DOLAR 32,2913 % -0.18
EURO 34,8246 % -0.03
GRAM ALTIN 2.413,55 % 0,84
ÇEYREK A. 3.946,15 % 0,84
BITCOIN 63.074,95 -1.821
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava
Google News

ERZİNCAN ÇİÇEK FAUNASINA YENİ ÇİÇEK TÜRLERİ

Son Güncelleme :

26 Nisan 2024 - 9:10

/ 178 views kez okundu.
reklam
ERZİNCAN ÇİÇEK FAUNASINA YENİ ÇİÇEK TÜRLERİ
reklam

Bölgede kar birikintilerinin uzun bir süre toprakta kalması ve sonrasında yağışların aralıksız olarak devam etmesi ile birlikte bitki çeşitliliğinde artış görülmeye başlandı. Özellikle yüksek rakım ve ayrık dağlar formasyonuna sahip Erzincan’da biyoçeşitliliğe bağlı olarak bitkilerde türleşme görülüyor. Birbirinden farklı renk ve doku ile doğaya ayrı bir güzellik katan endemik bitkiler dünyanın başka bir yerinde görülmeyen bir zenginlik katıyor.

Bölgede kar birikintilerinin uzun bir süre toprakta kalması ve sonrasında yağışların aralıksız olarak devam etmesi ile birlikte bitki çeşitliliğinde artış görülmeye başlandı. Özellikle yüksek rakım ve ayrık dağlar formasyonuna sahip Erzincan’da biyoçeşitliliğe bağlı olarak bitkilerde türleşme görülüyor. Birbirinden farklı renk ve doku ile doğaya ayrı bir güzellik katan endemik bitkiler dünyanın başka bir yerinde görülmeyen bir zenginlik katıyor. Erzincan doğa bilimcileri Erzincan’da iklim koşullarına bağlı olarak 500’den fazla endemik bitki çeşitliliğin yetişebildiğini ifade ediyor. Konu ile ilgili araştırma ve incelemede bulunan doğaseverler ise adı pek bilinmeyen bitki ve çiçek çeşitlileri listesine bir yenilerinin de eklendiğini belirtiyor. 11 bin 974 km2lik bir alana sahip olan Erzincan’da yöreye özgü yetişme özelliğine sahip endemik türler her mevsim yeniden keşfediliyor.

Erzincan’da yetişen endemik bitkilerinden bir kaçı ise şöyle; Çançiçeği, Nicarotu, Beyaz çiçekli Ak korunga, Erzincan kelebeği, Peygamber çiçeği, Kemaliye marulu, Eğin Kaplanpençesi, Kemaliye Dolamaotu, Erzincan geveni. Ayrıca Kemaliye ile İliç ilçeleri arasında yetişen kırmızımsı ve mor çiçekler Sakaltutan ve Pöske dağlarında ayrı bir görsel şölen oluşturuyor. Erzincan’a özgü endemik bir bitki olan Çakırotu ise yalnızca Kemah dolaylarında bir dağın yamacında yetişiyor. Üzümlü İlçesinde ise 130 çeşit endemik bitkinin yetişebildiği ve bu bitkilerin büyük bir bölümünün Keşiş dağına özgü bitkiler olduğu belirtiliyor.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.