DOLAR 32,5907 % 0.3
EURO 34,7809 % 0.01
GRAM ALTIN 2.490,77 % 0,25
ÇEYREK A. 4.072,42 % 0,25
BITCOIN 2.073.357 3.291
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 13°
Google News

GADİR-İ HUM BAYRAMI KUTLANIYOR

Son Güncelleme :

15 Temmuz 2022 - 18:40

/ 653 views kez okundu.
reklam
GADİR-İ HUM BAYRAMI KUTLANIYOR
reklam

Alevi Takviminde yerini alan ve özellikle Hz. Ali’nin imameti açısından Şii gruplar nezdinde tarihi bir önem taşıyan yer olarak da bilinen Gadir-i Hum ve Gadir-i Hum Bayramı kutlanıyor. Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Erzincan Şubesi Başkanı ve Cemevi Dedesi Sadık Düzgün 17 Temmuz’dan 18 Temmuz akşamına kadar kutlanan Gadir-i Hum Bayramını kutladı.

Alevi Takviminde yerini alan ve özellikle Hz. Ali’nin imameti açısından Şii gruplar nezdinde tarihi bir önem taşıyan yer olarak da bilinen Gadir-i Hum ve Gadir-i Hum Bayramı kutlanıyor. Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Erzincan Şubesi Başkanı ve Cemevi Dedesi Sadık Düzgün 17 Temmuz’dan 18 Temmuz akşamına kadar kutlanan Gadir-i Hum Bayramını kutladı. İnanca göre İslam peygamberi Hz. Muhammed Ali bin Ebi Talib’i Hz. Ali’yi kendisinden sonra halife tayin etmiştir. Bu gün Hicri Zilhicce ayının 18’nde yani 2022 yılı için 17 Temmuz bugünün yıldönümüdür. Hz. Muhammed (SAV) veda haccı dönüşü Hz. Ali’yi taltif ettiği gün olarak anılan Gadir-i Hum bayramı kutlamaları coşku ile kutlanmaktadır.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Erzincan Şubesi Başkanı ve Cemevi Dedesi Sadık Düzgün 17 Temmuz’dan 18 Temmuz akşamına kadar kutlanan Gadir-i Hum Bayramını kutladı. Cemevi dedesi Düzgün günün anlam ve önemini belirten konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Hz. Muhammed’in veda haccı dönüşü Mekke’den Medine’ye dönerken Gadir-i Hum denilen mevkide bir veda konuşması yapıyor. Diyor ki; ‘Ben İslam’ı size Allah’ın emriyle tebliğ ettim. Bana tebliğ edileni ben size tebliğ etmek zorundayım’ diyor. Oradaki Müslümanlara da ‘Müslümanlığı ben size anlattım. Bana gelen tebliği olduğu gibi ben size aktardım’ diye bütün sahabelerine yüksek bir sesle anlatıyor. Orda diyor ki; ‘Ben tefeciliği kaldırdım. Kan davalarını kaldırdım. Eşlerin arasındaki ayrımcılığı kaldırdım. Özellikle kadınlarınıza iyi davranın.’ Diyor. Burada tekrar herkesi İslam’a davet ediyor. 3 sefer Allah’a dönüyor ve diyor ki; ‘Ey Allah’ım şahit ol. Ben bütün sahabelerime bu yolu anlattım. Sizin tarafınızdan bana tebliğ edileni de tüm halkıma tebliğ ettim.’ Diye bağırarak tüm halkına duyuruyor. Tarihi verilere göre tahminen oradaki kişi sayısı 124 bin kişi. 17 Temmuz 632’de Hz. Muhammed Gadir-i Hum’a yaklaşınca kafilenin bir kısmı ileri doğru gitmiştir. Bu kafileye yaklaşmak üzere iken haber yollamış ileri gidenleri geri çağırmış. Geride kalanlara da haber yollamış. Orada toplanmasını sağlamış.

Belirtilen yerde 124 bin kişiyi toplamış. Herkesin geldiği zaman deve semerleri toplanarak yüksek bir yer yapılmış. O yüksek yere çıkıp sahabelerine konuşma yapmış. Oradaki konuşmasında Hz. Ali’yi de sağ tarafına almış. Orada Müslümanlığı tebliğ etmiş. ‘Bana tebliğ edileni ben tebliğ ettim.’ Demiş. ‘Ben kimin Mevlasıysam Allah’ın Mevlasıdır. Her kim beni severse Allah’ı sevmiş olur. Allah’ı sevende Hz. Ali’yi sevendir.’ Demiş. ‘Her kim beni sevmezse Allah’ı sevmez. Her kim Allah’ı sevmezse Hz. Ali’yi de sevmez. Eti etim, kanı kanım, kemiği kemiğimdir.’ Demiş. ‘Ben ne isem Hz. Ali’de odur.’ Diye bir konuşma yapmış. Hz. Muhammed buyurmuş ki; ‘Hz. Ali Kur’an’dan ayrılmaz, Kur’an’da Hz. Ali’den ayrılmaz.’ Hz. Ali tabii ki Kur’an-ı Kerim’i ezbere biliyordu. Her şeyi bildiği için öyle söylemişti.  Orada demiş ki; ‘Ben sizin için önemli iki emanet bırakıyorum. Dara, zora düşerseniz Kur’an ve ehlibeyitine sarılın. Kur’an ve ehlibeyitine sarılanlar kurturuluşa erişeceklerdir.’

Ehlibeytimiz kim? Hz. Peygamberimiz, Hz. Ali, Hz. Fatıma anamız, Hz. Hüseyin, Hz. Hasan. Bu beş kişiden oluşur. ‘Kur’an’dan sonra bir müşküle düşerseniz ehlibeyitinize sımsıkı sarılın.’ Demiştir Hz. Muhammed. Hz. Ali’yi de yanına çağırmış; ‘Ey Allah’ım Ali’yi seven beni sever. Kur’an’dan ve ehlibeytten ayrılmayın.’ Demiş. Bir de ‘Ne danışırsanız ehlibeytten danışın.’ Buyurmuştur. Orada Hz. Ali’yi kendinden sonra önder tayin etmiştir. O gün bunu söylediği için Hz. Ali’ye inananlarda o günü bayram ilan etmiştir. Orada bulunan herkes Hz. Ali’yi bundan dolayı kutlamış, tebrik etmişlerdir. Hz. Muhammed’te orada bunu defalarca söylemiştir. Hz. Muhammed’in vefatından sonra Emeviler Hz. Ali’yi halife seçmeyerek Hz. Muhammed’in veda hutbesine uymamışlardır. “

Cemevi Dedesi Sadık Düzgün konuşmasının sonunda; “Gadir-i Hum anlatılmak istenirse daha uzun bir meseledir. Bu vesile ile 17 Temmuz’dan başlayarak 18 Temmuz akşamına kadar kutlanan Gadir-i Hum bayramını kutluyorum.” İfadelerine yer verdi.

GADİR-İ HUM BAYRAMINDA NELER YAPILIR?

Alevi şialar tarafından o gün daha görkemli bir şekilde kutlanmaktadır. 17-18 Temmuz’a denk gelen günlerde aleviler, şiiler kurbanlar keserler. Ziyaretlere akın ederler. Dilek ve isteklerinin yerine gelmesi için Allah’a yalvarırlar. Kurban pişirir kurbanlarını dağıtırlar. Genellikle gözelerin başında çıkan suları içerler hastalara şifa olsun diye.

Gadir Hum Bayramı Alevi itikadına göre en büyük bayramdır. Gadir Hum olayında Peygamber Efendimizin Hz. Ali’ye kendisinin halefi olarak tayin olduğu gün olarak ilan eden Aleviler, bugünü bazı ibadetler ile geçirirler. Gadir Hum Bayramı’nda başlıca yapılması tavsiye edilenler; oruç tutmak, gusül almak, Hz. Ali’yi ziyaret etmek, Seyyid İbn Tavus’un “İkbal” adlı kitabında Resulullah’tan rivayet ettiği sığınma duasını okumak, Nubde Duasını okumak, gusledip öğleye yarım saat kala iki rekât namaz kılmak (her rekâtta 1 defa “Fatiha” suresi 10 defa “İhlas” suresi, 10 “Ayete’l Kürsü” ve 10 defa da “Kadir” suresi okunur), Mümin kardeşlerin birbirlerini görünce yekdiğerini şu şekilde tebrik etmeleri: “Bizim Emirilmüminin ve Ehlibeyt imamlarının velayetine sarılanlardan eden Allah’a hamdolsun.”, 100 Defa “Dinin kemalini ve nimetinin tamamlanmasını Emirilmüminin Ali bin Ebu Talib’in velayeti kılan Allah’a hamdolsun.” demektir.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.