DOLAR 32,2481 % 0.01
EURO 34,8097 % 0.35
GRAM ALTIN 2.415,09 % 0,91
ÇEYREK A. 3.948,67 % 0,91
BITCOIN 62.118,30 -0.183
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 19°
Google News

TERZİBABA KAVŞAĞI BAKIR GÜL VAZOSUYLA YENİ BİR ÇEHREYE KAVUŞUYOR

Son Güncelleme :

17 Kasım 2023 - 14:55

/ 266 views kez okundu.
reklam
TERZİBABA KAVŞAĞI BAKIR GÜL VAZOSUYLA YENİ BİR ÇEHREYE KAVUŞUYOR
reklam

Erzincan Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından Erzincan’ın çehresini değiştirecek yeni bir motif yerleştirildi. Erzincan’ın girişi olarak da kabul edilen Terzibaba Kavşağında bakır gül vazosu misafirlerini yeni görünümüyle karşılayacak.

Erzincan Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından Erzincan’ın çehresini değiştirecek yeni bir motif yerleştirildi. Erzincan’ın girişi olarak da kabul edilen Terzibaba Kavşağında bakır gül vazosu misafirlerini yeni görünümüyle karşılayacak. Daha yeşil bir kent ve şehrin sembolik yapılarına bir yenisini ekleyen projeler gün yüzüne çıkmaya başladı. Bakır vazo kentin bakırcılık ve bakır dövmeciliğini de temsil eden bir yapıt olarak karşımıza çıkıyor. Bir eser niteliğini taşıyan bakır vazoda selvi, lale ve yaprak motifleri ön plana çıkıyor. Aylar süren bir çalışmanın ardından tamamlanarak yerleştirilen bakır vazo üzerindeki kırmızı gül dekoruyla dikkat çekiyor. Erzincan’ın bakır zenginliğini gösteren vazo, Cumhuriyet Meydanındaki Bakır Sürahi ile birlikte şehrin yeni tarihi eserleri kategorisine girmiş durumda. Erzincan Belediyesinin bu yeni çalışması Terzibaba Kavşağına ayrı bir görsel zenginlik katacak.

Erzincan’da Bakırcılığın Tarihi

Bakırcılığın tarihi Erzincan ilinde çok eskidir. Urartu medeniyetleri eserlerini Altıntepe kazılarından anlaşıldığına göre, Urartu döneminde Erzincan bakır işletmeciliği üretimleri Atina pazarlarında aranan mal olarak değer kazanmıştır.

Bakır levha işlemesinin yanısıra Erzincan ve yöresinde çok çeşitli türde araç-gereç, mutfak eşyası yada hamam takımları yapımında kullanılmaktaydı. Erzincan’dan ülke dışına satılan bakır eşya büyük miktarlara ulaşmaktaydı. Paris, Viyana ve Philadephia uluslararası fuarlarında sergilenen Erzincan yöresi bakır eşyaları büyük ün kazanmıştır.

Günümüzde ise, küçük ve orta ölçekli işletmeler tarafından üretilen mamuller genellikle iç piyasada pazarlanmaktadır. Sektör talep azalması nedeniyle önemli ölçüde zarara uğramış, birçok işyeri kapanmıştır. Bakırcılığın, Erzincan’da eski bir geçmişi vardır. Dövme bakırcılık çok yaygındı. Tepsiler, kazanlar, kaplar, ibrikler, leğenler yapılırdı. Alüminyum ve plastik eşyanın yaygınlaşmasıyla dövme bakırcılık önemini yitirmiş, yerini bakır el işlemeciliğine bırakmıştır. Günümüzde yapılan semaver, tepsi, biblo, tabak, kaşık, şekerlik, sigaralık, kupa, vazo gibi ürünler daha çok süs eşyası niteliğindedir. Bakırcı ustalarına gelen bakır levhalar türlü gereçlerin yardımıyla tepsi, tabak, vazo vb. biçime sokulur. Dövme, çekme, dökme yöntemleriyle biçimlendirilen bakır eşya yine türlü yöntemlerle işlenir. Bezemede çoğunlukla stilize lale, yaprak, narçiçeği, Selvi motifleri; hayvan figürleri, geometrik biçimler kullanılır. Bakır süs eşyaları, nikel kaplanmakta veya boyanarak süslenmekte, el işçiliği ile işlenerek yurt içi ve yurt dışına pazarlanmaktadır.

Üretimin yüzde 10’u yurt içinde, özellikle Ege ve Akdeniz Bölgeleri’ne, yüzde 90’ı ise yurt dışında A.B.D., İtalya, Finlandiya, Japonya, Almanya, Fransa gibi ülkelere pazarlanıyordu. Sanat değeri azaldığından önce yurt dışı, daha sonra da yurt içi pazarlar gün geçtikçe zayıfladı. Bu işten gelir sağlayanlar kendi sanatlarına kendileri değer vermeyerek başkalarının değer vermesini beklediler. Bugün bu bilince varan birkaç bakır işletmecisinin sabır ve üstün gayretleriyle Erzincan’da bakır işlemeciliği halen yapılmaktadır.

Yapılan araştırmalara göre bu gün Erzincan’da faaliyet gösteren yaklaşık 8-10 mağazada işleme bakır ve turistik bakır eşya satılmaktadır. (Dörtyol Yer Altı Çarşısı). Bakır işlemeciliğinde çalışan 40-50 civarında işçi bulunmaktadır. Halen tam kapasite ile çalışma imkânı bulunmayan 3 atölyede turistik bakır ürünleri üretilmektedir.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.