHP İl Başkanı Ayhan Doğan konuşmasının ardından muhabirlerin sorularını yanıtladı. “Siz daha önce sosyal medyada da konuyu duyurdunuz. Konu hakkında size bir cevap verildi mi? Size tatmin edici bir cevap verildi mi?” sorusuna cevap veren Başkan Doğan şu ifadelere yer verdi; “Bize yapılan tatmin edici bir açıklama yok. Söylenen buraya 5 katlı bir AVM yapılacağı. Bir de buranın yıkılmasına ilişkin CHP Meclis üyelerinin de imzası var deniyor ama CHP’li Meclis üyeleri imzalamadı. Orada buranın imar planının 4’ten 5’e çıkarılması için oylama durumu olmuş. 1 Nisan tarihinde yapılan toplantıda yapının yıkımı konusunda değil, imar değişikliğine ilişkin bir oylama yapılmış. Ardından yıkım planının gündeme gelmesiyle biz bu durum henüz askıdayken itirazını yaptık. Konu tekrar Belediye Meclisine gelecek ve biz tekrar CHP Grubu olarak Meclis üyelerimizle birlikte ‘Hayır’ diyeceğiz. Ardından buranın tarihi yapı statüsüne alınması için Erzurum Bölge Müdürlüğüne dilekçe vereceğiz. Dilekçeyi de bu hafta içerisinde vereceğiz. Amaç burada bu binanın yıkılmaması. Erzincan’ın dokusunun bozulmaması.”

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.