DOLAR 32,2234 % -0.11
EURO 34,9331 % 0.17
GRAM ALTIN 2.444,47 % 0,49
ÇEYREK A. 3.996,71 % 0,49
BITCOIN 60.822,46 -3.339
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava
Google News

BAĞDA ÖLÜKOL İLE MÜCADELE ZAMANI

Son Güncelleme :

24 Nisan 2023 - 11:26

/ 52 views kez okundu.
reklam
BAĞDA ÖLÜKOL İLE MÜCADELE ZAMANI
reklam

Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü vatandaşları bilgilendirmeye devam ediyor.
Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü vatandaşları bilgilendirmeye devam ediyor. Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü sosyal medya üzerinden, üzüm bağlarında ölüköl ile mücadele konusunu anlatan bir yazı paylaştı. Paylaşılan yazıda şu ifadelere yer verildi;
“Ölükol hastalığı uygun iklim şartlarında bağ alanlarında oldukça önemli ve kalıcı zararlara neden olmaktadır. Hastalık asmanın toprak üstü aksamının tamamında zarar oluşturmaktadır. Yapraklarda kenarları sarı bir kuşakla çevrili, küçük koyu kahverengi lekeler meydana gelir. Yapraklar sararır, buruşur, kenarları yırtılır, küçük kalır, şekli bozulur ve bazı yaprak bölümleri ölür. Şiddetli enfekte olmuş yapraklar genellikle gelişemez ve erken dökülür. Yeni oluşan sürgünlerin ilk boğum aralarında koyu kahve-siyah renkli boyuna lekeler gelişir. Bu lekeler gelişerek birleşir ve sürgünlerin odun dokusuna inebilen derin çatlaklar oluşur. Şiddetli enfeksiyonlarda sürgün kurumalarına neden olur. Hastalığın en tipik belirtisi asmanın iki yaşlı çubuklarında beyazlaşma ve bu kısımlar üzerinde siyah noktacıklar şeklinde piknidyum oluşumudur.
MÜCADELESİ
Kültürel Mücadele: Bağlarda hava dolaşımını ve ışık nüfuzunu artıracak kültürel uygulamaların yapılması ıslaklık süresini azaltarak hastalığın kontrolünde faydalı olmaktadır. Kış budaması sırasında hastalık belirtisi gösteren çubuklar dipten kesilerek çıkarılmalıdır. Budama artıkları bağın içinde ya da yakınında bırakılmamalı, uzaklaştırılıp yakılmalıdır. Budama sırasında kullanılan aletler %10’luk çamaşır suyu ile dezenfekte edilmelidir. Hasta asmalardan üretim materyali alınmamalıdır.
Kimyasal Mücadele
Kış ilaçlaması: Budamadan sonra gözler uyanmadan hemen önce yapılmalıdır.
Yaz ilaçlaması: İlaçlama: Sürgünler 2-3 cm olduğunda, İlaçlama: Sürgünler 8-10 cm olduğunda, İlaçlama: Sürgünler 25-30 cm olduğunda yapılmalıdır.
Hastalıkla mücadelede kullanılan kimyasallar sadece koruyucu niteliktedir ve herhangi bir iyileştirici özelliği bulunmamaktadır. Bu nedenle ilaçların enfeksiyon öncesinde koruyucu olarak uygulanması hastalığın kontrolünde kritik önem taşımaktadır.
YERİNDE UYGULAMALI EĞİTİMLERİMİZ DEVAM EDİYOR
Bağ sahibi üreticilerimize Erzincan Çağlayan beldesinde Binali Pekine ait üzüm bağında İl Müdürlüğümüz Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü ile Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü teknik personelleri tarafından uygulamalı eğitim verilmiştir.”

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.