DOLAR 32,3084 % 0.12
EURO 34,8278 % 0.24
GRAM ALTIN 2.399,72 % 0,27
ÇEYREK A. 3.923,54 % 0,27
BITCOIN 61.670,95 -1.776
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava
Google News

YERLİ KAVUN SOFRALARIMIZDA

Son Güncelleme :

24 Ağustos 2022 - 15:19

/ 353 views kez okundu.
reklam
YERLİ KAVUN SOFRALARIMIZDA
reklam

Sonbahar aylarının yaklaşmasıyla birlikte Erzincan’ın yerli kavunu sofralarda yerini almaya başladı. Güzel tadı, hoş kokusu ve ağızda bıraktığı aroması ile oldukça fazla tüketiliyor.

Sonbahar aylarının yaklaşmasıyla birlikte Erzincan’ın yerli kavunu sofralarda yerini almaya başladı. Güzel tadı, hoş kokusu ve ağızda bıraktığı aroması ile oldukça fazla tüketiliyor.  A ve C vitaminleri yönünden zengin olan kavun, özellikle yaz aylarında ferahlatırken sağlığa pek çok fayda sağlar. Karpuzla aynı aileden gelen kavunun dünyada kantalup (Van veya cep kavunu), ballı, galya, hami, Charentais gibi pek çok türü bulunur. Türkiye’de ise daha çok Hasanbey, Kırkağaç (Altınbaş), yuva, Van, topatan, Mollaköy, ballı, Casaba ve galya türleri yaygındır.  Peki oldukça serinletici ve güzel tadı olan kavunun faydaları nelerdir?

KAVUNUN FAYDALARI NELERDİR?

Türkiye’nin çeşitli yerlerinde yetişen kavunun çeşitleri; yeşil, sarı veya beyaz renkte oval veya yuvarlak şeklinde olabilir. Bağışıklık sistemini güçlendiren kavun, düzenli olarak tüketildiğinde içerdiği potasyum ve C vitamini bağışıklık sistemini destekler. Hastalıklara karşı vücut direnci sağlar. Damar tıkanıklığını önlemede oldukça etkilidir. Tansiyonu düzenler, aşırıya kaçmayacak şekilde kalp hastaları tüketmeleri önerilir. Böbrek taşı ve kumunda düşürülmesine yardımcı olur. Yatıştırıcı etkisi ile sindirim sistemine olumlu yönde etkisi vardır. Kabızlığa iyi gelir. Cildi nemlendirir, romatizma ağrılarını hafifletir. Sindirilmesi kolay olan kavun, metabolizması yavaş olup kilo vermek isteyenlere önerilir. Bir fincan kavun yaklaşık olarak 155 gram su barındırır. Bu su, kavunun ağırlığının yaklaşık yüzde 90’ı kadardır. Tükettiğiniz suyun yanı sıra yediğiniz meyveler ve sebzelerdeki su da vücutta su ve elektrolit dengesinin sağlanması için yardımcı olur. Özellikle yazın terleme ile kaybedilen suyun yerine konması için kavun iyi bir ara öğün olabilir. Egzersiz sonrası için de sağlıklı bir atıştırmalıktır. Düzenli A vitamini tüketmek, vücudunuzu yeniler. Vücudunuzda zamanla sigara, zararlı maddeler gibi nedenlerle A vitamini azalır. Bu da ciğerlerinizi zayıflatmada bir etkendir. Ciğerlerinizi daima genç tutmak nefes almanızı da iyileştirir. Kavundaki A vitamini, özellikle nefes darlığı çekenler için yardımcı bir besin olabilir. Kavunun yine potasyum içeriği, vücutta sakinleştirici bir etki yaratır. Stres giderici bir besin olarak nitelendirilen kavun, odaklamayı kolaylaştırır. Potasyum, kalp atışını normalleştirerek beyne oksijen gidişini kolaylaştırır. Bu da sakinleşmenizi ve odaklanmanızı sağlar. Mükemmel kavun seçmek istiyorsanız birkaç noktaya dikkat etmelisiniz. Öncelikle herhangi bir yerinde bere olmayan, sert bir kavun seçin. Bütün kavunlar aslında boyutlarına göre ağırdır ve böyle olmalıdır. Bu hoş kokulu, sulu bir kavun alacağınız anlamına gelir. Ballı kavunun bir çeşidi olan Santa Claus, olgunlaştıkça sarıya döner. Yani ne kadar sarı olursa lezzeti o kadar iyi olur. Kavunu aldıktan sonra tüketileceği zaman suyla yıkayın ve ardından kesin. Ağzı sıkı kapalı bir kabın içinde buzdolabında 4 gün kadar saklayabilirsiniz.

KAVUNUN ZARARI VAR MIDIR?

Şeker içeriği yüksek olan kavunun aşırı tüketimi bazı sorunlara neden olabilir. Şeker hastaları fazla tüketmemeli, en azından ne kadar tüketeceği uzman doktor ve diyetisyenler tarafından belirlenmelidir.  Kavun alerjisi olanlar bu meyveden uzak durmalıdır. Kavuna karşı aşırı seviyede alerjisi olanlarda ‘anafilaksi’ olarak bilinen şiddetli bir reaksiyon ortaya çıkabilmektedir.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.