DOLAR 32,2585 % -0.01
EURO 34,7221 % 0
GRAM ALTIN 2.405,26 % 0,21
ÇEYREK A. 3.932,61 % 0,21
BITCOIN 62.440,01 -2.109
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 17°
Google News

TIBBİ ONKOLOJİ UZMANI BARAN AKAGÜNDÜZ; “YAŞLI HASTALAR YALNIZ BIRAKILMAMALIDIR”

Son Güncelleme :

21 Mart 2024 - 11:14

/ 585 views kez okundu.
reklam
TIBBİ ONKOLOJİ UZMANI BARAN AKAGÜNDÜZ; “YAŞLI HASTALAR YALNIZ BIRAKILMAMALIDIR”
reklam

Günümüzde kanser sıklığının artışının en önemli sebeplerinden biri de yaşlanma ile gelişen moleküler değişiklikler olması nedeniyle yaşlılarda yeme bozukluğu, kontrolsüz kilo alımı, lifli gıdalardan fakir beslenme, düzensiz uyku, sigara ve alkol kullanımı ile hareketsiz yaşam koşullarının bir kez daha irdelenmesine neden oluyor. 18-24 Mart Yaşlılar Haftası münasebetiyle yaşlı bireylerde kanser oranındaki artışa dikkat çeken Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Baran AKAGÜNDÜZ konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Günümüzde kanser sıklığının artışının en önemli sebeplerinden biri de yaşlanma ile gelişen moleküler değişiklikler olması nedeniyle yaşlılarda yeme bozukluğu, kontrolsüz kilo alımı, lifli gıdalardan fakir beslenme, düzensiz uyku, sigara ve alkol kullanımı ile hareketsiz yaşam koşullarının bir kez daha irdelenmesine neden oluyor. 18-24 Mart Yaşlılar Haftası münasebetiyle yaşlı bireylerde kanser oranındaki artışa dikkat çeken Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Baran AKAGÜNDÜZ konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. AKAGÜNDÜZ yaşlılıkta kanser görülme sıklığının artması ile birlikte takip ve tedavi sürecinin önemine dikkat çektiği açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Merhabalar. Ben Doç. Dr. Baran AKAGÜNDÜZ. Tıbbi Onkoloji Uzmanıyım. Akademik anlamda yaşlı kanser hastalarıyla ilgilenmekteyim. Bu konuda yayınlar yapmaktayım. İçinde bulunduğumuz hafta Yaşlılar Haftası. Yaşlılar günümüzde birçok problemle karşılaşıyor ve yaşlı nüfus oranı da her geçen gün toplumda ve dünyada artmakta. 2050 yılı itibariyle toplumda, ülkemizde ve dünyada yaşlı nüfus oranının gittikçe artacağı, 2050 yılına kadar hemen hemen toplumun %20’sini oluşturacağı öngörülmektedir.

Tabii yaşla birlikte kanser sıklığı da artmaktadır. Yaşlı kanser hastalarında takip ve tedavi süreci birçok faktöre bağlı olarak zorlaşmaktadır. Özellikle yaşlı hastalarda organ fonksiyonlarının gerilemesi, ek hastalıkların olması gibi sebeplerden dolayı bu hastalarda kanser tedavisi oldukça zorlu bir süreç haline dönmektedir. Tabii sosyal destek önemli olmakta bu hasta grubunda. Sosyal desteğin yaşlı kanser hastalarında hayat kalitesini düzelttiği, hatta sağ kalımı bile arttırdığı çeşitli çalışmalarda gösterilmiştir. Bu bağlamda yaşlı kanser hastalarında, sosyal desteğin önemi topluma, bireylere anlatılmalıdır. Bu konuyla ilgili farkındalık kamusal düzeyde de arttırılmalıdır. Kanserle mücadele eden yaşlı hastalarımızı hem kamu hem toplum hem de bireyler yalnız bırakmamalıdır. Teşekkür ederim.”

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.