DOLAR 32,2184 % -0.08
EURO 34,7232 % -0.25
GRAM ALTIN 2.452,43 % 0,82
ÇEYREK A. 4.009,73 % 0,82
BITCOIN 63.014,01 2.412
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 23°
Google News

NAFİZ PAŞA HAMAMI

Son Güncelleme :

13 Mart 2023 - 11:47

/ 282 views kez okundu.
reklam
NAFİZ PAŞA HAMAMI
reklam

Erzincan Merkez’de bulunan az sayıda ki tarihi yapılardan biri olan “Nafiz Paşa Hamamı” adeta kaderine terk edilmiş bir vaziyette restore edileceği günü bekliyor.

Erzincan Merkez’de bulunan az sayıda ki tarihi yapılardan biri olan “Nafiz Paşa Hamamı” adeta kaderine terk edilmiş bir vaziyette restore edileceği günü bekliyor. Tarihi hamam 1988 yılında korunması gereken kültür varlığı olarak tescil edilmesine rağmen, aradan geçen 34 yılda, hamamın restorasyonuna dair hiçbir girişimde bulunulmamıştır. Tabi bu durumun hamamın özel mülkiyet içerisinde yer alması da etkili olmuş olabilir bilinmez. Hamam günümüzde şehrimizin vitrin noktalarından biri olan Çağlayan Kavşağında yer almaktadır.1939 Büyük Erzincan Depreminde yapısal bütünlüğünü büyük oranda yitiren tarihi hamam zaman içerisinde doğal ya da beşeri faktörlü birçok aşınıma maruz kalmıştır.

Hâlbuki bu tarihi yapı restore edilerek Türkiye Tarihinin yaşanmış en büyük depremi olan ve birçok insanımızı yitirdiğimiz 1939 Büyük Erzincan Depremi ile ilgili kapsamlı bir deprem müzesi haline yâda en azından kültürel kullanım alanı haline getirilebilir. Erzincan Tarihinin şüphesiz en büyük trajik olayı olan bu büyük deprem nasıl olurda günümüze kadar müze formatında insanlara anlatılmaz? Sorusunu bir Erzincanlı olarak kendimize mutlaka sormamız gerekir.

NAFİZ PAŞA HAMAMININ TARİHİ

Hamam Nafiz Paşa tarafından 1870 yılında yaptırılmış olup halk arasında “Paşa Hamamı” olarak da bilinir.1939 öncesi Eski Erzincan’ın Beybağı Mahallesi’nde yer alan hamam klasik dönem Osmanlı Hamamlarının özelliklerini taşır. Çatısı tuğla ile örtülü hamam erkekler ve kadınlara ait olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Hamam da malzeme olarak beden duvarlarında moloz taş, örtü yapısı olarak da tuğla kullanılmıştır. Yapılan incelemelerde yapı ile ilgili arşiv kaydına ve herhangi bir kitabeye rastlanmamıştır. Çadırcı hamamına oldukça yakın inşa edilen hamamın sıcaklık mekân düzenlemesi benzerlik gösterir. Hamamın diğer bölümlerinde tarihlemeye yardımcı olabilecek herhangi bir detay bulunmamaktadır. Ancak, taşrada geç dönemlerde yapılan hamamların soğukluk bölümlerinde düz ahşap tavan kullanılmıştır. Çifte hamam olarak inşa edilen hamamın kuzey cephesi ekseninde bulunan soğukluk bölümü 1960’lı yıllarda yıkılmıştır. Hamamda bulunan 3 adet kurun taşı ve göbek taşı çalınmış olup, yapı olarak günümüzde atıl vaziyette bulunmaktadır.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.