SON DAKİKA
hava
Google News

TERCAN ÇAYIRLI BÖLGESİNDE PANCARLAR TARLADA KALDI

Son Güncelleme :

16 Kasım 2020 - 15:29

/ 1.182 views kez okundu.
reklam
TERCAN ÇAYIRLI BÖLGESİNDE PANCARLAR TARLADA KALDI
reklam

Pancarlar tarlada kaldı. Erzincan’ın Tercan, Mercan, Çayırlı ve bağlı birçok belde ve köylerinde pancar ekicileri pancarların tarlalarından zamanında alınmamasından dolayı mağduriyet yaşıyor. Erzincan ve Erzurum Şeker Fabrikalarının birleştirilerek özelleşmesinin ardından pancarların Erzurum Şeker Fabrikası tarafından alınmasını bekleyen üreticiler yetkililerin konuya çözüm bulmasını bekliyor.

Erzincan’ın Tercan, Mercan, Çayırlı ve bağlı birçok belde ve köylerinde pancar ekicileri pancarların tarlalarından zamanında alınmamasından dolayı mağduriyet yaşıyor. Söküm işlemlerinin tamamlanmasının ardından 45 ile 25 gün önce sökülen pancarlar tarlada bekliyor.

Erzincan ve Erzurum Şeker Fabrikalarının birleştirilerek özelleşmesinin ardından pancarların Erzurum Şeker Fabrikası tarafından alınmasını bekleyen üreticiler yetkililerin konuya çözüm bulmasını bekliyor. Pancarların tarladan alınması için Fabrikaları satın alan ilgili firmaya defalarca müracaat eden çiftçiler yaşanan sorunun çözülememesinden şikayetçi.

Erzincan Ziraat Odası Başkanı Tamer Geyik bölgeyi ziyaret ederek pancar üreticileriyle görüştü. Pancarların zamanında alınmamasından dolayı çiftçilerin mağdur olduğunu belirten Geyik, mahsulün beklemesinin fire artışına neden olduğunu, polar düşüklüğü yaşandığını ve çiftçinin zarara uğradığını ifade etti. Şeker Fabrikalarının özelleşmesiyle birlikte sorunların üst üste geldiğine dikkat çeken Tamer Geyik, ilgili firmanın duyarsızlığından şikayetçi. Geyik açıklamasında, “ Fabrika buradaki üreticilerimize bir gün verdi. Dedi ki; “10. ayın 10’unda pancarları sökün.” Vatandaşımız ise pancarları söktü ve buralara sülo etti. Aşağı yukarı 40 gündür pancarlar burada bekliyor. 40 gün önce sökün gelip alacağız dedi. 40 gündür 45 gündür bu pancarlar burada bekliyor.

Ayrıca dün bizim buraya geleceğimizi duyan Sayın fabrikanın yetkilileri üreticilerimizi çiftçilerimizi arayarak “Kesinlikle basına konuşmayın. Konuşursanız sizin için iyi olmaz. Fireleriniz yüksek çıkar. Şeker oranınız düşük çıkar.” diye üreticimizi de tehdit etmişler. Çiftçimizi tehdit ettiler. Eğer şeker fabrikasını alan firma bu işi götüremiyorsa; fabrikayı bıraksın. Biz fabrikayı devletimizin çalıştırmasını istiyoruz. Türk Şeker Şirketi bir an önce Erzincan Şeker Fabrikasını geri alsın. Biz üretimimizi devletimize yapmak istiyoruz. Bunlar beceremediler, çiftçimizi mağdur ettiler. Biz üreticilerimiz adına mahkemeye gideceğiz ve gerekli işlemleri yapacağız.

Şu anda Kargın, Mercan, Çayırlı bölgemizdeki, ilçelerimizdeki pancarlar halen duruyor. Çadırkaya, Büklümdere, Sarıkaya da var. Yani Kargın, Mercan ve Çayırlı kantarlarına bağlı beldelerin pancarları duruyor. Yazık, günah. Bunlar milli servet! Üreticimiz gece gündüz demeden çalıştı, üretti. Ürettiği mahsulü gelip götürmüyorlar. Bir şey söylediklerinde de tehdit ediyorlar. Sayın Valimiz, Sayın Milletvekillerimiz lütfen bu olaya bir el atın! Şirketlerin yanında olmayın, üreticimizin yanında olun. Şirketin gerekçesi de; “Program yapmışız sırayla götürüyoruz.” diyorlar. Bu ne bitmez bir sıraymış ki 40 gündür pancar yerde bekliyor. Yine gelip götüreceğiz diyebilirler ama nereden baksan bir 10-15 gün daha pancarlar yerde bekler.

Mevsim yaza doğru gitmiyor. Kışa doğru gidiyor. Bu ürün burada nasıl kalacak? Burası tarla. Bu üreticimize bir sürü zararı olacak. Yarın ürünün firesi de yüksek çıkacak. Üretici sıkıntı yaşayacak. Mağdur olacak. Ama maalesef ki bu mağduriyetler hiç kimsenin gözünde gözükmüyor. Kar yağdığında da çiftçimize “Gelin üstünü temizleyin, yolunu yapın, pullayın. Biz gelip alalım. Yoksa almayız.” diyecekler.

Biz bu konuyu defalarca gündeme getirdik. Fabrikanın yetkilileriyle görüştük. Sayın vekillerimize konuyu izah ettik. İl başkanımız Mehmet Cavit Şireci’yle fabrikayı ziyaret ettik. “Bize süre verin, taşıyacağız, çiftçiyi mağdur etmeyeceğiz.” dendi ama durum ortada. Şeker pancarlarımız 40 gündür yerde. Yüzde 20 oranında bir kaybı oldu. Bu çiftçimizin zararını kim verecek? Fabrikayı alan Albayrak şirketi bunun vebalini çiftçiye nasıl verecek? Çiftçimizi mağdur ederek mi verecek? Ya da bunların başka bir amaçları vardır. Ürünleri dışarıdan getirip ülkemizi dışarıya bağımlı hale getirmek gibi. Bu şekilde insanlarımızı yıldırıyorlar. İnsanlarımız “Pancar ekmeyeceğiz.” diyorlar. Ama biz ekeceğiz, biz bırakmayacağız. Ülkemizin ekonomisine katkıda bulunacağız. Biz yerli ve milli olarak ürünlerimizin arkasında duracağız. Pancarımızı ekeceğiz. Bizim Sayın Cumhurbaşkanımızdan da bir ricamız var. Lütfen bu ihaleyi iptal etsin. Şeker fabrikasını satan, alan şirketlerin elinden alsın. Çiftçimizi böyle mağdur etmeye kimsenin hakkı yoktur. Erzincan Ziraat Odası olarak, Ziraat Odası başkanı olarak bas bas bağırıyorum. Artık yeter! Bu sesimizi duyun! Çiftçimizi mağdur etmeyin. Bizleri mağdur etmeyin. Bizleri artık yerimizden yurdumuzdan etmeyin. Artık Yeter!” diye konuştu,

Ziraat Odası Genel Sekreteri Ziraat Mühendisi Abdulkadir Karahan ise yaptığı açıklamada; “Çiftçilerimiz 40-45 gündür mahsullerini, şeker pancarlarını söküp  tarlalarında bırakmış durumdalar. 45 gündür yetkili şirket, fabrika gelip almadı. Çiftçilerimiz çok mağdur durumdadır. Bu mağduriyetin bir an önce giderilmesi için yetkililere sesleniyoruz. Tarım İlçe Müdürlüğüyle birlikte yaptığımız tespitlerde günlerdir tarlalarda bekleyen pancarlarda yüzde 20-22 oranında bir ürün kaybı var. 100 ton pancarın 22 tonu gitmiş durumdadır. Büyük bir nem kaybı, çürüme ve küflenme var. Bu nedenle şeker oranı da çok düşük. Ürün çürüdüğünden dolayı fabrikaya gittiği zaman poları da kesinlikle düşük çıkacaktır. Polar eksikliğinden dolayı fiyat eksikliği de olacaktır. Çiftçimiz bu durumda çok mağdur olacak.

Çiftçimiz Mercan gibi birçok köyde ürünlerini yol boyunca sürü halinde bekletiyor. Talebimiz pancarların bir an önce kaldırılıp çiftçimizin mağduriyetinin giderilmesidir. Çiftçimize gün verildi. “Şu günde alacağız.” denildi. Çiftçimizde pancarını söktü ve tarlasına getirip yığdı ama gelip almadılar. Bu kadar bekleteceklerdiyse çiftçimize söktürmeyeceklerdi. Almamalarının gerekçesi olarakta; Ropa denilen bir aletin gelip ürünleri alması gerektiği ve bu aletinde bölgede âdeti bir tane olduğu için yetiştiremediği gösteriliyor. Ayrıca Ropa aleti Erzurum’da çalıştığı için ürünü kaldıramıyormuş. Bu aletin bir haftaya kadar da geleceğini tahmin etmiyorum. Çiftçimiz gerçekten çok mağdur.

Bu durumun ekonomiye de çok zararı var. Bu mağduriyetten sonra çiftçimizin de bu nedenle bu ürünü bir daha ekeceğini tahmin etmiyorum. Ben Ziraat Mühendisi olarak söylüyorum, pancar üşüdü ve bu üründen şekerde çıkmayacak polar da çıkmayacak. Geçen hafta yayınladığımız raporu zarar ziyan tespiti olarak tuttuk. Yüzde 20-22 oranında nem oranı, çürüme ve verim kaybı var. Yani 100 tonluk pancarda 22 kilo zarar anlamına geliyor. Ayrıca fabrikada polar düşüklüğü görüldüğü zamanda fiyatta düşük oluyor. Zaten Küp şeker taban fiyatı 336 olarak belirledi. Ürünün her polar düşüklüğünde çiftçimiz 25 tl eksiğini alacak. 15 polar alan bir çiftçi 300 liraya yakın bir para almış olacak. Sulu arazide alternatif olarak ekeceğimiz başka bir üründe yok. Bu gerçekten bizim ve çiftçinin ekmek kapısı. Bölgemizin geçim kaynağı ve en temel ürünü pancardır. Mercan bölgemizle birlikte Edebük, Büklümdere, Gökçe, Çadırkaya köyleri var. Çayırlı ilçemizde de aynı problemler var. Oraya da gittik tespit çalışması yaptık. Bağpınar, Sarıkaya, Kurukol ve Beşkaya köyleri de var. Sonuç olarak bütün bölge çiftçimizin hepsi mağdur durumdadır.”

Mercan, Kargın, Harmantepe ve diğer bölgelerde mağduriyet yaşayan çiftçiler ise sorunun bir an önce çözüme kavuşmasını istiyor. Fabrikalar özelleşmeden önce bu tür sorunların yaşanmadığını belirten üreticiler; “Bizler sözleşmeli tarım yapıyoruz, Geçtiğimiz yıllarda Çayırlı ilçesinde bulunan kantara mahsulümüzü zamanında teslim ediyorduk. Erzurum Şeker Fabrikası gelip kantardan pancarları alıyordu. Şimdi bu kantarlar kapandı. Pancarı tarladan çıkaralı 45 gün oldu ve mahsul tarlada bekliyor. Bu gün yarın alacağız diyerek bizleri oyalıyorlar. Pancar tarlada bekleyince kalite kaybı oluyor. Polar oranı düşüyor ve çürümeye başlıyor. Tarlalarımızı süremiyoruz, mağdur durumdayız. Yağışlar başlayınca kamyonlar tarlaya yanaşamayacak, sorunun çözümü için defalarca müracaatta bulunduk, fakat henüz bir çözüm yok. Yaşanan sorunlar nedeniyle birçok çiftçi gelecek yıl pancar ekmeme kararı aldı.” dediler.

 

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.