DOLAR 32,2546 % -0.02
EURO 34,6934 % -0.07
GRAM ALTIN 2.401,24 % 0,04
ÇEYREK A. 3.926,03 % 0,04
BITCOIN 62.183,99 -2.34
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava
Google News

VALİ YARDIMCISI YUSUF İZCİ TARIM VE HAYVANCILIK SEKTÖRÜNDEKİ ÖNEMLİ GELİŞMELERİ DEĞERLENDİRDİ

Son Güncelleme :

03 Şubat 2024 - 10:27

/ 166 views kez okundu.
reklam
VALİ YARDIMCISI YUSUF İZCİ TARIM VE HAYVANCILIK SEKTÖRÜNDEKİ ÖNEMLİ GELİŞMELERİ DEĞERLENDİRDİ
reklam

Erzincan Valiliği Vali Yardımcısı Yusuf İZCİ ERT Şah Medya muhabirinin sorularını yanıtladı. İZCİ hayvancılık sektöründeki gelişmelere dikkat çektiği konuşmasında Erzincan Valisi Hamza AYDOĞDU’nun himayelerinde yürütülen ‘Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var’ projesinin Erzincan’a önemli katkısının olacağını belirtti. İZCİ Erzincan’ın Coğrafi Tescilli ürünlerine ilişkin yaptığı değerlendirmesinde ise özellikle Erzincan Tulum Peyniri ile ilgili tescil etiketine uygun çalışmaların yürütüleceğini belirtti.

Erzincan Valiliği Vali Yardımcısı Yusuf İZCİ ERT Şah Medya muhabirinin sorularını yanıtladı. İZCİ hayvancılık sektöründeki gelişmelere dikkat çektiği konuşmasında Erzincan Valisi Hamza AYDOĞDU’nun himayelerinde yürütülen ‘Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var’ projesinin Erzincan’a önemli katkısının olacağını belirtti. Projeye başvuru yapmak isteyen yetiştiriciler için çalışma başlattıklarını ve bu amaçla İl Merkezi ve İlçelerde ekipler oluşturduklarını belirtti. Vali Yardımcısı Yusuf İZCİ konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “İki gün önce yine basın mensuplarının da katılımıyla bir protokol töreni düzenlendi. Tarım Bakanlığı’nın koordinesinde ‘Köyünde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var’ projesi yürütülüyor. Eylül 2020 tarihinde birinci faz projeler yapıldı ve 2 gün önce Sayın Valimizin himayelerinde, başkanlığında Valiliğimiz ve Ziraat Bankası bölge Müdürlüğüyle proje protokolü imzalandı. Devletimiz tarafından vatandaşlarımıza 400 bin TL kredi imkânı veriliyor. 300 bin TL faizsiz ve 100 bin TL’si de çok düşük faizli olmak üzere 1 yıl ödemesiz ve toplamda 7 yılda geri ödemeli olacak şekilde bir proje. Devletimiz bu yolla küçükbaş hayvancılığı desteklemek istiyor. Bugüne kadar İlimizde 196 vatandaşımız bu kredilerden faydalanarak küçükbaş hayvancılıkla uğraşır hale geldi. Sayın Valimizin en son imzaladığı bu protokol ile birlikte yeniden kredilendirme imkânı açılacak ve vatandaşlarımızdan da zaten şu an başvuruları bekleyenler vardı. Tarım İl Müdürlüğü tarafından bire bir ekip kurduk. Tüm köylerimizde bu projeye başvuru yapmak isteyen vatandaşlarımızla İl/İlçe Müdürlüğündeki ekiplerimiz birebir görüşüyorlar.

Sayın Valimizle birlikte bizim Erzincan’da 540’ın üzerinde köyümüz var. Küçükbaş hayvancılığın uygun olduğu 300 köyde ve her köyde de en az 2 kişinin olduğu bir hedefimiz bulunmakta. Bu şekilde küçükbaş hayvancılıkla ilgili sahiplendirme yapmamız durumunda yaklaşık 600 vatandaşımıza da küçükbaş hayvancılık yoluyla geçimini temin etme imkânına kavuşturmuş olacağız. Dolayısıyla bir yandan seracılık çalışmaları bir yandan da küçükbaş hayvancılıkla ilgili devam eden bu proje kapsamında yakın süreç içerisinde inşallah vatandaşlarımızı da büyük oranda küçükbaş hayvancılığa yönlendirmeyi düşünüyoruz.”

“Tulum Peyniri İçin Yoğun Bir Çalışma İçerisindeyiz”

“Coğrafi Tescilli alan 10 ürünümüz var. Kemaliye Lök Tatlısı, Üzümlü Sarucu, Cimin Üzümü, Kemah Tuzu, Bal, Tulum Peyniri, Bakırcılık, Gazenna Kumaşı, Erzincan Kesme Kadayıfı, Kemaliye Dutu.

Erzincan yaylalarından olmayan sütlerle yapılan tulum peyniri konusu var. Yaklaşık 3 aydır tulum peyniri konusunda yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Tulum Peyniri konusunda her hafta mutlaka bir toplantı yapıyoruz. Toplantılarımıza sektör temsilcileri, Üniversiteden hocalarımıza çok teşekkür ediyoruz. Valimiz Hamza AYDOĞDU’nun başkanlığında bizlere de yol göstermesi ile de tüm paydaşlar ile çalışma talimatı verdi. Bizlerde Rektörümüz Prof. Dr. Akın LEVENT, rektör yardımcılarımız, Üniversiteden hocalarımız ile iş birliği içerisindeyiz. Ayrıca Tarım İl Müdürlüğümüz her türlü desteği veriyor. Gıda kontrol laboratuvarı aynı zamanda desteklerini sağlıyor. Malumunuz Tulum Peyniri 2001 yılında Erzincan Ticaret ve Sanayi odasından alınmıştı. Dolayısıyla Ticaret ve Sanayi odamız ile de ortak çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

“Üreticilerimiz Ürün Etiketine Koyun, Keçi Ve İnek Sütü İbaresi Düşmek Zorunda”

Tulum Peynirinde iyi bir noktada olduklarını ifade eden İZCİ; “2001 yılında tescilimiz alınmıştı ancak bu tescile uygun üretilen tulum peyniri oranımız çok az. Burada üreticilerimiz şöyle bir problemi var, Erzincan Tulum Peyniri Erzincan yaylalarından çıkan koyun sütünden yapılması gerekiyor ama şirden meselesi dediğimiz kuzu şirdeni ve hazır maya kullanıyorlardı belli aşamasında. Burada fazla veya normalin üzerinde kullanım Koyun sütü ile yapılmış tulum peynirine inek sütü ile yapılmış gibi sonuç veriyor. Bunun neticesinde üreticilerimiz koyun sütü ile tulum peyniri yapmış olsa da etiketine mevsimine göre koyun, keçi veya inek sütü ile yapılmıştır diye ibare düşmek zorunda kalıyorlar. Biz bu koyun, kuzu şirdeni meselesi ile ilgili akademik çalışma yapacağız. Üniversitemizin desteği ile bu hafta içerisinde bir protokol imzalanacak ve haftaya kurumsal olarak kurumların ne yapabileceği ile ilgili protokolümüzü hazırladık.

Üniversiteden hocalarımızın ve akademisyenlerimizin öncülüğünde tulum peyniri sezonunun başladığı Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında yaylalarımızdan örneklemeler alacağız ve bunlara koyun, kuzu şirdeniyle, uzay şirdeni ve hazır maya ile üretilmiş tulum peyniri durumuna getirerek bir örnekleme yapılacak. Bazılarına fazla şirden koyulacak, bazılarına az miktarda şirden koyulacak ve Eylül ayında bu akademik çalışmanın sonunda bu şirden meselesi ile net bir sonuç verecekler. İlk çalışmamız bu ve bunu netleştirdiğimiz takdirde artık etiketlerde koyun sütü ile yapılmış ise net bir şekilde koyun sütü ile yapıldığı yazılmış olacak. İkinci aşamada ki çalışmamız ise Erzincan’da yıllık ortalama 4 bin ton tulum peyniri üretimi var. Bu 4 bin ton tulum peynirinin çok az bir kısmı tescile uygun olarak üretiliyor. Firmalar kendileri üretimlerini yaparak satıyorlar.

“Oluşturacağımız Ekiplerle Tulum Peynirindeki Tüm Aşamaları Kontrol Altına Almış Olacağız”

“Bu yıl Tarım İl Müdürlüğümüz ve Tarım İlçe Müdürlüklerimize üniversitemizin de katkıları ile ekipler oluşturarak, koyundan alınan sütün tereme haline gelip teremeden de tulum peyniri oluşumuna kadar geçecek süredeki tüm aşamaları kontrol altına almış olacağız. Böylece üretim yapan firmalar Ticaret odasından tescil alma şansını elde edecek ve coğrafi işareti kullanacaklar. Gecen yıl 4 firma coğrafi işaret kullanım izin belgesi vardı, birde online satış siteleri vardı. Burada 175 GR tulum peynirini 98 TL’ ye satıyorlardı. Bunu kiloya denkleştirdiğimizde 1 kilosu 550 TK oluyor. Buda ülkemizin farklı bölgelerinde yaşayan insanlarımız İnternetten alış veriş yaptıklarında ürünün doğal ve her türlü prosedüre uygun olarak üretildiğini garanti ediyor ve bu durumda da uygun olarak daha yüksek fiyata satma şansı elde etmiş olacak üreticilerimiz. Erzincan’da tulum peynirinin kilosu 250 TL, Tescile uygun yapıldığında 500 TL’ ye satma durumu olacak. Bu coğrafi tescil konusunda biraz emek sarf edecekler ama bunun karşılığında ürünleri daha iyi fiyat ve daha farklı lokasyonlarda da satma imkanına kavuşacaklar.

Bizim hedefimiz Üretim yapan 8 veya 10 firmamızı coğrafi tescil alacak şekilde yönlendirerek, destek ekiplerimiz vasıtasıyla onlara rehberlik yaparak koyun sürünü alarak teremeye oradan da tulum peyniri olacak sürece kadar hep yanlarında olacağız ve onları biz denetleyeceğiz. Bu 4 aylık çalışma sonunda bizim hedefimiz bu yıl en az 500 ton olacak şekilde tescilli tulum peyniri üretmeyi düşünüyoruz. Çok düşük miktarlarda yaklaşık bir 50 kat artmış olacak. Bizim ürettiğimiz tulum peynirin Erzincan ulum Peyniri’nin yüzde 30’u tescilli bir hale gelmiş olacak. Buda ileride üreticilerde en azından Erzincan Tulum Peyniri farklı bölgelerde tanınırlığını, bilinirliğini artırmış olacağız.”

“Ortak Bir Marka Üzerinde Fabrika Kurarak Garanti Bir Üretim Bandı Oluşturacağız”

“Valimiz Sayın Hamza AYDOĞDU’nun talimatları ile üzerinde yeni çalışmaya başladığımız il özel idaresi bünyesinde kooperatif kurarak ortak bir marka üzerinde fabrika kurarak TKDK destekleriyle başlangıçtan sonucuna kadar her şeyi garanti altına alınmış şekilde bir üretim bandı oluşturarak ürettiğimiz ürünleri dışarıda daha çok zincir marketlerde satmak üzerine çalışma. Bu daha yeni bir proje. Valimiz gerekli çalışmaları yapma talimatlarını verdi. Bu konu üzerine gideceğiz. Yeni bir konu detaylarını ileriki süreçlerde paylaşacağız.”

“Erzincan Kesme Kadayıfını Ulusal Anlamda Tanınabilirliğini Arttıracağız”

“Bir diğer tescilli ürünümüzde Kesme kadayıfı. Kesme Kadayıf Erzincan’da 2021 yılında Kültür Turizm il Müdürlüğümüz tarafından tescili alındı. Erzincan’da ki vatandaşlarımız ağırlıklı olarak evlerinde özellikle bayram ve özel günlerde yapıyor ve tüketiyorlar. Bunun ticari anlamda satışı yapılan bir yer bulunmamakta. Bu konu ile ilgili tescili yaygınlaştırmak istiyoruz. Bu anlamda kesme kadayıfını ulusal anlamda da tanınabilirliğini artırmak amaçlı yerelde yapılması gereken işlemler var. Bu konu ile de valimizin talimatları doğrultusunda tüm kamu kurum ve kuruluşları toplantıya çağrıldı.

Malumunuz İlimizde 3. Ordu, Polis Okulu, KYK yurtları, Hastane yemekhanesi, Mili Eğitime bağlı yurtlarımız var. Buralarda günlük 20 bin kişiye yemek çıkıyor. Burada bizim amacımız Valimiz Hamza Aydoğdu’nun talimatları ile haftada bir günde olsa menüde kesme kadayıfı koyulacak. Burada kesme kadayıfın tanınır ve bilinirliğini ile talebi artırmak. Yaklaşık 1 aydır uygulamasına geçtik. Yakın zamanda Kesme Kadayıfı üreticisi bir işletmemiz Coğrafi İşaret tescilini de aldı. Bu firmamız Erzincan’da 4 farklı yerde satışını yapıyor. Bunu daha ileri taşıyarak ticari anlamda kesme kadayıfının satıldığı bir yer açmak istiyor. Bizlerde Erzincan Valiliği olarak destek veriyoruz.

İlimizde ki lokanta sahipleri ile de görüşmeler yaptık. Ticaret İl Müdürlüğümüz, Kadın Kooperatiflerimizin de içinde olduğu üretimin sağlandığı kesme kadayıfını üreterek kadın kooperatiflerimize istihdam sağlamış oluyoruz. Erzincan’da belli başlı lokantalarda menülerde kesme kadayıfı da çıkmış durumda. Bundan 3 ay öncesinde lokantalarımızda kesme kadayıfı bulunmazken artık birçok lokantamızda yemek sonrasında tatlı olarak kesme kadayıfı sunuluyor. Lokantalarımız ya üretim yapan firma ya da kadın kooperatiflerinden kesme kadayıfını temin ediyorlar. Kadın kooperatiflerinde 30 çalışan kadınlarımızda istihdam edilmiş oldu ve çalışmaları ile kendilerine kazanç elde ediyor. Çalışmalarımız devam edecek.”

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.