DOLAR 32,2385 % -0.03
EURO 34,8430 % 0.4
GRAM ALTIN 2.414,24 % 0,88
ÇEYREK A. 3.947,29 % 0,88
BITCOIN 62.028,23 -0.576
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 19°
Google News

YÜZLERCE BİTKİ VE HAYVAN HABİTATI; EKŞİSU SAZLIĞI

Son Güncelleme :

15 Aralık 2023 - 12:49

/ 219 views kez okundu.
reklam
YÜZLERCE BİTKİ VE HAYVAN HABİTATI; EKŞİSU SAZLIĞI
reklam

Önemli Doğa Alanı ÖDA kapsamına alınan Ekşisu Sazlığı doğa gözlemcileri tarafından keşfedilmesinin ardından Sulak Alan Koruma Bölgesi olarak Erzincan’ın tescilli alanlarından bir tanesi. Alanda başta kuş çeşitliliği olmak üzere, sürüngen ve bitki çeşitliliğinde de önemli bir alana yayılmış durumda.

Önemli Doğa Alanı ÖDA kapsamına alınan Ekşisu Sazlığı doğa gözlemcileri tarafından keşfedilmesinin ardından Sulak Alan Koruma Bölgesi olarak Erzincan’ın tescilli alanlarından bir tanesi. Alanda başta kuş çeşitliliği olmak üzere, sürüngen ve bitki çeşitliliğinde de önemli bir alana yayılmış durumda. Ekşisu Sazlığı Erzincan il merkezinin 11 km doğusunda yer alan bataklık alanları kapsar. Alan kuzeyde Keşiş Dağları’nın etekleri, güneyde ise Erzincan-Erzurum karayolu ile sınırlıdır.

Alanın ortasından büyük bir tahliye su kanal geçerek Fırat Nehrine karışır. Bu kanalın yapımıyla alanın batı kısmındaki mevsimsel sulak çayırların büyük bir kısmı kurutulmuştur.

Bu bölge kış döneminde küçükbaş hayvanların barınağı olarak kullanılır. Alanın diğer kısımları sazlık ve kındıralarla kaplı sığ bir bataklık özelliğindedir. Doğuya doğru sazlar baskın hale geçerek geniş topluluklar oluşturur. Alanda şifalı kaynak suları da bulunmaktadır.

Alanın güney kısmında arkeolojik sit alanı olarak koruma altında olan Saztepe ve Altıntepe isminde iki höyük bulunur.

ÖDA’nın büyük bir kısmı mevsimsel sulak çayırlar ve tarım alanlarından oluşur. Çayırlarla çevrili sazlıklar, alanın orta ve doğu kesimlerinde yoğunlaşır. Saztepe ve Altıntepe’nin üzeri dağ bozkırı özelliğindedir. Saztepe’nin güney kısmında mera ıslah çalışması yapılan küçük bir alan bulunur. Sazlık alanların yoğunlaştığı kısımda çok sayıda kaynak suyu bulunur.

Küresel ölçekte tehlike altında olan Sonchus erzincanicus adlı bitki türünün dünyadaki tek yaşam alanı Ekşisu Sazlığıdır ve burada da çok küçük bir alana yayılabilmiştir. Turna (Grus grus) bölgesel kırmızı listede nesli tehlike altında olup alanda üreyen türlerden biridir. Alanda az sayıda olmakla birlikte, Uzun bacak (Himantopus himantopus), pasbaş pakta (Aythya nyroca), küçük balaban (Ixobrychus minutus) ve bazı balıkçıl türleri de üremektedir. Kaynak sularının olduğu kısımlar donmadığı için kış mevsiminde de su kuşları için önemli bir konaklama alanıdır.

Alandaki ana geçim kaynağı küçükbaş ve az miktarda büyükbaş hayvancılıktır. Yazın civar dağlarda yayılan on binlerce koyun kışı ovada geçirir ve hem su kaynaklarını hem de sulak çayırları kullanırlar. Alanda bulunan şifalı su kaynakları Erzincan’a yakınlığı nedeniyle piknik alanı olarak da kullanılmaktadır. ÖDA’nın etrafında geniş tarım arazileri bulunur.

Alandaki en ciddi tehdit kurutma çalışmalarıdır. Kurutma projelerinin iptal edilmesi ve ana tahliye kanalının etrafına açılan kanalların kapatılarak alanın acilen restore edilmesi gerekmektedir. Kurutulan kısma aynı zamanda hafriyat dökümü yapılarak sulak alan geri dönüşümsüz olarak yok edilmektedir.

Çok kısıtlı bir alanda bulunan ve etrafındaki alanların doldurulduğu Sonchus erzincanicus bitkisinin bulunduğu kısım da doldurma tehdidi ile karşı karşıyadır. Alanın taşıma kapasitesini fazlasıyla aşan 100 bin civarındaki hayvan alandaki bitki örtüsü ve diğer canlı yaşamı üzerinde baskı oluşturmaktadır. Yöre halkı hayvanlarının beslenme alanlarını genişletebilmek amacıyla ilkbahar aylarında alandaki sazlıkları yakmaktadır. Bu durum özellikle turnaları olumsuz etkilemektedir.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.